به گزارش خبرگزای بین المللی قرآن(ایکنا)، بشر از نخستین روزهای حضور خود بر عرصه خاک، به خوبی دریافته است که خانواده بهترین مأمن انسان و شایستهترین کانون برای تبلور سکون و اطمینان است. این امر نشان میدهد که خانواده یکی از اساسیترین و طبیعیترین نیازهای انسان به شمار میآید.
ازدواج آسان و سالم جزئی از کل یک زندگی است، لذا باید با فکر و اندیشه سالم بنا گذاشته شود و تا حد زیادی این امر به سبک و سیاق و شیوه معیشت ما نیز بستگی دارد. بسیاری از مشکلات روانی حاصل از تنشهای زندگی روزمره نیز توسط یک خانواده سالم و بهنجار التیام یافته، جبران میشود.
تحقیقات انجام شده در زمینه مسائل خانواده، در مجموع نشان میدهد که افراد ازدواج کرده به طور متوسط، سالمتر و خوشحالتر از آنهایی هستند که ازدواج نکردهاند. البته خانواده میتواند به شکلی کاملا معکوس، به عنوان منبع مهم ایجاد تنش در زندگی فرد باشد، ولی اگر معیارهای زندگی سالم و اسلامی در خانواده رعایت شود، میتوان جلوی تنشها را سد کرد و خانواده را به تعادل و سلامتی رساند.
آغاز زندگی مشترک و موفقیت در آن به عنوان یک واقعه اجتماعی، زیستی و فرهنگی، به دلیل نقش بنیادین آن در تشکیل خانواده از اهمیتی بسیاری برخوردار است. لذا باید دانست که چگونه این موفقیت حاصل میشود. در همین زمینه و در رابطه با شروع یک زندگی اسلامی و قرآنی و به تبع آن موفق به سراغ حجتالاسلام والمسلمین رضا غلامی، دبیر شورای فرهنگی دفتر مقام معظم رهبری و رئیس دبیرخانه دائمی ارتقای کیفیت محصولات و فعالیتهای فرهنگی رفتیم.
استحکام بنیاد خانواده بسیاری از آسیبهای اجتماعی را حل میکند
رئیس دبیرخانه دائمی ارتقای کیفیت محصولات و فعالیتهای فرهنگی، معتقد است: خانواده مهمترین نهاد اجتماعی در جامعه اسلامی محسوب میشود و اگر بتوانیم بنیاد خانواده را مستحکم نگهداریم توانستهایم بسیاری از آسیبهای اجتماعی و مشکلات را حل کنیم.
دبیر شورای فرهنگی دفتر مقام معظم رهبری، لازمه یک زندگی پاک و اسلامی را حفظ سنتهای خوب میداند و میگوید: اینکه خانواده در شرایط فعلی از شر تمامی بدیها حفظ شود لازمه این است که از تمامی سنتهای خوبی که در خانواده اسلامی وجود دارد استفاده کند و در کنار آن اخلاق و ادب اسلامی را در شروع زندگی استوار کنند.
وی افزود: بالا بردن تحمل و سعه صدر و رعایت توصیهای که حضرت امام خمینی(ره) همیشه به زوجهای جوانان داشتند باید الگو و رکن زندگی مشترکشان باشد. امام(ره)، میفرمود: بروید و با هم سازش کنید. لذا سازش در شروع یک زندگی خوب و موفق برای زوجهای جوان میتواند امری سرنوشتساز باشد.
زندگی شیرین و توأم با خوشبختی با بردباری و سعه صدر
حجتالاسلام والمسلمین رضا غلامی در ادامه بیان کرد: اینطور نیست که یک زوج جوان در همه موارد با همدیگر اشتراک نظر و سلیقه داشته باشند و لذا باید با بردباری و سعه صدر یک زندگی شیرین و توأم با خوشبختی را برای خودشان رقم زنند.
اینگونه که حجتالاسلام غلامی میگوید، سنگ بنای اولیه خانواده برای زوجیت و همدلی دو جوان که زمینه بالندگی و پیشرفت آنها را به وجود میآورد سازش، بردباری و سعه صدر است. اما در کنار همه این موارد انسانها میتوانند در سایه اندیشه، ایمان و تقوای الهی و در پناه زوجیتی شایسته، با اطمینان و صلابت، بر ناکامیها و فراز و نشیبهای زندگی نیز چیره شوند و از وادی شکست، مصمّم و استوار عبور کنند.
ایمان و تقوا نیز یکی از ملاکهای اصلی برای داشتن یک زندگی سعادتمند است است. چرا که نقش دین در زندگی بشر بر کسی پوشیده نیست و یکی از ارکان حفظ نظام خانواده، اعتقادات انسان است. کسی که پایبند به دین نباشد هیچ ضمانتی وجود ندارد که به رعایت حقوق همسر و زندگی مشترک پایبند باشد.
