به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، محمدرضا مسیبزاده، مدیرکل قرآن، عترت و نماز وزارت آموزش و پرورش در برنامه زنده «افق» این هفته رادیو قرآن که با اجرا و کارشناسی محمدرضا پورمعین همراه بود، اظهار کرد: فصل تابستان فصل خوشهچینی فعالیتهای قرآن و عترت در حوزه دانشآموزی است که مردادماه نیز مرحله کشوری مسابقات قرآن دانشآموزی در شیراز و مشهد مقدس برگزار شد.
مسیبزاده با بیان اینکه یک برنامه 10 ساله برای میزبانی مسابقات قرآن دانشآموزی بستهایم، گفت: قبل از اینکه به این دلیل که میزبانان را در همان سال انتخاب میکردیم مشکلات زیادی پیش میآمد اما در حال حاضر چهار میزبان سال آینده مسابقات مشخص شدهاند تا بتواند برنامهریزی خوبی برای اجرای مسابقات قرآن دانشآموزی در سالهای آینده داشته باشند.
در این بخش از برنامه افق، حجتالاسلام والمسلمین سیدمصطفی حسینی، رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف میهمان تلفنی برنامه بود که در بخشی از سخنان خود گفت: یکی از مصوبات ما در ستاد عالی مسابقات این بود که یک سری از مسابقات که میتوانند در کنار هم برگزار شوند با هم برگزار کنیم.
تغییر مقطع سنی
وی افزود: یکی از موضوعاتی که مورد توجه بود مسابقات قرآن شکوفهها و دانشآموزی بود که مقطع سنی زیر 16 سال و بالای 16 سال به زیر 18 سال و بالای 18 سال تغییر کند و با ادغام این دو مسابقه از هر گونه موازیکاری و هزینههای غیرضروری پرهیز شود.
حسینی افزود: در نهایت تفاهمنامهایی بین سازمان اوقاف، ستاد عالی مسابقات قرآن و آموزش و پرورش در حال آماده است که پیشنویس آن نیز آماده شده است و امیدواریم این طلیعهای باشد برای فعالیتهایی که میتواند در این حوزه صورت گیرد.
وی با بیان اینکه خیلی از مسابقات قرآن باید بیش از پیش تقویت شوند، گفت: خیلی از مسابقات هم هستند که اگر در کنار هم قرار بگیرند هم در هزینهها صرفهجویی میشود و هم کارها از کیفیت بالاتری برخوردار خواهد بود.
محمدرضا مسیبزاده، در این بخش از برنامه گفت: از سازمان اوقاف و امور خیریه تشکر میکنیم که به وزارت آموزش و پرورش اعتماد داشته و مسئولیت برگزاری مسابقات شکوفهها و دانشآموزی را در قالب یک مسابقه متمرکز به وزارت آموزش و پرورش واگذار کردهاند.
تغییرات در رشتههای مسابقات قرآن دانشآموزی و شکوفهها
مدیرکل قرآن، عترت و نماز وزارت آموزش و پرورش ادامه داد: در صورتی که این اتفاق رخ دهد و مسابقات شکوفهها و دانشآموزی در قالب یک مسابقه برگزار شود به طور قطع تغییراتی در رشتهها نیز رخ میدهد که امیدواریم با امضای این تفاهمنامه بتوانیم یک کار خوب اجرا کنیم.
وی در این بخش از سخنان خود با عنوان این مطلب که مسابقات هدف نیست، گفت: اما به هر حال یکی از ویترینهای نشان دادن کار ما در آموزش و پرورش مسابقات قرآن است و این مسابقات ابزاری برای ایجاد انگیزه بین دانشآموزان و انجام فعالیتهای قرآنی است.
مسیبزاده ادامه داد: محور تحول در کشور آموزش و پرورش و محور تحول در آموزش و پرورش، نیروی انسانی است و این مسابقات صحیفه سجادیه، نهجالبلاغه، انشای نماز، احکام نماز و... که در قالب مسابقات عترت و نماز برگزار میشوند نیز در کنار مسابقات قرآن هستند و تمامی این مسابقات با یک برنامهریزی مشخص در طول سال تحصیلی در مقاطع مدرسهای، منطقهای و استانی برپا و مرحله کشوری آن نیز تابستان برگزار میشود.
آموزش و پرورش وقت خود را صرف برگزاری مسابقات قرآن نکند
در این بخش از برنامه افق، رضا نباتی، کارشناس قرآنی و از کارشناسان دفتر تألیف کتب درسی آموزش و پرورش طی تماس تلفنی با این برنامه رادیویی ضمن اعلام مخالفت خود از واگذاری مسئولیت برگزاری مسابقات قرآن شکوفهها به آموزش و پرورش، گفت: مسابقات قرآن شکوفهها شامل 99 و نیم درصد از دانشآموزان نمیشود و تنها نیم درصد از دانشآموزان در این مسابقات شرکت میکنند پس دلیل ندارد که آموزش و پرورش وقت و سرمایه خود را صرف برگزاری این مسابقات کند.
