کد خبر: 3454446
تاریخ انتشار : ۲۷ آبان ۱۳۹۴ - ۲۳:۴۴
مدیر حوزه علمیه قم:

المیزان چشمه‌های زلالی از قرآن را بر روی مفسران گشوده است/ جفای قائلان حسبنا کتاب الله به قرآن

گروه حوزه‌های علمیه: مدیر حوزه علمیه استان قم با بیان اینکه قائلان به حسبنا کتاب الله به قرآن خیانت کرده‌اند گفت: المیزان چشمه‌های زلالی از قرآن را بر روی مفسران گشوده است که اگر برخی مطالب را بیان نفرموده بود برای همیشه آن مسئله مخفی می ماند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) حجت‌الاسلام والمسلمین احمد فرخ فال، مدیر حوزه علمیه استان قم، شب گذشته 27 آبان در دومین شب از دوازدهمین گردهمایی استادان تفسیر حوزه در دارالقران علامه طباطبایی ضمن گرامیداشت بیست و پنجمین سال ارتحال علامه طباطبایی(ره) گفت: قطعا اخلاص علامه، منشا برکاتی است که امروز از بیت ایشان که به دارالقرآن تبدیل شده منتشر می‌شود.
وی با گرامیداشت یاد مهاجر الی الله آیت الله مویدی قمی اظهار کرد: ایشان زحمات بسیار زیادی در عرصه تفسیر و پویایی آن کشید و این زحمات در حوزه ثبت و ضبط است، آن شخصیت آنقدر زحمت کشیدند تا یک حوزه بزرگی مانند قم که روزی کرسی های تدریس تفسیر آن از عدد انگشتان دو دست تجاوز نمی کرد آمار سال گذشته آن به 405 عدد رسیده است.
فرخ فال بیان کرد: برخی بزرگان حوزه در انتهای عمر خود افسوس می خوردند که چرا در راه تفسیر قرآن اهتمام لازم را نداشته اند، اما آیت الله طباطبایی با فداکاری و اخلاص در این مسیر گام برداشت. منشی که علامه با آغاز یک حرکت تفسیری در قرآن شروع کردند که چه بسا این حرکت دون شأن یک فقیه بود با اخلاص تمام آغاز و با شجاعت کامل در فواصل مختلف در قرآن کریم پرده ای که برخی می‌خواستند روی قرآن بکشند عقب زد و نورانیت آیات را نمایان کرد.
وی افزود: آنهایی که تصور درست از علوم قرآن نداشتند و مسیر را اشتباه رفتند ایشان با علمیت تمام و با صبوری و متانت پاسخ درست را به آنان تفهیم می کرد که آن فرد باور نمی کرد که از چنین مفاهیم بلندی غافل بوده است و اشتباه طرف را به او می فهماند در عین اینکه جواب علمی هم می داد.
فرخ فال عنوان کرد: این شخصیت چشمه های زلالی را با بیان قرآن در حوزه گشوده است و اگر شخصیت هایی مانند ایشان و شاگردانش نبودند که این چشمه ها را بر روی مخاطبان باز کنند برای همیشه مخفی می ماند. ایشان در آیات محکمات و متشابهات و راسخون فی العلم چشمه های علم و عرفان و ادب را در مقابل مفسران و فضلا گشوده است.
وی افزود: علامه فرموده است اینکه قرآن فرموده هن ام الکتاب، اسراری در این جملات نهفته است و یا «انزل» گفته نه «تنزل» نشان دهنده اسراری در این کلام نورانی است، ایشان معتقد است متشابهات در آیات دیگر با متشابهات در آیه هفتم سوره آل عمران متفاوت است و نباید همه متشابهات را به یک دید نگاه کرد. اینکه راسخون فی العلم، مفسران قرآن هستند و تصور شود که هر انسانی می تواند کلامش تفسیر قرآن باشد جفا به قرآن است زیرا قرآن بیانی برای همه چیز است نه اینکه دیگران مبین آن باشند مگر اینکه در تراز آن باشند.
وی اظهار کرد: ما هرگز نباید قائل به این باشیم که بیان کننده برای قرآن به عنوان یک مفسر هستیم. علامه ام الکتاب را بیان برای متشابهات می داند نه عرفا و متصوفه و مفسران غیر معصوم را و در المیزان تصریح دارد که اشتباه کردند کسانی که راسخون فی العلم را به غیرمعصوم تفسیر کرده اند و اگر معصوم هم توانسته راسخ باشد چون وصل به بیت وحی است. علامه خیلی بحث زیبایی دارد که می فرماید راسخون هم باید مطهر باشند و گرنه نمی توانند به تفسیر بپردازند، لذا اهل بیت که مفسرند خدا ایشان را از هر رجس و پلیدی پاک کرده است.
فرخ فال عنوان کرد: کسانی که گفتند «حسبنا کتاب الله» اشتباه کردند و علامه با یک استدلال منطقی می فرماید اولی‌الامر تنها معصومان هستند زیرا اطیعوا الله و اطیعوا الرسول بدون قید و شرط آمده و اقتضای عصمت برای اولی الامر هم به دنبال این صیغه مطلق محفوظ است و نمی توان به غیر معصوم تعبیر کرد البته وادی ولی فقیه ادله خود را دارد.
مدیر حوزه علمیه استان قم تصریح کرد: مرحوم علامه با همین مبنا، لا یمسه الا المطهرون و راسخون فی العلم را نیز معصومان می داند و همین مبنا را در اولی الامر نیز به کار می گیرد.
وی اظهار کرد: علامه معتقد است که قرآن خودش مبین خود است و محکمات مبین متشابهات است و همین بیان محکمات هم مفسر خاص خود را می خواهد از این رو در تفسیر قرآن مراجعه به کلمات اهل بیت دارند. علامه با شخصیت عمیق خود بحث روایی می کند و قرآن را با آن تفسیر می کند لذا می فرماید متصوفه و دیگران نمی توانند ادعای تفسیر و مفسری بکنند.
وی تاکید کرد: جفا کردند بر این مکتب و قرآن و بر پیامبر کسانی که گفتند قرآن برای ما کافی است و راسخون را به دیگران تفسیر کردند. خون باید گریست به حال این قرآن و من در تعجبم که در این زمانه نمی شود حق قرآن را ادا کرد و این تکلیف سنگینی است که بر دوش بزرگان همه مکاتب اسلامی است.
وی اظهار کرد: علامه شخصیتی است که در مقام مرجعیت و فقاهت پرده از انوار قدسی آیات برداشته و به برکت امثال ایشان، شاهد برپایی کرسی های تفیسر در حوزه هستیم که تعداد آن به 405 عدد رسیده است. 

captcha