کد خبر: 3307442
تاریخ انتشار : ۰۴ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۰:۰۳
واکنش طاهری به سخنان آیت‌الله هاشمی شاهرودی:

طرح حمایت از مساجد براساس نظرات رهبری دنبال می‌شود/ طرح، حمایتی است نه دخالتی

گروه سیاسی: سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به مباحث مربوط به طرح حمایت از مدیریت و ساختار مساجد گفت: تقریباً ۹۰ درصد مسائلی که در این طرح آورده شده بر اساس نظرات و مطالبات رهبر معظم انقلاب در پیام‌هایی است که به اجلاس سالانه نماز صادر می‌کنند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی به منظور حمایت از مدیریت، احداث و تجهیز مساجد و نمازخانه‌های طرحی را با این عنوان ارائه کرد تا بتواند امور مساجد و نمازخانه‌ها را در سراسر کشور سازمان‌دهی کند.
بر اساس این طرح، امور مساجد به سازمان اوقاف و امور خیریه واگذار می‌شد و پس از تصویب و ابلاغ این طرح، سازمان اوقاف و امور خیریه به سازمان «اوقاف، مساجد و امور خیریه» تغییر نام خواهد داد و موظف است معاونتی در رابطه با مساجد ذیل ساختار تشکیلاتی خود ایجاد کند.
هرچند دغدغه اصلی این طرح مباحث ساختمانی و عمرانی مساجد و نمازخانه‌هاست اما برخی معتقدند مدیریت مساجد از طریق دولت و یا سازمان‌ها و نهادهایی همچون اوقاف می‌تواند روح مردمی بودن مساجد را تحت‌الشعاع قرار دهد؛ نکته‌ای که آیت‌الله سیدمحمود هاشمی شاهرودی از فقهای شورای نگهبان به آن اشاره کرد و آن را یکی از دلایل رد طح در این شورا عنوان کرد. البته این عضو شورای نگهبان در این رابطه به نقل قولی از رهبر معظم انقلاب نیز پرداخت.
وی به دیدار برخی مسئولان با رهبر معظم انقلاب اشاره کرد و ادامه داد: این طرح را و رد آن را در شورای نگهبان با ایشان مطرح کردیم که رهبر معظم انقلاب نیز به این نکته اشاره کردند که اگر من هم در آن جلسه بودم همان‌طور که شما رأی دادید نظر می‌دادم.  
سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در مقابل معتقد است در این رابطه نیاز به مطالعه بهتر طرح است چرا که طرحی که کمیسیون فرهنگی مجلس ارائه کرده، حمایت از مدیریت مساجد است، نه دخالت در مدیریت مساجد.
حجت‌الاسلام والمسلمین سیدعلی طاهری در گفت‌وگو با ایکنا در این رابطه اظهار کرد: من گمان می‌کنم که اگر بزرگواران جزئیات طرح را با دقت ملاحظه بفرمایند دغدغه‌هایی که در این مورد دارند مرتفع خواهد شد.
وی افزود: هفته گذشته جلسه‌ای در این رابطه برگزار شد که از طرف شورای نگهبان نیز یکی از کارشناسان حضور داشت و تنها اشکالی که به این طرح گرفتند این بود که کلیت آن مغایر با اصل 57 قانون اساسی است که در آن جلسه ادله خود را مطرح کردیم.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس در مورد دغدغه‌های رهبر معظم انقلاب در رابطه با مساجد گفت: رهبر معظم انقلاب در این رابطه تدبیری که داشتند تشکیل مرکز رسیدگی به مساجد بود که تنها در تهران شکل گرفت؛ با این حال طرحی که کمیسیون فرهنگی ارائه کرده برای کل کشور است و منافاتی با تدبیر حضرت آقا ندارد.
طاهری تأگید کرد: تقریباً 90 درصد مسائلی که در این طرح آورده شده بر اساس نظرات و مطالبات رهبر معظم انقلاب در پیام‌هایی است که به اجلاس سالانه نماز صادر می‌کنند؛ یکی از تأکیدات ایشان این است که کارهای بر زمین مانده مربوط به مسجد رفع شود.