وی افزود: آموزش و پرورش با توجه به اینکه وظیفه آموزش عمومی قرآن را عهدهدار است به جای اینکه وقت خود را صرف برگزاری مسابقات قرآن کند بهتر است وقف و سرمایههای خود را طوری استفاده کند که اهداف آموزش عمومی قرآن که از وظایف این وزارتخانه است پررنگتر کند.
نباتی در ادامه گفت: وزارت آموزش و پرورش مسئول اجرای اهداف آموزش عمومی قرآن است و هر فعالیتی که انجام میدهد باید در جهت آموزش عمومی قرآن باشد، فعالیتهای قرآنی حوزه پرورشی نیز باید از جنس آموزش عمومی قرآن باشد اما بحث شکوفهها ارتباطی به آموزش عمومی قرآن ندارد چرا که در این صورت مدرسه، منطقه و استان همه اهداف خود که آموزش عمومی قرآن است رها کرده و فقط یه دنبال یک سری از دانشآموزان که در این مسابقات شرکت میکنند، میروند.
سازمان اوقاف مسابقات قرآن شکوفهها و دانشآموزی را برگزار کند
نباتی با عنوان این مطلب که شکاف بین دانشآموزی عادی در آموزش و پرورش با دانشآموزانی که قرآن را در بیرون از آموزش و پرورش به صورت تخصصی دنبال میکنند زیاد است، عنوان کرد: پیشنهاد میکنم سازمان اوقاف که مأموریت اصلی آن برگزاری مسابقات قرآن است برگزاری مسابقات قرآن دانشآموزی را نیز عهدهدار شود و آموزش و پرورش نیز به این سازمان کمک کند.
وی افزود: در این صورت آموزش و پرورش هم میتواند سرمایهگذاری خود را بر روی آموزش عمومی قرآن داشته باشد؛ به غیر از آموزش و پرورش که مسئول آموزش عمومی قرآن است بقیه حوزهها نباید وارد آموزش عمومی قرآن برای دانشآموزان شوند.
در این بخش از برنامه افق، محمدرضا مسیبزاده اظهار کرد: این نکاتی که آقای نباتی اشاره کردند از وظایف دفتر تألیف کتب درسی است که باید در آنجا دنبال شود اما ما هم میتوانیم به آنها کمک کنیم.
مسیبزاده با بیان اینکه بحث مدرسهای شدن از جمله مأموریتهای ما در سال تحصیلی جدید خواهد بود، گفت: مدرسهای کردن فعالیتها از واجبات فعالیتهای امسال آموزش و پرورش است و بحث دوم فراگیری و بحث سوم نیز مشارکتپذیری و مشارکتجویی است که در سال تحصیلی جدید به صورت جدی دنبال میکنیم.
عمومی کردن قرآن در سطح دانشآموزان از اهداف آموزش و پرورش
وی ادامه داد: محور فعالیتهای ما در حوزه قرآن عمومی کردن قرآن در سطح دانشآموزان است که برای رسیدن به این هدف ابتدا باید شاخصهها و قلههایی را تعریف کنیم تا به طرف این قلهها حرکت کنیم. مسابقات بینالمللی قرآن دانشآموزی یکی از این قلهها است که سال آینده در کشور برگزار میشود.
مدیرکل قرآن، عترت و نماز وزارت آموزش و پرورش عنوان کرد: مسابقات بینالمللی قرآن دانشآموزی کار بسیار سنگینی است که امیدواریم سال آینده بتوانیم این مسابقات را برای دانشآموزان دختر و پسر برگزار کنیم.
وی درباره فعالیتهای آموزش و پرورش در حوزه حفظ قرآن گفت: کاری که در این کمیسیون آموزش عمومی قرآن انجام شده است دو نگاه است که یک نگاه، بیرونی است و یک نگاه نیز درونی است که در داخل آموزش و پرورش انجام میشود است.
وی افزود: اتفاقی که سال گذشته و امسال به عنوان یک کار ارزشمند انجام شده است این است که همه حوزههایی که در آموزش و پرورش کار میکنند جمع کردهایم و هر یک از بخشهای آموزش و پرورش برنامههای قرآنی خود را در حوزه آموزش عمومی قرآن و حفظ قرآن کریم اعلام کردهاند.
بحث حفظ قرآن در تمامی زیرمجموعههای آموزش و پرورش دنبال میشود
مسیبزاده ادامه داد: در حال حاضر بحث حفظ قرآن در تمامی زیرمجموعههای آموزش و پرورش تبلور پیدا کرده و تمامی مجموعههای عضو وزارت آموزش و پرورش به بحث حفظ قرآن و تربیت حافظان قرآن میپردازند.
وی با بیان اینکه امسال سال استانی شدن آموزش عمومی قرآن است، گفت: هدف اصلی ما در سال جاری استانی شدن کمیسیون آموزش عمومی قرآن است که این کمیسیونها در تمامی استانها تشکیل میشود تا فعالیتهای را به صورت استانی دنبال کند.
اگر حرف و عدد استاد نباتی درست باشد (که هست) این فاجعه است که ما 99 و نیم درصد را رها کنیم و به نیم درصد دل مشغولی داشته باشیم
ای کاش شورای توسعه و یا مرجعی دیگر کارنامه دو ساله اداره قرآن و عترت نماز را بررسی و اعلام نظر می کرد