به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، دومین نشست مشورتی بخش دانشگاهی بیست و سومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم امروز چهارشنبه، 23 اردیبهشتماه با حضور نمایندگان نهادهای مختلف نظیر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، بسیج دانشجویی، جهاد دانشگاهی، وزارت علوم، دانشگاههای آزاد، فرهنگیان و پیام نور در سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور برگزار شد.
در آغاز این نشست، حمید صابرفرزام، رئیس سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور با اشاره به کاستیهای بخش دانشگاهی نمایشگاه قرآن در سال گذشته، گفت: در سال گذشته در چند حوزه انتقاد وجود داشت. یکی بحث فضا از نظر موقعیت مکانی که فضای مناسبی نبود. و یکی دیگر از نظر فضایی که به بخش دانشگاهی اختصاص داده شده بود که 90 متر بود. قبلاً شاهد بودیم که تا 1200 متر هم در اختیار بخش دانشگاهی قرار میگرفت.
وی افزود: یکی دیگر از موضوعات بحث محقق نشدن کامل بودجه سال گذشته است. اکثر تعهدات پرداخت نشد. از نظر برنامهریزی زمانی نیز برای 20 روز نمایشگاه بسته شده بود که بدون اینکه پشتیبانی لازم انجام شود تمدید شد. موضوع دیگر که سال گذشته تجربه شد این بود که نمایشگاه موضوعمحور برگزار شود. هر چند بهعنوان یک تجربه، تجربه خوبی بود اما چون فضای نمایشگاهی رقابتی است این عنصر رقابتی گرفته شد.
صابرفرزام اظهار کرد: امسال قاطبه دوستان این نظر را دارند که هر دانشگاه و مرکزی دستاوردهای حوزه خودش را ارائه دهد. امروز نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاهها، دانشگاه آزاد و وزارت علوم برنامههای خود را ارائه میدهند.
در ادامه قربانی، نماینده بسیج دانشجویی با بیان اینکه نمایشگاه عمر زیادی در دورههای مختلف داشته است، گفت: اقتضائات 10 سال پیش چیز دیگری بود، اقتضائات الان چیز دیگری است. به روندی رسیدهایم که همه نهادها احساس وظیفه میکنند که در بخش دانشگاهی مشارکت داشته باشند. وقتی اسم بخش دانشگاهی میآید تصور دیگری داریم، در یک سالی که مقام معظم رهبری به بازدید از این بخش آمده بودند بیشتر فعالیتهای علمی و پژوهشی برایشان جالب بود.
وی عنوان کرد: بخش دیگر فعالیتهای خودجوش دانشگاهی است که کار قرآنی میکنند. بخشی از مؤسسات فرهنگی مردمی شاید خیلی بهتر از مراکز دیگر کار میکنند. آخرین باری که در بخش دانشگاهی بودم، برنامههای آن توسط اعضا ریخته میشد و دقیقاً همان کارهایی انجام میشد که خودشان نظر داشتند. فضاهای دانشگاهی را پنج بخش کرده بودیم، یک بخش مربوط به ستادها بود. یک بخش به اسم راهروها بودند؛ راهروی فعالیتهای علمی ـ پژوهشی و یک بخش هم دانشگاههای تخصصی بود. یک بخش هم مربوط به فعالیتهای ویژه و مؤسساتی که کار قرآنی میکنند، بود که شاید فعالترین بخش بود. بخش هنری نیز بخش دیگر بود.
بخش دانشگاهی نگاه ویژه مسئولان را میخواهد
قربانی ضمن تصریح این مطلب که در سال گذشته خیلی اهمیت دادن به بخش دانشگاهی محسوس نبود، گفت: در هر صورت انتظار توجه ویژه به بخش دانشگاهی میرود. بخش دانشگاهی نگاه ویژه مسئولان را از نظر مکان، سالن و ... میخواهد. در فضایی باید قرار بگیرد که مردم آن را ببینند و با آن آشنا شوند.
وی افزود: حتی دو برابر شدن بخش دانشگاهی هم خیلی جبران نمیکند. مکان آن هم اگر مشخص شود بهتر میتوان تصمیم گرفت. برگزاری نمایشگاه در فضای باغ موزه تجربه اول بود. حضور NGO ها در بخش دانشگاهی، استقبال را بالا میبرد.
بنا بر این گزارش، کیهانیمهر، نماینده دانشگاه آزاد در ادامه گفت: ادعایی نداریم ولی هر سال در نشستها شرکت کردهایم. شایسته است در سال جاری نسبت به در اختیار قرار دادن اینترنت، پوشش خبری، امنیت و بیمه آثار و مسئولان غرفهها تدابیر لازم اتخاذ شود. سال گذشته فرصت برگزاری نشست برای دانشگاه آزاد نبود امیدواریم امسال بتوانیم نشستهایی را برگزار کنیم.
