حسن فروغی، استاد علوم فنون و قرائات پردیس فارابی دانشگاه تهران در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با اشاره به برگزاری همایش گفتمان قرائتپژوهی اظهار کرد: برای اولین بار است که برنامهای بهصورت گسترده و آکادمیک در ایران تحت عنوان گفتمان قرائت پژوهشی بهمنظور برگزاری سلسله نشستهای علمی، تخصصی و کرسیهای نظریهپردازی در حوزه قرائت قرآن برگزار میشود.
وی اظهار کرد: همایش افتتاحیه گفتمان قرائتپژوهی امروز، هفتم اردیبهشتماه با حضور شهریار پرهیزگار، قاری، حافظ و داور بینالمللی قرآن کریم، ابوالفضل خوشمنش، رئیس مرکز هماهنگی توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی کشور، استاد فتحالله نجارزادگان، رئیس دانشکده الهیات پردیس فارابی دانشگاه تهران و حسن فروغی، مدرس علوم و فنون قرائت قرآن در پردیس فارابی دانشگاه تهران برگزار میشود.
استاد گروه علوم و فنون قرائات جامعةالمصطفی(ص) العالمیة افزود: بحث قرائت قرآن در ایران در سالهای اخیر با تأسیس رشته در جامعةالمصطفی(ص) و دانشگاه اصفهان قوت گرفته است. و همچنین در دانشگاه آزاد بهعنوان یک سرفصل درسی، درس آشنایی با قرائت قرآن وجود دارد که اساتید این درس و دانشجویان دانشگاه آزاد نیز قرائتپژوه محسوب میشوند.
وی عنوان کرد: بهعنوان استاد گروه علوم فنون و قرائات جامعةالمصطفی(ص) توفیق حاصل شد طرح فصلنامهای را برای ثبت نظریات تشیع در دانش قرائت قرآن دنبال کنیم و با حمایت کمیسیون نشریات معاونت پژوهش جامعةالمصطفی(ص) در وزارت علوم به ثبت برسانیم که پس از انتشار دو شماره در دیماه 93، با عنوان فصلنامه مطالعات قرائت قرآن، مجوز علمی ـ ترویجی گرفت. بحمدالله زمینهای است برای نظریهپردازی که تاکنون نداشتیم.
فروغی گفت: در دانشگاههای دیگر رشته علوم قرآن داریم، اما گرایش قرائت قرآن را نداریم. به عنوان استاد علوم فنون و قرائت در پردیس فارابی دانشگاه تهران چند سالی هست که در خدمت دانشجویان هستم و با حمایت اساتید علوم قرآن تلاش کردهایم در حوزه علوم قرآن بحث قرائت قرآن را هم قوت بدهیم. این مقدمهای شد که مصوبهای از طریق انجمنهای علمی به تصویب رسید که حجتالاسلام والمسلمین نجارزادگان، ریاست دانشکده الهیات یکی از مشوقهای اصلی طرح بود، اساتید دیگر گروه علوم قرآن هم همکاری کردند.
عضو هیئت علمی گزینش اساتید قرآن دانشگاه آزاد اسلامی اظهار کرد: نشست امروز در تالار امام خمینی(ره) پردیس فارابی دانشگاه تهران برگزار میشود که افتتاحیه و پایهریزی برای سلسله نشستهای علمی در کل کشور است. نشست بعدی میتواند در دانشگاه آزاد، تهران، اصفهان و یا دیگر مراکز علمی حوزوی و دانشگاهی باشد. در نشست افتتاحیه انجمن اساتید و دانشجویان قرآنپژوه دانشکده سمای دانشگاه آزاد اسلامی قم بهصورت ویژه مشارکت میکند.
فروغی افزود: این طرح خوشبختانه مورد حمایت مرکز هماهنگی توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی وزارت علوم قرار گرفته است که انشاء الله با نگاه توسعهای به حوزه علوم قرآن گسترش پیدا کند.
وی گفت: در نشست افتتاحیه بهعنوان دبیر علمی گفتمان مسئولیت برعهده دارم. استاد پرهیزگار در خصوص اهمیت، ضرورت و کارکردهای قرائتپژوهی ایراد سخن خواهد کرد. بحث جایگاه قرائت قرآن در منظومه علوم قرآن نیز یکی یگر از محورهای نشست افتتاحیه است که مطرح میشود و استاد نجارزاگان در این رابطه ایراد سخن خواهد کرد. نکته دیگری که ما اینجا مد نظر داریم نگاه توسعهای و پرداختن علمی به حوزه قرائت قرآن در محیط های آکادمیک و دانشگاهی بهویژه در رشتههای علوم قرآنی است که رئیس مرکز هماهنگی توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی کشور در این باره سخنرانی خواهد کرد.
وی اظهار کرد: نظریهای را که نشست و همایش افتتاحیه دنبال میکند این است که قرائتپژوهی مقدمترین دانش قرآنپژوهی است؛ یکی از دلایل اصلی این مدعی تفاسیر قرآن کریم است. زیرا اساسیترین بحث در تفسیر قرآن توجه به قرائت بوده و مفسران در حقیقت قرائت را تفسیر میکنند. جالبتر اینجاست که اساتید علوم قرآن و تفسیر، تفسیری را جامع میدانند که نگاه به قرائات نیز داشته باشد. مثل تفسیر مجمعالبیان و روضالجنان.
فروغی عنوان کرد: در حقیقت اگر ما بخواهیم با این پیشفرض و مقدمه پیش برویم، قرائت قرآن به عنوان یک دانش مقدمی موضوعیت دارد و گفتمان قرائت پژوهی این ظرفیت را دارد که با بهرهمندی از اساتید قرائتپژوه داخل و خارج کشور نگاه تخصصی را به این حوزه تقویت کند.
توسعه رشته علوم و فنون قرائت قرآن بهصورت آکادمیک
وی گفت: آنچه که الان بیشتر قاریان ما دنبالش هستند بیشتر همان قرائت آهنگین سبک مصری است که این هم خودش پدیدهای است در حوزه قرائت قرآن که در قالب نشستهای علمی قابل بررسی است که میتوان تحلیل و بررسی مبانی علمی آن را به جامعه قاریان ارائه کرد.
تأسیس مقطع دکتری علوم فنون و قرائات در جامعةالمصطفی(ص)
فروغی عنوان کرد: جامعةالمصطفی(ص) تنها مرکز علمی است که در مقطع ارشد قرائات، فارغالتحصیل داشته و طبق اظهارات مدیر گروه قرائات ان شاء الله دکتری این رشته را هم به شرط تصویب در وزارت علوم خواهیم داشت.
وی گفت: همایش افتتاحیه همزمان از رادیو قرآن بهصورت زنده و مستقیم برای استفاده علاقهمندان پخش خواهد شد. انجمن علوم قرآن پردیس فارابی دانشگاه تهران به همه مراکز علمی و همسوی حوزه و دانشگاه و اساتید قرائت پژوه به جهت مشارکت علمی فراخوان داده و حمایتهای لازم را دریافت کرده است.