به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در حج تمتع سال جاری 64 هزار زائر ایرانی حضور داشتند و این یعنی هزاران خانواده ایرانی عزیز یا عزیزانی را در حج تمتع سال 94 داشتند که چشم به راه بازگشت آنها بودند.
تمتع جزء سفرهای بسیار طولانی محسوب میشود چرا که افراد حدود یک ماه از خانواده خود دور میشوند و این مدت را در دو شهر مکه مکرمه و مدینه منوره سپری میکنند، این دوری و البته بالا بودن سن بسیاری از زائران حج تمتع نگرانیها و دلتنگیهای بسیاری برای خود و خانواده حجاج به طور معمول در پی دارد.
حال تصور کنید در کنار همه این نگرانیها و دلتنگیها دو فاجعه بسیار دردناک نیز رخ دهد. تصور کنید اعلام شود که در مسجد الحرام که محل حضور زائران ایرانی نیز هست، جرثقیلی سقوط کرده و تعدادی از حجاج کشته شدهاند، چند هزار نفر با دلهره با عزیزان خود تماس گرفته و جویای سلامتی آنها خواهند شد؟
میزبان بالای اضطراب و فشار عصبی به خانوادهها تا زمان اطمینان از سلامتی حاجی خود را تصور کنید. حال تصور کنید فاجعهای به بزرگی فاجعه منا رخ دهد.
خانوادههای 64 هزار حاجی ایرانی چه فشار بالای عصبی و اضطراب و دلهرهای را متحمل شدهاند! پس از همه این دلهرهها متأسفانه تعداد زیادی از حجاج ما مفقود بودند. تا اینکه اسامی کشتهشدگان حادثه از سوی سازمان حج و زیارت منتشر شد.
اسامی که در طول روزهای اول حادثه بارها اصلاح و تغییر داده شد و اسامی از گروه مفقودان به کشتهشدگان، از گروه کشتهشدگان به مفقودان و یا از کشته و مفقود شده به افراد بازگشته به کاروان تغییر داده شد. حال تصور کنید یکی از اعضای خانواده شما در حج حضور داشته و نتوانستهاید با وی تماس بگیرد، چه ضربه روانی سختی را برای جست وجو در لیست کشتهشدگان اعلام شده از سوی سازمان حج و زیارت متحمل میشوید؟
به ویژه اینکه به این لیست مدام اسامی جدیدی اضافه شود و مجبور باشید بارها لیست را بررسی کنید و پس از همه این فشارها، دوباره اعلام شود که اجساد تعدادی از کشتهشدگان فاجعه منا به کشور بازگردانده میشود، حال دوباره باید لیستها را چک کنید تا ببینید اسم عزیز شما در لیست پیکرهایی که به کشور بازگرداندده میشود، هست یا خیر! و اگر نباشد باز هم باید منتظر لیست جدید باشید.
حتی تصور فشار روانی بالایی که به خانوادههای کشتهشدگان و مفقودان فاجعه منا وارد شده است نیز سخت است. اما بعد از همه این اعلام لیستها و تغییر آنها و زیرنویس کردن این لیستها در رسانه ملی که فشار روانی وارده بر خانوادههای حجاج را ده ها برابر کرده بود، سازمان حج و زیارت در سومین و چهارمین انتقال پیکرهای کشته شدگان منا به کشور علیرغم در دست داشتن لیست پیکرهای در حال انتقال به کشور این اسامی را اعلام عمومی نکرد و فقط به خانوادههای حجاج اعلام شد که پیکر حاجی آنها در حال انتقال به کشور است.
همین سیاست عدم اعلام اسامی در اسامی افراد دفن شده در مکه نیز دنبال شد که به نظر می رسد برای کاهش دفعات وارد کردن فشارهای روانی به خانواده های حجاج مفقودی عملکردی بهتر نسبت به اعلام لیست کشته شدگان و مجبور کردن خانواده ها به بررسی لیست های اعلامی است.