حجتالاسلام والمسلمین دکتر قاسمعلی نوچمنی، استاد حوزه و دانشگاه در گفتگو با کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، به نقد فیلم مارمولک، زیر نور ماه، طلا و مس، پردهنشین و رسوایی که به نقش روحانیت پرداخته شده اشاره کرد.
مدیرسابق مدرسه علمیه حضرت حجت(عج) در مورد آثاری مانند مارمولک، زیر نور ماه، طلا و مس و پرده نشین، گفت: در این آثار، هنرمندان برجسته، به ارائه تصویری از طلاب و روحانیون پرداختند حکایت از تلاش مجدانه آنها است ولی البته شاهد آشنایی کم آنها با حوزه دین و سبک زندگی حوزویان بودیم.
امام جماعت مسجد صاحبالزمان(عج) شهرک غرب تهران، با تأکید بر اینکه هنرهای مختلف باید خوراک فرهنگی و ارزشی لازم را در اختیار جوانان قرار دهند، تشریح کرد: انجام مطلوب چنین مهمی، نیاز به همکاری مستمر و سازنده میان حوزویان با هنرمندان دارد؛ همکاریای که با وجود گذشت سی و هفت سال از پیروزی انقلاب اسلامی به دلایل مختلف از جمله تکفیر هنر توسط برخی حوزویان، عدم آشنایی هنرمندان با سبک زندگی روحانیون و مانند اینها، به درستی شکل نگرفته است.
وی با اشاره به بخشنامه اخیر شورای عالی حوزههای علمیه و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم مبنی بر استفاده از نظرات علما، فضلا و حوزویان، پیش از تولید آثار سینمایی و تلویزیونی و ارسال این تقاضا به رئیس جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی، این اقدام را راهکاری بسیار سازنده و مطلوب برای ساخت آثاری فاخر، ارزشی و متناسب با روش و منش زندگی روحانیون دانست.
حجتالاسلام والمسلمین نوچمنی با اشاره به نقشآفرینی بازیگران برجسته در آثاری مانند مارمولک، رسوایی، پردهنشین و مانند اینها در جایگاه یک طلبه، گفت: ضمن احترام به این بازیگران متعهد، ضروری بود طلاب در این نقشها حضور می یافتند.
وی با تأکید بر حفظ حریم روحانیت در آثار هنری و اینکه نباید ذهن جامعه نسبت به این قشر تخریب شود، افزود: ای کاش در آثاری مانند مارمولک که اثرات سازنده یک روحانی را نشان داد و به نوعی دفاع از جایگاه روحانیت بود، با انتخاب نامی مناسب این اثرات به شکلی گستردهتر به جامعه منتقل میشد؛ بنده در زمان پخش این فیلم در جایگاه مبلغ و همچنین به عنوان یک مسئول در آموزش و پرورش، بارها شاهد به کار بردن لفظ مارمولک بیش از اشاره به نقاط مثبت و سازنده این فیلم بودم.
دبیر کل جبهه حامیان ولایت، تشکیل معاونت حوزوی در هر یک از دستگاههای فرهنگی، هنری و اجتماعی را برای حفظ و گسترش محاسن روحانیون در جامعه ضروری دانست و ادامه داد: تشکیل چنین معاونتی در عصر حاضر که دشمن با تلاشهای شبانهروزی، سعی در تخریب چهره رحمانی اسلام دارد، بیشتر حس میشود.
استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه در صورت تضعیف و یا نمایش نادرست جایگاه روحانیت در فیلمها و سریالها، خطر تضعیف آموزههای دینی و ارائه جایگزینهای دیگر میرود، گفت: گاهی جایگزینهایی که درک نادرستی از دین اسلام دارند، ضربات جبران ناپذیری بر پیکره باورهای دینی مردم وارد میکنند.
حجتالاسلام والمسلمین نوچمنی استفاده از نظرات کارشناسان خبره حوزوی در مراحل تدوین فیلمنامه، پیش تولید و ساخت فیلمها و سریالها را ضروری دانست و افزود: فیلم زیر نور ماه، 15 درصد و طلا و مس، 25 درصد توانستند نقش، جایگاه و سبک زندگی طلاب را به نمایش بگذارند؛ که در صورت استفاده از طلاب در این فیلمها، شاهد ساخت آثاری فاخرتر بودیم.
وی با انتقاد از عملکرد حوزههای علمیه در عدم ارائه تصویر درست از روحانیت به جامعه، ادامه داد: مردم با سبک زندگی و اندیشههای طلاب آشنا نیستند و این واقعیت تلخ در میان نخبگان و هنرمندان نیز وجود دارد؛ بنده در سفرهای تبلیغی به شهرهای مختلف کشور با جوانانی روبرو شدم که آشنایی دقیقی با منش و روش زندگانی حوزویان نداشتند و از این موضوع، ناراحت بودند.
دبیر کل جبهه حامیان ولایت در پایان با انتقاد از برخورد سلبی برخی از بزرگان نسبت به هنر گفت: در گذشته بارها شاهد تکفیر طلبهای بودیم که در فلان نمایش ایفای نقش میکرد، الحمدالله بعد از پیروزی انقلاب این وضعیت تقریبا اصلاح شده است.
علیرضا برومند