کد خبر: 3372401
تاریخ انتشار : ۰۵ مهر ۱۳۹۴ - ۱۵:۵۲
نماینده جامعة‌ المصطفی(ص) در روسیه:

مقصر خواندن حجاج درباره فاجعه منا فرافکنی است

گروه بین‌الملل: صحبت‌هایی که از سوی سعودی‌ها در مورد مقصر بودن برخی حجاج و عوامل دیگر ذکر می‌شود، هیچ چیزی از مسئولیت آن‌ها در برابر این حادثه نمی‌کاهد.

«حجت الاسلام والمسلمین حمیدرضا سلکی»، نماینده جامعةالمصطفی در روسیه، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) با بیان این مطلب تأکید کرد: همه می‌دانند صحبتی که سعودی‌ها می‌کنند و حجاج ایرانی را یکی از عوامل بروز حادثه منا مطرح می‌کنند، نوعی فرافکنی است.
سلکی گفت: صحبت‌هایی که از سوی سعودی‌ها در مورد مقصر بودن برخی حجاج و عوامل دیگر ذکر می‌شود، هیچ چیزی از مسئولیت آن‌ها در برابر این حادثه نمی‌کاهد. حتی اگر صد نفر، هزار نفر، یا همه حاجیان یک کشور خطا کنند، سعودی‌ها مسئولیت امنیت، انتظامات و برنامه‌ریزی برگزاری یک حج خوب را برعهده دارند.
وی در ادامه گفت: بیش از هر چیز روشن است که به کارگیری نیروهای بدون تجربه و کارناآزموده باعث این فاجعه شده است. اگر ما مسائل دیگری که گفته می‌شود، مانند عبور یک کاروان مهم از آن منطقه که باعث شده جاده‌ها را ببندند، را هم در نظر نگیریم چون از آن اطلاع کافی ندارم، دلیلی که بسیار پررنگ خودنمایی می‌کند به کارگیری نیروهای ناآزموده و نابلد برای مدیریت این امر مهم در صحرای منا بوده است، به ویژه اینکه مسیرهای مهم عبوری را بستند که اگر حداقل یک مسیر هم بسته شده باشد این فشار جمعیت خود به خود موجب این فاجعه می‌شود.
حمیدرضا سلکی در ادامه گفت: سعودی‌ها آهسته آهسته نقش خود را در این ماجرا خواهند پذیرفت. الان بیشتر در حال فرافکنی هستند تا بتوانند از فاجعه‌ای که رخ داده گذر کنند، اما طی روزهای آینده خواهند پذیرفت.
سلکی در مورد مواضع کشورمان در قبال حادثه منا گفت: موضع‌گیری سیاسی در سطح کشور با مسئولان عالی‌رتبه است و من نمی‌توانم تعیین تکلیف کنم ولی آن چیزی که مشهود است این است که مسئولان عالی‌رتبه کشور موضع‌گیری‌شان به این سمت و سو است که سعودی‌ها به مسئولیت خود عمل کنند و این حداقل انتظاری است که در یک موضع‌گیری سیاسی می‌توان داشت.
وی با اشاره به نقش سازمان‌های اسلامی در جلوگیری از این وقایع گفت: سازمان‌ها و نهادهای بین‌المللی اسلامی به ویژه سازمان کنفرانس اسلامی و زیر مجموعه‌های آن، در حوزه نظارت ضعیف عمل می‌کنند. به تعبیری من می‌توانم بگویم که حادثه منا آن روز رخ داد که حاجیان ایرانی در سال 66 در مکه کشته شدند. اگر نظارت‌ها از همان زمان شروع می‌شد و سازمان کنفرانس اسلامی و سازمان‌های مشابه به میدان می‌آمدند، شاید امروز شاهد این حوادث نبودیم.
سلکی افزود: در حال حاضر هم توسعه‌ای که سعودی‌ها در حرم امن الهی انجام می‌دهند، توسعه مبهمی است، اگر آن را در نزد افکار عمومی شفاف می‌کردند و این نظارت را به کار می‌بردند، تأثیر زیادی در جلوگیری از فجایع اینچنینی می‌داشت.
وی توضیح داد: سازمانی مانند یونسکو هنگامی که برج نقش جهان در اصفهان با چند طبقه اضافه ساخته شد، تهدید کرد که میدان امام و میدان نقش جهان را از فهرست آثار تاریخی خارج می‌کنیم، شهرداری اصفهان نیز مجبور می‌شود که دو طبقه از این برج را حذف کند، آیا این یک نقش نظارتی نیست؟ آیا چنین نقشی را سازمان همکاری اسلامی نمی‌توانسته برای خود تعریف واجرا کند؟ مسلماً چرا.

captcha