محمد اسدی گرمارودی، عضو هیئت علمی گروه معارف دانشگاه شریف، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در خصوص جایگاه معلم در اندیشه شهید مطهری گفت: مدتی که در محضرشان بودم احساس کردم، ایشان معتقد به معلمی بودند، بدین معنی که معتقد بودند یکی از بهترین کارهایی که انسان در این جهان میتواند انجام بدهد، معلمی است و از آنجایی که ایشان به این مساله اعتقاد داشتند میفرمودند که هیچگاه کاری غیر از معلمی نخواهند کرد.
شهید مطهری وقف تعلیم شده بود
اسدی ادامه داد: با توجه به این جایگاه اگر ایشان منبر میرفتند آن را معلمی میدانستند یا اگر کتاب هم مینوشتند هم همین طور در راستای تعلیم ارزیابی میکردند.
وی تصریح کرد: به قدری این موضوع برایشان مهم بود که هیچگاه موضوع تعداد و جمعیت دانشجو برایشان مهم نبود و هدف ایشان تعلیم درست بود.
اسدی افزود: یکی از روزهایی که با ایشان کلاس داشتیم تنها 8 نفر بودیم، ایشان کلاس را تعطیل نکردند. وقتی خواستند تدریس را آغاز کنند، متوجه شدند یادداشتهایی را که برای کلاس آماده کرده بودند نیاوردهاند از اینرو به خانه مراجعت کردند تا یادداشتهایشان را بیاورند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه من ایشان را تا منزل همراهی کردم گفت: در مسیر به خدمتشان عرض کردم که شما نیازی به یادداشت ندارید و مطالب در ذهنتان حاضر است. فرمودند که من کلاسهای زیادی دارم و آخر هر کلاس به صورت فشرده یادداشت میکنم که در هر جلسه چه مطالبی در هر یک گفتهام، از این رو مراجعه به این یادداشتها کیفیت کلاس را بیشتر تضمین میکند تا مراجعه به حافظه.
وی ادامه داد: این مساله نشان دهنده اعتقاد ایشان به مساله تعلیم و تعلم بود. ایشان به تعلیم و تعلم اعتقاد داشته به قدری که از خودشان مایه میگذاشتند و خود وقف این کار کرده بودند.
دلایل جایگاه والای تعلیم و تعلم نزد شهید مطهری
اسدی در پاسخ به اینکه چرا ایشان خود را وقف تعلیم و تعلم کرده بودند، گفت: یکی از دلایل این مساله بینش دینی ایشان بود. از نظر ایشان که تفکر معقول مذهبی داشتند این مساله مبرهن بود که بهترین انسان بهترین بنده است و لازمه عبد بودن آن است که آنچه مولی میپسندد، پسندیده شود و اسلام هم برای تعلیم و تعلم را ارزش زیادی قائل شده است و افرادی را که در این مسیر گام بر میدارند ستوده است. اعتقاد ایشان هم همین بود و این اعتقاد حاصل تحقیق و استدلال بود و نه تلقین و تقلید از اینرو بر عملشان نیز تاثیر گذاشته بود و ایشان عالم عاملی بودند و تعلیم و تعلم جایگاه بالایی برای ایشان داشت.
این استاد دانشگاه ادامه داد: دلیل دیگر این بود که ایشان فیلسوف بودند و فیلسوف هم معمولا بر مبنایی که جهان را میشناسد و موقعیت انسان را در جهان تعیین میکند، تکلیف انسان را معلوم میسازد و ایشان به عنوان یک فیلسوف به این نتیجه رسیده بود که بهترین جایگاه انسان در عالم هستی، تاثیر و تاثیر در زمینه تعلیم و تربیت است فلذا ایشان هم بر مبنای اعتقاد شرعی و هم عقلی جایگاه بالایی برای تعلیم و تربیت قائل بودند.
چرا مطهری ترور شد؟
اسدی در خصوص دلایل ترور ایشان، گفت: همان جریانی که در زمان علی(ع) امثال خوارج را درست کرد که قربةالیالله آمدند و امیرمؤمنان(ع) را ترور کردند، گروه فرقان و حالا داعش را درست کردند. ریشه این مساله جهل است که این جهل از نوع مرکب است. آنها نمی دانستند که نمی دانند. فکر غلط و افراطیای در ذهنشان خطور کرده بود که امام علی(ع) باید توبه کند و اگر توبه نکند باید او کشته شود.
وی ادامه داد: فرقان مانند خوارج بر آن بودند که هر کس مانند آنها فکر نکند باید حذف شود و از آنجایی که مطهری میتوانست جامعه را نسبت به آن انحرافات آگاه کند و سد راهشان ترور شد و علت دوم نیز واسطه بودن گروه فرقان توسط دشمنان اصلی است. در زمان امیرمومنان(ع) معاویه و عمر و عاص کسانی نبودند که ندانند امام علی(ع) حق است اما از جهل خوارج سوء استفاده می کردند. در زمان ما هم برخی ابر قدرتها و استثمارگران میدانستند اگر تفکر امثال مطهری در جامعه رواج یافته و همه مسلمان زیرک اندیشمند شوند، زمینه استحمار و استثمار کاهش خواهد یافت فلذا از جهل گروههای مثل فرقان استفاده کرده و ایشان را ترور کردند.
اسدی در پایان گفت: امیدواریم اگر در این ایام به یاد استاد مطهری هستیم و ایشان را برای دیگران مطرح میکنیم، در حد بیان مطالب احساسی، مقطعی و گذرا نمانیم و اهداف بلندی که شهید مطهری برای تحقق آنها میسوختند تا جامعه متوجه آن بشود را مطرح کنیم. ترویج تفکر عمیق دینی و تدین بر مبنای اندیشه درست دینی، روح مرحوم مطهری را شاد خواهد کرد.
لطفا مصاحبه های بیشتر با این استاد عزیز در موضوعات شفاعت تهیه کنید
اجرکم عندا الله