کد خبر: 2901277
تاریخ انتشار : ۰۷ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۶:۵۳
در سمینار ‌چالش‌های اخلاق بالینی مطرح شد:

آیین‌نامه اخلاق پرستاری و پزشکی تدوین می‌شود/ لزوم انطباق‌پذیری درمان با فرهنگ دینی

گروه‌ سلامت: در نخستین روز سمینار چالش‌های‌ اخلاق بالینی ایران که در فرهنگستان علوم پزشکی برگزار شد رییس این سمینار از تدوین آیین‌نامه اخلاق پزشکی و پرستاری خبر‌ داد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، سمینار دو روزه چالش‌های اخلاق بالینی ایران در دو نوبت صبح و ظهر امروزپنج شنبه 7 اسفندماه در فرهنگستان علوم پزشکی برگزار شد.
باقر لاریجانی رییس سمینار طی سخنانی به ضرورت برگزاری چنین سمینار‌هایی پرداخت و عنوان کرد : دریافت مراقبت‌های سلامت از حقوق اساسی مردم بوده و علاوه بر آن ارائه مراقبت‌های سلامت با توجه به کیفیت و رعایت حقوق و شأن انسانی خدمت‌گیرندگان یکی از تعهدات نظام سلامت و حرفه‌ این حوزه است .
رعایت ملاحظات اخلاقی در بالین مهمترین چالش کیفیت مراقبت سلامت
وی تصریح کرد: یکی از مهمترین چالش‌های کیفیت مراقبت سلامت، چالش‌مربوط به رعایت ملاحظات اخلاقی در بالین‌است که دور‌از چشم منتقدین و خدمت گیرندگان نبوده و به طور مداوم در رسانه ها مورد بحث قرار می گیرد.
این عضو پیوسته فرهنگستان علوم‌پزشکی با تأکید بر تغیر روابط بین بیمار و پزشک اظهار کرد: در حوزه های علوم پزشکی بر خلاف آنچه که در گذشته  به عنوان روابط بین بیمار و پزشک وجود داشت، مسئله اخلاق پزشکی مطرح شده است که حوزه ای بسیار گسترده را دارا بوده و به قوانین مربوط به پزشک و بیمار می پردازد.
وی ادامه داد: مباحثی مانند مرگ مغزی و پیوند اعضا، استفاده از سلول های بنیادی و خدمات پیشرفته حفظ حیات از جمله مباحثی هستند که در حیطه اخلاق پزشکی به آنها پرداخته می شود.
دولت در زمینه اخلاق پزشکی گام‌های خوبی برداشته است
عضوهیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با دعوت از دولت و سایر نهادها جهت مشارکت و حمایت از مبحث اخلاق پزشکی گفت: خوشبختانه هیئت دولت در این زمینه گام‌های خوبی برداشته است.
لزوم فعال کردن کمیته‌های اخلاق پزشکی در بیمارستان‌ها
لاریجانی همچنین به شکل‌گیری موضوع اخلاق پزشکی در دانشگاهها پرداخت و گفت: از دو دهه قبل بحث اخلاق پزشکی با آموزش آغاز شد که دراین راه قدم های موثری برداشته شده است که از جمله می توان به  آموزش دانشگاهی در سطح MPH و PHD، نیز طرح مباحث اخلاق پزشکی در کمیته اخلاق وتدوین راهنمای جامع اخلاق پزشکی اشاره کرد.
وی تأکید کرد: در حال حاضر برخی دانشگاه‌ها در زمینه اخلاق پزشکی عملکرد بسیار رضایت بخشی دارند و کمیته‌های آنها خوب کار کرده اند لذا باید این کمیته‌ها را اخلاق پزشکی را در بیمارستان ها نیز فعال کرد.
مشاور وزیر بهداشت،درمان و آموزش پزشکی با اشاره به تدوین منشور حقوق بیمار در بیمارستان عنوان کرد: آیین نامه حقوق پرستاران و پزشکان نیز در دست تدوین بوده که 50درصد آن به سرانجام رسیده است.
هدف برنامه‌های ‌راهبردی، آموزش و اخلاق پزشکی است
وی ادامه داد: بیش از نود درصد برنامه های راهبردی در این زمینه اجرا شده اند که هدف از آنها افزایش آموزش و پژوهش اخلاق پزشکی، نظام پایش و ارتباط بین‌المللی است.
لاریجانی همچنین با بیان اینکه همراه با جریان یافتن زندگی چالش های اخلاقی بیشتری به وجود آمده اند گفت: باید با رعایت اخلاق حرفه ای بتوانیم این چالش ها را پشت سر بگذاریم.
وی سپس به اجرای سمینار چالش بالینی پرداخت و گفت: چالش هایی که در حوزه پزشکی مطرح شده اند در گروه اخلاق جای می گیرند لذا از اعضای کمیته اخلاق پزشکی فرهنگستان علوم‌پزشکی نظرخواهی شد تا این چالش ها را دسته بندی کرده و بتوان در سمینار چالش‌های اخلاق بالینی به آنها پرداخت.
چهره ماندگار علوم‌پزشکی یاد آور شد: در پیشبرد برنامه‌های اخلاق پزشکی باید وزارت بهداشت،سازمان نظام‌پزشکی،فرهنگستان علوم پزشکی به عنوان نهادهای تأثیر‌گذار با هم همکاری کنند.
توجه به پیشگیری در حوزه اخلاق پزشکی
در ادامه این سمینار همچنین علیرضا مرندی رییس فرهنگستان علوم‌پزشکی و وزیرپیشین بهداشت،درمان و آموزش پزشکی نیز به ضرورت توجه به پیشگیری از بیماری در مباحث اخلاق پزشکی برای بازگشت بیماری پرداخت و گفت : در این راستا باید به جامعه، بیمار و خانواد او آموزش داده شود.
وی افزود خداوند این توفیق و رسالت بزرگ را بر دوش ما پزشکان نهاده است تا مسئولیت سلامتی مردم را بر دوش کشیم لذا در این راستا باید تمامی هم و غم خود را گذاشته و کم فروشی نکنیم.
اخلاق پزشکی عام است و به پیشگیری و درمان به طور همزمان می پردازد
وی تصریح کرد: اخلاق پزشکی اخلاق عام است که به پیشگیری ودرمان جامعه به طور همزمان توجه دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران یاد آور شد: در این زمینه هر پزشکی باید این احساس مسئولیت را داشته باشد که مهمتر از هر چیزی سلامت بیمار است
وی خاطر نشان کرد:یک از مسائلی که در اخلاق پزشکی  باید مد نظر قرار گیرد تطبیق و تجویز درمان هایی در ایران است که با اصول و مبانی دینی، فرهنگی و ملی ایران سازگار است اگر چنین نباشد برخلاق اصول اخلاقی عمل شده است.
این سمینار که از صبح پنجشنبه 7 اسفندماه آغاز و تا عصر جمعه 8 اسفندماه ادامه پیدا می کند و در آن استاتید ودانشجویان دانشگاه‌ها و پژوهشگران حوزه اخلاق پزشکی به سخنرانی و تبادل نظر می پردازند.

captcha