زوجهای جوان خدا را در همه حال حاضر و ناظر در زندگی خودشان ببینند
حجتالاسلام و المسلمین سید مهدی خاموشی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، در گفتوگو با ایکنا، از تاثیر ایمان و تقوا در شروع زندگی گفت و افزود: زوجهای جوان خدا را در همه حال حاضر و ناظر در زندگی خودشان ببینند و احساس کنند و برای خدا، زندگی شخصی، خانوادگی، اجتماعی، اداری و علمی داشته باشند.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، گفت: قرآن میگوید خدا برای انسان زوج آفریده و اگر این زوجیت محقق شود خداوند آنها را از محبت سرشار میکند و نسلی رونق و آیندگان شکل میگیرند اما نکته مهم آن است که باید این ازدواجها حتما با دخالت خانواده باشد؛ چراکه هرجا پای بزرگترها در میان باشد مشکلات با دقت بیشتری حل میشود.
کسی را انتخاب کنید که هم دیندار باشد و هم با او هم عقیده باشید
وی داشتن تقوا و دینداری در زوجین را یکی از ملاکهای اساسی در موفقیت برای زندگی سالم، دانست و افزود: انتخاب فرد دیندار و با تقوا میتواند آغاز یک زندگی خوب باشد به شرطی که هنگام ازدواج کسی را انتخاب کنند که هم دیندار باشد و هم در این زمینه با او هم عقیده باشند.
در قرآن کریم نیز آمده است: با زن های مشرک ازدواج نکنید مگر آنکه ایمان بیاورند و همانا کنیز با ایمان از زن آزاد مشرک بهتر است، هرچند (زیبایی او) شما را به شگفت آورد و به مشرکان زن ندهید مگر اینکه ایمان بیاورند. همانا غلام با ایمان بهتر از مرد مشرک است، هرچند شما را به شگفت آورد. (بقره/221)
این آیه یکی از شرایط ازدواج، یعنی همتایی دینی همسر را بیان میکند، زن مشرک همتای مرد مسلمان نیست. مردی به امام حسن (علیه السلام) عرض کرد: «دختری دارم، او را به ازدواج چگونه فردی در آورم؟ حضرت فرمودند: او را به ازدواج مردی با تقوا درآور؛ که اگر دوستش داشته باشد. او را گرامی میدارد و اگر هم دوستش نداشته باشد، به او ستم نمی کند.» (المستطرف، ج 2، ص 218).
با این توضیحات مشخص میشود که شروع یک زندگی با تقوا، زمینه ساز مطلوب ترین فرصت برای زیباترین تلاقی چشمها، گیراترین تبادل کلام ها، استوارترین گام ها، تجلّی متعالیترین ارزشها و محبوبترین کانون نزد خالق متعال است. حضرت محمدصلی الله علیه وآله فرمودند: هیچ کانونی در اسلام بر پا نشده است که نزد خداوند از کانون ازدواج محبوبتر و عزیزتر باشد.
توصیه من به زوجهای جوان این است که با هم سازگار باشید
در ادامه گزارش به سراغ سیدرضا صالحی امیری مشاور رئیس جمهور و رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به دلیل سابقه طولانی وی که در حوزه جوانان و خانواده رفتیم. وی در گفتوگو با ایکنا، با اشاره به توصیهای از امام خمینی برای زوجین جوان، گفت: توصیه من به زوجهای جوان این است که این جمله را از حضرت امام خمینی(ره) وام گیریم، که با هم سازگار باشید.
وی افزود: سازگاری یک مفهوم بسیار و وسیعی است که به همه حوزه های خانواده ارتباط دارد. سازگاری در حوزه خوراک، پوشاک، اوقات فراغت، تفریح و در تمامی حوزههای زندگی ربط دارد و زمانی که دو نفر در زیر یک سقف با فرهنگ متفاوت شروع به زندگی میکنند، تداوم حیات خانواده آنها به سازگاری است.
مانند یک گل از زندگی مشترک خود مراقبت کنید
زوج سازگار باید مانند یک گل از زندگی مشترک خود مراقبت کنند. گل، بدون آب، نور خورشید و مراقبت هرگز رشد نخواهد کرد. بنابراین، باید برنامهریزی کنند تا مدت زمان بیشتری را در کنار همسر خود باشند. حجتالاسلام والمسلمین سیدجواد موسوی هوایی، معاون آموزش و پژوهش سازمان تبلیغات اسلامی هم در گفتوگو با خبرگزاری(ایکنا)، با بیان اینکه اسلام جایگاه جوانی و جوانان را بسیار ارزشمند دانسته است، گفت: نسبت اسلام با جوانان نسبت بسیار نزدیکی است و خداوند متعال برای جوانی سرمایهگذاری کرده و دین مقدس اسلام از این سرمایه در بسیاری از رویدادهای مهم اسلامی استفاده کرده است.
رجوع به مشاوران خانواده در حوزههای دینی و اسلامی
توصیه وی به زوجهای جوان برای آغاز زندگی مشترکشان رجوع به مشاوران خانواده است و متعهد است: اساسیترین برنامهای که برای شروع زندگی میتوانند در نظر گیرند بحث رجوع به مشاوران خانواده در حوزههای دینی و اسلامی برای شروع یک زندگی سعادتمند است.
