قاسم زارع، بازیگر در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان اینکه فراموش نکنیم آسایش امروز ما حاصل چه رشادتهایی است، گفت: امروز به مدد انقلاب اسلامی، آرامش و آسایش خوبی در کشور به وجود آمده است. این مسئله را به خوبی در مقایسهای که با دیگر کشورهای جهان میتوان انجام داد مشاهده کرد. این مزیت نیز مدیون جوانانی است که در هشت سال دفاع مقدس از جان خود گذشتند تا برای انقلاب اسلامی امنیت به عمل آورند. با این توضیح همه ما از هنرمند گرفته تا مسئول باید این مسئله را در تک تک تصمیمگیریهای خود به یاد داشته باشیم.
وی افزود: توجه به حوزه دفاع مقدس هم تنها با شعار رشد نمیکند، بلکه مسئله و شرط اصلی عمل است که باید به طور جدی به آن توجه کرد. برای نمونه از خودم مثال میزنم. وقتی به من یک کار دفاع مقدسی پیشنهاد میشود باید آن را با جان و دل بپذیرم و اگر کمبودی هم در آن وجود دارد تا حد امکان نادیده بگیرم، چون اگر قرار باشد به بهانههای مختلف از زیر بار مسئولیت شانه خالی کنیم به نتیجه مطلوبی نخواهیم رسید. با این توضیح اخیرا کاری را در تئاتر قبول کردم که از 18 آذر روی صحنه میرود و کارگردانی آن را کوروش زارعی برعهده دارد. این نمایش «اروند خون» نام دارد و به رشادت رزمندگان در دفاع مقدس توجه دارد.
کارهای نمایشی محلی مناسب برای کارهای دفاع مقدسی است
این بازیگر ادامه داد: در این کار ما برداشتهای جدیدی را در حوزه کارهای نمایشی شاهد هستیم، البته بیشتر نمیتوانم در این حوزه توضیح دهم، چون جذابیت کار از بین میرود، اما همین اندازه میتوانم بگویم که نگاه به این حوزه به هیچ وجه تکراری و شعاری نیست، بلکه سعی شده به واسطه قصه شرایطی برای تماشاگر فراهم شود که خود را به نوعی در داستان ببیند و با آن ارتباط برقرار کند، همچنین داستانی که در این نمایش نقل میشود در کارهای دیگر مشاهده نمیشود.
زارع در پاسخ به این سوال که آسیبهای رایج در کارهای دفاع مقدسی چیست، گفت: به نکته خوبی اشاره کردید، چون برخی مواقع کارهایی وجود دارد که باعث میشود تماشاگر از این دست تولیدات فاصل بگیرد. در این آثار تنها نگاهی ظاهری به دفاع مقدسی میشود و به اصطلاح رایج تنها ما کارکترهای همیشگی حاجی و سید را در این قبیل تولیدات میبینیم، همچنین تصویری فرشته وار از رزمندگان آسیب دیگری است که نباید از آن غافل شد؛ اتفاقی که متاسفانه در بسیاری از کارها وجود دارد و هر چقدر درباره آن سخن رانده میشود باز نتیجهای نمیدهد.
وی درباره دلایل ضعفهای موجود چنین توضیح داد: نگاه شعاری به رزمندگان در فیلمها یا تئاترهای دفاع مقدسی به دو دلیل انجام میشود. ابتدا اینکه آن کار تنها به واسطه سفارش ساخته شده و هیچ دغدغهای پشت آن نیست. برای همین تنها کاری تولید شده تا بودجه در نظر گرفته شده به نحوی خرج شود. دلیل دیگر این است که برخیها فکر میکند با فرشته نشان دادن رزمندهها از آنها قدردانی میکنند، در صورتی که رزمندگان؛ انسانهای پیرامون ما بودند که در جامعه میتوانیم به وفور آنها را بیینم، برای همین اگر این اشتباه را از بین نبریم تماشاگر دیگر شخصیتهای مورد نظر را باور نکرده و آن را خیالی تصور میکند.
نقش امکانات در سینمای دفاع مقدس
بازیگر فیلمهای دفاع مقدسی در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد: موضوع دیگری که در این بحث باید به آن توجه شود، بحث امکانات است که متاسفانه در بسیاری از کارهای به شدت نبودش احساس میشود، این نقصان در شرایطی است که سینمای دفاع مقدس به شدت نیازمند حمایت است و تا زمانی که این حمایت وجود نداشته باشد، فعالیت در این حوزه بیفایده است. در این رابطه ارتش و سپاه میتوانند یاریرسان سینما باشند، چون امکانات نظامی در اختیار آنهاست، اتفاقی که اگر رخ دهد نتایج خوبی حاصل خواهد شد.
وی در بخش پایانی سخنان خود تاکید کرد: برخی مواقع احساس میکنم که ما فراموش کردهایم موضوعاتی را که میتوان به واسطه آن به اوج معنا رسید در فیلمهایمان لحاظ کنیم و متاسفانه تمرکز خود را به روی مفاهیمی متمرکز کردهایم که تنها بر جذابیتهای تصویری توجه دارد. این امر مایه تاسف است و امیدوارم روزی برسد که ما درباره داشتههای گرانبهایمان در سینما سخن بگوییم.