در ادامه رشید جعفرپور، معاون دفتر امور فرهنگی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه ایدهآل بحث موضوعمحوری است اما چون تجربه خوبی نبود امسال به صورت دانشگاهی برگزار میشود. بخش پژوهش در قسمتهای دانشگاهی ضعیف است. اگر میخواهیم هماهنگی کنیم باید به سمت همکاری معاونتهای پژوهشی برویم. مستندسازی بخشهای دانشگاهی ضعیف است.
وی افزود: سال گذشته نسبت به سالهای گذشته بهتر بود. تقدیر از اساتید برتر که سابقه نداشت، انجام شد. نشست دبیران کانونهای دانشگاهی را داشتیم. سال گذشته غلبه حاشیه بر متن بود. بخش بسیار زیادی از نقدها واقعاً وارد است. هدفمان این است که کارها بهتر پیش برود.
در ادامه صابرفرزام با تأکید بر اینکه بخش دانشگاهی برای خود یک سالن ویژه داشته باشد، گفت: بخش که همه آن را خود بخش دانشگاهی هماهنگ کند. حوزویان و دانشگاهیان هر کدام کمیته علمی خودشان را داشته باشند.
تلاش برای پرداختن بیشتر به حوزه دانشگاهی
بنا بر این گزارش، ضرغامی، مدیرکل ارشاد استان تهران گفت: هیچ زمانی احساس نکردهام که حوزه دانشگاهی کم ارزش است. تمام تلاش ما این بوده که بیشتر به این حوزه بپردازیم.
وی افزود: بخش دانشگاهی را نقطه قوت میدانم. خداوند توفیقی داده که این کار نسبت به سایر کارهای فرهنگی که در طول سال انجام میدهیم،جایگاه خیلی بالاتری دارد. هر قدمی که برای برگزاری بهتر آن میتوانید انجام دهید قطعاً در کنارتان خواهیم بود.
ضرغامی عنوان کرد: سال گذشته بنای این را نداشتیم که نمایشگاه قرآن را از مصلی ببریم؛ اما بین مسئولان مصلی و ستاد نماز جمعه توافقنامهای امضا شد مبنی بر اینکه نماز جمعه در ماه رمضان در مصلی برگزار شود. همه کارهایی که باید انجام میدادیم برای اینکه نمایشگاه قرآن در مصلی برگزار شود را انجام دادیم ولی نتیجه نگرفتیم. سال گذشته بر اساس همین محدودیت به باغ موزه دفاع مقدس رفتیم. امسال هم همان روال است و در باغ موزه نمایشگاه برگزار خواهد شد.
12، 13 هزار متر مربع فضای نمایشگاهی
مدیرکل ارشاد استان تهران با بیان اینکه باغ موزه نیز مشکلاتی داشت، گفت: سال گذشته به هر دلیلی به بحثهای پژوهشی خوب پرداخته نشد. وزارت ارشاد تا یک بخشهایی کمک میکند و یک بخشهایی را هم خود دانشگاهها حمایت کنند. امسال نیز بحث محدودیتهای مالی مطرح است. امسال در فضای باغ موزه، باغ کتاب نیز اضافه شده است. دو بخش است یک بخش آن کاملاً آماده است. 12، 13 هزار متر مربع فضای نمایشگاهی داریم. امسال فضای سرپوشیده مناسبی داریم. اگر در اختیار ما قرار گیرد حتماً مکان مناسبتتری خواهیم داشت.
وی افزود: فکر شود که در بحثهای اعتقادی و جذب مخاطب چه چیزهایی مناسب است، همانها آورده شود. چیزهایی که مخاطب با آنها ارتباط برقرار میکند به فضای نمایشگاه آورده شود. روی بحث رقابتی و زنده بودن فعالیتها فکر شود. تابستان فصل اوقات فراغت است فکر شود چه کارهایی میتوان انجام داد که بخش دانشگاهی از حالت صرفاً عملکردی بیرون بیاید. ما در حد مقدورات خود حمایت میکنیم.
در ادامه قربانی، نماینده بسیج دانشجویی گفت: وقتی بخش دانشگاهی در 100 متر محدود میشود، 70، 80 درصد ایدهها از بین میرود.
ضرغامی گفت: امسال حدود 13 هزار متر مربع فضا داریم که به بخش دانشگاهی 1500 متر فضا اختصاص پیدا میکند که تقریباً 900 متر مربع آن فضای مفید است. قبلاً وزارت ارشاد از پایاننامهها حمایت میکرد و آنها را چاپ میکرد، خوب است که این کارها احیا شود. باید برای تداخل کمیته علمی و دانشگاهیان نیز فکر شود.
وی اظهار کرد: بخشهای ادبی، شعر و شاعری، وبلاگ، داستان کوتاه و ... پرمخاطب است. مخاطبان اینها غالباً جوانان و دانشجویان هستند. آسیب نشستها این بود که اطلاعرسانی آن ضعیف بود.
در ادامه کیهانیمهر، نماینده دانشگاه آزاد گفت: بخش دانشگاهی به همین نشستها و کارگاهها پویاست. اگر آن را برداریم چه چیزی میماند؟ به طور مثال چیزی مثل مشاوره پایاننامه نویسی برای فضای نمایشگاه مناسب نیست.