به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست تخصصی «بررسی مبانی اصول امام خمینی (ره) در قرآن» امروز دوشنبه ۲۷ مهرماه با حضور حجتالاسلام و المسلمین علی غضنفری، رییس دانشکده علوم و فنون قرآن واحد تهران و حجتالاسلام و المسلمین ردایی، عضو هیئت علمی دانشکده شاهد در دانشکده علوم و فنون قرآن کریم تهران برگزار شد.
حجتالاسلام و المسلمین علی غضنفری در ابتدای این نشست با بیان اینکه وزارت علوم تحقیقات و فناوری طی بخشنامهای از همه دانشگاهها برای برپایی نشستهای تخصصی پیرامون دیدگاهها و مبانی حضرت امام خمینی(ره) از سوی دعوت کرده است، گفت: نشست تخصصی «بررسی مبانی اصول امام خمینی (ره) در قرآن» یکی از این نشستهاست که دانشکده علوم و فنون قرآن کریم توفیق برپایی آن را دارد.
وی در ادامه افزود: عظمت علمی امام راحل بر همگان آشکار است و در این ارتباط مطالب زیادی وجود دارد؛ ایشان یک فیلسوف ربانیاند و آثاری زیادی در زمینههای گوناگون تالیف نمودهاند که در دسترس همگان است؛ در بعد عرفانی امام راحل نگاه ایشان به جامعه قابل توجه و تامل است و دیگر آنکه ایشان جز از خدا از هیچ کس و هیچ قدرتی هراس نداشتند و این در سراسر عمر ایشان مشهود است.
رییس دانشکده علوم و معارف قرآن کریم با اشاره به ابعاد اخلاقی حضرت امام خمینی(ره) گفت: نقل شده که امام(ره) در تمام سالهایی که به تدریس در حوزه اشتغال داشتند، همواره با خضوع و خشوع در برابر شاگردان حاضر میشدند و حتی در نشستن در برابر شاگردان با کمال تواضع و ادب در روی دو زانو مینشستند و به تدریس دروس میپرداختند.
وی با اشاره به ساده زیستی حضرت امام خمینی(ره) به اندیشه سیاسی، مدیریت بحرانهای مختلف و نظم و انضباط ایشان اشاره کرد و به تبیین نگاه امام خمینی پیرامون دانشگاهها پرداخت؛ امام پیرامون سادهزیستی جدا از اینکه به آن عمل میکردند، سخنان زیادی دارد، از جمله اینکه فرمودند «آن روزی که دولت ما توجه به کاخ پیدا کرد، آن روز است که ما باید فاتحه دولت و ملت را بخوانیم، آن روزی که رییس جمهور ما خدای ناخواسته از خوی کوخ نشینی بیرون برود و به کاخ نشینی توجه کند، آن روز است که انحطاط برای او و همه کسانی که با او تماس دارند پیدا میشود، آن روزی که مجلسیان بوی خوی کاخ نشینی پیدا کنند آن روز است که ما باید برای آن کشور فلاتحه بخوانیم، ما در طول مشروطیت از این کاخ نشینی خیلی صدمه خوردیم، مجلسهای ما مملو از کاخ نشینها بود».
مسیحیای که امام خمینی(ره) را رهبر خویش میدانست
غضنفری گفت: در باب اندیشه سیاسی امام نکتهای را از وزیر آموزش و پرورش نیکاراگوئه نقل میکنم که میگفت «بعد از انقلاب نیکاراگوئه شدیدا تحت محاصره اقتصادی بودیم، نیشکر که مهمترین منبع درامد ارزی کشور بود از ما خریداری نمیشد، وضعیت بسیار بغرنج و مبهم بود، در سفری به ایران خدمت رهبر انقلاب اسلامی رسیدم. از کوچههای پر پیچ و خم جماران گذشتم، خانه رهبر انقلاب را در نهایت سادگی یافتم، مردی که شرق و غرب را به لرزه انداخته بود، پیرمردی است با لباسی ساده و اتاقی محقر. تنها حرفی که ایشان گفتند این بود: ما در کنار مبارزان استکبار هستیم. این سخن قوت قلبی بود که با هیچ چیز قابل مقایسه نیست. در ادامه سفر به واتیکان رفتم؛ مقر پاپ، رهبر کاتولیکهای جهان، رهبر من. کاخهای تو در تو و آن مکان با شکوه و لباسهای گران و رفتار تند و برخورد تلخ پاپ که گفت اگر میخواهید از جانب کلیسا به شما کمکی شود، نباید به سیاست کاری داشته باشید؛ با آمریکا هم در نیفتید. من گفتم: رهبر من قاعدتا باید شما باشید اما نیستید، رهبر من امام خمینی است که با آن سادگی زندگی میکند و با آمریکا دشمن است. اگر مسیح حالا بود رفتار امام خمینی را داشت.
وی افزود: همان گونه که در زندگی امام حسین (ع) ۸ روز آخر حیات ایشان بیشتر مورد توجه قرار میگیرد، متاسفانه زندگی حضرت امام خمینی (ره) نیز بیشتر در ۱۰ سال پایانی حیاتشان مورد توجه قرار گرفته و کمتر از برهههای دیگر زندگی ایشان صحبت میشود. یکی از نکاتی که مورد توجه ایشان بود، آموزش عالی و دانشگاهها است، ایشان درباره دانشگاهها میفرمایند: «دانشگاه مبدا همه تحولات است، از دانشگاه باید سرنوشت یک ملت تعریف شود، اگر دانشگاه را ما سست بگیریم و از دست برود همه چیزمان از دست رفته است. دانشگاه خوب یک ملت را سعادتمند میکند. دانشگاه غیراسلامی و دانشگاه بد یک ملت را عقب میزند. وابستگی و استقلال و در قید و بند بودن و آزادی و اختناق تابع تربیتهای دانشگاهی است. دانشگاه است که امور کشور را اداره میکند. دانشگاه است که نسلهای تازه را تربیت میکند و چنان چه دانشگاه در اختیار چپاولگران و شرق و غرب باشد کشور در اختیار آنان قرار میگیرد».
مبانی اصولی امام در قرآن
حجتالاسلام علی غضنفری در ادامه به مبانی اصولی امام در قرآن اشاره کرد و افزود: اصول مبتنی بر پایه مبانی عقلی است و در بخش عمده «اصول» عقل صرفا کار دارد و باقی اصول نیز باید حتما یک پایگاه عقلی داشته باشد؛ پایگاه صرفا نقلی در «اصول» کفایت نمیکند و به عبارتی این مساله مانند اصول اعتقادی و فروع دین است و حضرت امام خمینی(ره) در بین دیدگاههای اصولی به مسائل نقلی به خصوص قرآن کریم نگاه ویژه داشتند.
«الفاظ علوم فقه»، «خطابات قرآن»، «حجیت ظواهر قرآنی»، حجیت خبر واحد»، «تفاوت ین ضرر و ضرار»، «طلاق»، «قضاوت»، «دیدگاه شیعه در خصوص خلافت»، «حقیقت شرعیه» و «خطابات قرآنی» از مهمترین مواردی بود که در ادامه این نشست توسط حجج اسلام غضنفری و ردایی مورد بررسی قرار گرفت و نظرات حضرت امام خمینی در ارتباط با این موارد برای دانشجویان و حاضرین تبیین و تشریح شد.