منتخب مردم گرگان در مجلس با بیان اینکه مدعی نیستیم طرح بدون نقص است، گفت: در بررسی جزئیات اگر اشکالی در بند به بند این طرح وجود داشته باشد، به کمیسیون فرهنگی منتقل کنند تا برطرف کنیم.
وی در مورد ورود سازمان اوقاف و امور خیریه به مسائل مربوط به مسجد گفت: در این طرح مدیر مسجد امام جماعت است، نه سازمان اوقاف اما بالاخره یک ساز و کاری باید در کشور وجود به عنوان محلی برای آمایش محل و نیاز مساجد از نظر ساختاری و عمرانی وجود داشته باشد تا خارج از معماری ایرانی ـ اسلامی نباشد.
طاهری با تأکید بر اینکه این طرح به هیچ وجه دخالت در مدیریت مسجد نیست و اوقاف جای امام جماعت تصمیم نخواهد گرفت، گفت: جایی اگر کاری بر روی زمین باقی بماند، از طریق این طرح به مسائل رسیدگی می‌شود.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به پراکندگی نامناسب مساجد در مناطق مختلف کشور گفت: در برخی شهرها در یک محل چند مسجد وجود دارد به دلیل اینکه خیرین آن منطقه می‌خواستند در راه مسجد هزینه کنند در حالی‌که در یک محله پرجمعیت دیگر اصلاً مسجدی وجود ندارد؛ به دلیل اینکه مرکزی به عنوان متولی مدیریت احداث مساجد وجود ندارد، این مشکل به وجود می‌آید.
وی در مورد معماری‌های نادرست برخی مساجد نیز گفت: سراغ دارم در یکی از شهرها مسجد کوچک بسته‌ای ساخته بودند که هیچ پنجره‌ای نداشت؛ وقتی از آنها پرسیدم که چرا مسجد را اینگونه ساخته‌اید، گفتند «می‌خواستیم مسجد را مانند کعبه درست کنیم»؛ آنها متوجه این مسئله نبودند که در داخل کعبه نماز خوانده نمی‌شود که نیاز به پنجره داشته باشد و مرکزی نیز وجود ندارد که این کار را بر عهده داشته باشد.
منتخب مردم گرگان در مجلس تصریح کرد: حرف ما در این طرح این است که آیا نظام اسلامی بر اساس آیه «الَّذِینَ إِن مَّکَّنَّاهُمْ فِی الْأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلَاةَ» تکلیفی برای احداث مسجد دارد یا ندارد؟
وی گفت: در حال حاضر به جز ستاد اقامه نماز که واقعا تلاش‌های شبانه‌روزی دارند، هیچ دستگاهی خودش را در این رابطه موظف نمی‌بیند.
طاهری خاطرنشان کرد: تصور کنید شهر یا محله‌ای نیاز به مسجد داشته باشد و مردم تمکن مالی برای ساخت مسجد نداشته باشند؛ آیا باید نشست و منتظر مردم بود؟
وی افزود: حال اگر مردم توانایی ساخت مسجد را داشته باشند نیز باید نظارت شود تا در فاصله مسجد تا مسجد بعدی دقت صورت گیرد و همچنین ساخت و ساز آن بر اساس معماری اسلامی ـ ایرانی صورت گیرد؛ این طرح سازمان اوقاف و امور خیریه را در این حد به مسائل مربوط به مساجد ورود داده است.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به برگزاری جلسات متعدد برای بررسی جزئیات طرح گفت: کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی از این هفته طی چند جلسه با حضور مراکز صاحب‌نظر مانند ستاد اقامه نماز، مرکز رسیدگی به امور مساجد، سازمان اوقاف و امور خیریه و مرکز پژوهش‌ها جزئیات را مجدداً بررسی خواهد کرد.
طاهری گفت: امیدواریم در این جلسات نقایص برطرف شده و نظر شورای نگهبان تأمین شود.

captcha