زوجهای جوان کلاسهای اخلاق را فراموش نکنند
معاون پژوهشی وآموزشی سازمان تبلیغات اسلامی کشور تاکید کرد: زوجهای جوان کلاسهای اخلاق را فراموش نکنند. در آنها شرکت کنند و مبنای زندگی خودشان را عشق و گذشت بگذارند.دختر و پسر باید بر اساس معیارهای دینی و اعتقادی، فکری، روحی و عقلی به ازدواج اقدام کنند نه بر اساس ثروت و شهرت. اگر در گزینش همسر به امور واهی و سست اکتفا کنند و معیارهای واقعی را در ابتدای زندگی نادیده بگیرند واضح است که چنین ازدواجی پس از گذشت مدت زمان کوتاهی دچار شکست خواهد شد.
مطالعه آیات قرآن و روایات اسلامی این واقعیت را آشکار میسازد که ایمان به خدا یکی از کمالاتی است که ارزشمندی انسان را در نزد پروردگار از فرشتگان برتر و بالاتر میبرد. علاوه بر این، ایمان یک عامل بسیار قوی برای اجتناب از بدیها و زشتیهاست.
محبت یکی دیگر از آثار ارزشمند در زندگی است که اسلام توجه ویژه به آن داشته است و موجب حفظ و استحکام بخشیدن به ارتباطهای سالم و دینی در بین خانواده و اجتماع میشود. چه بسیار خانوادههایی که به خاطر وجود همین عنصر در زندگی خودشان توانستهاند زندگی صمیمانه و توأم با آرامش را فراهم کنند.
خداوند براى نیکوکاران شما پاداش عظیم آماده ساخته است
مهدی فیض، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی هم معتقد است که محبت شاه کلید خوشبختی در زندگی است و میگوید: قرآن به پیغمبر میفرماید که به همسران خود بگو که «یا أیها النبی قل لأزواجک إن کنتن تردن الحیاة الدنیا وزینتها فتعالین أمتعکن وأسرحکن سراحا جمیلا» که نکات عجیبی در این آیه 28 تا 30 سوره احزاب آمده است. که میفرماید: اى پیامبر! به همسرانت بگو: اگر شما زندگى دنیا و زرق و برق آن را مى خواهید بیائید هدیهاى به شما دهم و شما را به طرز نیکویى رها سازم! «وَ إِنْ کُنْتُنَّ تُرِدْنَ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ وَ الدَّارَ الْآخِرَةَ فَإِنَّ اللَّهَ أَعَدَّ لِلْمُحْسِناتِ مِنْکُنَّ أَجْراً عَظِیماً » و اگر شما خدا و پیامبرش و سراى آخرت را طالب هستید خداوند براى نیکوکاران شما پاداش عظیم آماده ساخته است.
زوجهای جوان باید در همه حال طالب خدا باشند
وی افزود: با این آیات متوجه میشویم که زوج های جوان باید در همه حال طالب خدا باشند و از او دور نشوند. در تمام زندگی او احساس کنند و از او یاری بجویند. به همدیگر محبت کنند و خوشرفتاری را اصل زندگی خود قرار دهند.
خوش اخلاقی؛ شاه کلید خوشبختی
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی تصریح کرد: خوش اخلاقی شاه کلید خوشبختی یک زندگی مشترک به حساب میآید؛ چه بسا افرادی که دارای تمکن مالی فراوانی باشند ولی زندگی آنها به رنگ جهنم باشد و این هم به خاطر بد خلقی و رفتارهای نامناسب طرفین یا یک طرف زندگی مشرک است.
آرامش جز با خوشخلقی ایجاد نخواد شد
فیض اضافه کرد: احسان و خوشاخلاقی در بسیاری از کارها اهمیت و دارد و در زندگی مشترک از واجبات است؛ چرا که یک زوج شاید در ابتدای زندگی هیچ انتظاری از همسر خود نداشته باشد جز یک زندگی توام با آرامش؛ اما این آرامش جز با خوشخلقی و نیکی ایجاد نخواد شد.
با توجه به معیارهای دینی و آموزههای اسلامی در زمینه ازدواج این نتیجه به دست میآید که ازدواج درست با معیارهای اسلامی موجب کسب کمالات معنوی، عفّت و پاک دامنی، احساس مسئولیت، آرامش و امنیت خاطر، تولید و بقای نسل انسانی، سلامت و امنیت اجتماعی، تقویت و تثبیت صفات جنسی و باعث بروز استعدادها و تواناییهای بالقوه میشود.
در آخر باید بگوییم کسی که در آغاز زندگی ایمان را سرلوحه خود قرار دهد، از بسیاری آلودگیها و انحرافات بر کنار است. فرد با ایمان دروغ نمیگوید، اهل خیانت نیست، به مال و ناموس کسی چشم خیانت نمیدوزد و هرگز سر سوزنی از مسیر حق و حقیقت انحراف پیدا نمیکند.