حجتالاسلام والمسلمین حسین بستان، عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به افزایش آمار طلاق در کشور و اعلام خبر وقوع هر ساعت 19 طلاق، در خصوص ریشههای افزایش طلاق در جامعه معاصر ایران، گفت: طلاق در همه جوامع میتواند وضعیت عادی و معمولی داشته باشد و نمیتوان هرگز گفت که میتوان آن را به صفر رساند، اما وضعیتی که ما اکنون با آن مواجه هستیم حالت غیرطبیعی افزایش طلاق است.
افزایش طلاق یک مسئله ثانویه است
وی ادامه داد: در خصوص چرایی این اتفاق باید گفت، افزایش طلاق یک مسئله ثانویه است و خود یک امر مستقل که دارای عوامل مشخصی باشد نیست بلکه مسئله عامتری در جامعه وجود دارد که مسائلی از قبیل افزایش طلاق و اعتیاد و ... زائیده آن مسئله عام است.
حجتالاسلام بستان مسئله عام رخ داده در جامعه ما را عرفی شدن یا به تعبیر دیگر پایین آمدن جایگاه دین در جامعه دانست و گفت: رفتارها و ارزشهای دینی در جامعه تغییر یافته و مسئله اصلی این است که از درون این مسئله مسائلی از قبیل طلاق و سایر ناهنجاریهای اجتماعی ایجاد شده است.
وی تصریح کرد: اگر با این نگاه به موضوع بنگریم باید به دنبال رفع مسئله اصلی باشیم و تا مسئله اصلی رفع نشود، با تلاش برای رفع مسائل فرعی به جایی نخواهیم رسید.
3 شاخصه بدون متولی در جامعه ایران
این کارشناس جامعهشناسی خانواده در ادامه عنوان کرد: باید یک راهبرد اصلی برای جامعه طراحی شود که همان بازگرداندن معیارهای دینی به جامعه است و برای حرکت جامعه به سمت دینی شدن باید سه شاخصه ترسیم کنیم.
وی با تأکید بر توسعه سه شاخصه آموزشهای دینی، تربیت دینی و مهارتها در جامعه، عنوان کرد: باید بر روی این سه بخش سرمایه گذاری شود.
این نویسنده و پژوهشگر در ادامه تصریح کرد: هر کدام از این سه بخش میتوانند بخشی از مشکل طلاق را تبیین و با اجرا شدن راه کارها مشکل طلاق را در جامعه حل کنند.
کسی متولی ارائه آموزشهای زندگی مشترک به زوجین نیست
حجتالاسلام بستان افزود: غیر از درصد کمی از طلاق که در همه جوامع معمول و طبیعی است افزایش طلاق که اکنون به صورت بیمارگونه و آسیب اجتماعی درآمده است به خاطر ضعف آموزش در ابعاد مختلف است. در جامعه ما کسی متولی ارائه آموزشهای زندگی مشترک به زوجین از جمله آموزشهایی مانند ویژگیهای زن و مرد، نحوه ایجاد شناخت و درک درست نسبت به هم و ... نیست.
وی بخش دیگری از مشکل را اخلاقیات عنوان و اظهار کرد: فضائل اخلاقی مانند صبر و گذشت در جامعه ما کم شده که نتیجه آن مشکلاتی از قبیل افزایش طلاق است؛ باید آموزههای اخلاقی از منابع دینی استخراج و به مردم ارائه شود، همچنین همسران از حقوق هم آگاه نیستند و لذا چون نمیدانند حالت طلبکارانه به خود میگیرند.
نبود مهارت ارتباطی
بستان در خصوص مشکل آموزش مهارتها نیز گفت: بخش دیگر مشکل مربوط به نداشتن مهارتهای لازم زندگی است. یعنی بخشی از مشکل طلاق به دلیل ناآگاهی جوانان و یا مسائل اخلاقی نیست بلکه به دلیل نبود مهارت ارتباطی است و همسران نمیدانند چگونه با هم روابط عاطفی و ... برقرار کنند.