به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، نشست هماندیشی قرآنی دارالقرآن بسیج با نخبگان و اساتید قرآنی کشورمان بعدازظهر امروز سوم آذرماه در محل این دارالقرآن برگزار شد.
بر همین اساس در ابتدای این نشست، رحیم قربانی، رئیس دارالقرآن بسیج مستضعفین کشور، در سخنانی با اشاره به اینکه عضویت بیش از 23 میلیون نفر در بسیج، گفت: این نیروی عظیم میتواند با ورود به هر عرصههای بسیاری از خلاءها را برطرف کند، با پیشنهاداتی که به مسئولان بسیج داده شد قرار شد تا نگاه جدیدی به فعالیتهای قرآنی بسیج صورت گرفته و این فعالیت شروع شود.
وی با بیان اینکه همه اعضای بسیج میتوانند مبلغ قرآن باشند، افزود: بر اساس سنجشهایی که به وجود امده است خود بسیجیان انس و الفت بسیار زیادی با قرآن نداشته و همین وضعیت نیز مسئولان را بر آن داشت تا فعالیتها در حد وسیعتری شکل بگیرد. در این مورد پیشنهاد شد تا فعالیتهای قرآنی بسیج از محدودیتها داخلی بیرون آمده و در قالب یک مؤسسه دارالقرآن فعالیت خود را در سطح عموم و بسیج انجام دهد.
قربانی بیان کرد: بر همین اساس مقرر شد که وضعیت جدید قرآن در بسیج به شکل هیئت امنایی و هیئت مدیرهای اداره شود و در سطح کلان آن چند نفر از مسئولان بسیج قرار گرفته و فعالان قرآنی آن را اداره میکنند تا شکل به شکل یک مؤسسه قرآنی فعالیت کند.
رئیس دارالقرآن بسیج مستضعفین اظهار کرد: بعد از راهاندازی این دارالقرآن در عید سعید فطر سعی شد تا ساختار و وضعیت درونی تشکیلات سروسامانی بگیرد و دورنمایی از فعالیتها تهیه شود تا همه ما بر اساس آن دورنما که پنج ساله خواهد بود حرکت کنیم.
وی در ادامه به برخی برنامه های در نظر گرفته شده برای این برنامه پنج ساله اشاره و اذعان کرد: نگاهی که برای برنامه پنج ساله بسیج در نظر گرفته شده است علاوه بر تأسیس دارالقرآن بسیج، در هر یک از نواحی بسیج سراسر کشور که بیش از 500 ناحیه است نیز شاخههایی از این دارالقرآن فعالیت خواهد داشت.
قربانی تصریح کرد: سامانه بانک اطلاعات بسیجیان قرآنی کشور یکی دیگر از فعالیتهای است که در دورنمای پنج ساله در نظر گرفته شده است و در آن اطلاعات قرانی بسجیان به تفکیک ثبت خواهد شد. ساختار این کار در سطح تهران به شکل بی نظیری تهیه شده است.
رئیس دارالقران بسیج مستضعفین کشور توسعه و تقویت مهدهای کودک قرآنی را از دیگر برنامههای این دارالقرآن در آینده عنوان کرد و افزود: به تعداد حوزههایی مقاومت بسیج و محلهها که حدود 4000 حوزه و محله است مهدکودک قرآنی را فعال خواهیم کرد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: احداث مراکز تخصصی آموزش قرآن کریم، راهاندازی مساجد قرآنی در نواحی بسیج، راهاندازی مکاتب قرآنی به تعداد پایگاههای بسیج، تولید و انتشار کتاب و نرمافزار و نیز انجام پژوهشهای مختلف از دیگر برنامههایی است که مدنظر قرار گرفته شده است.
قربانی در پایان اظهار کرد: هدف بسیج این نیست که خود همه این فعالیتها را انجام دهد بلکه هر جا خلایی را در این زمینهها مشاهده کند ورود خواهد کرد.
در ادامه این نشست فعالان و مدیران قرآنی حاضر به بیان دیدگاههای و نظرات و پیشنهادات خود در مورد فعالیتهای قرآنی بسیج پرداختند که گزیده آنها در زیرآمده است.
محمد بنیادی: در برنامه پنجم توسعه برای حلقههای صالحین وظیفهای با عنوان انجام فعالیتهای قرآنی با عنوان وظیفهای خاص در نظر گرفته شده بود که در برنامه ششم نیز این امر احتمالاً تکرار خواهد شد. علاوه بر این باید به گونهای عمل شود که در پایان پنج سال و برنامه پنج ساله فعالیتهای قرآنی بسیج مشخص شود که به کجا رسیدهایم. نباید برنامههای کوتاه مدت را به عنوان برنامههای اثرگذار نادیده بگیریم.
سیدعباس انجام،مدیر شبکه جهانی کوثر: هر فعالیتی که مبنای مردمی در آن بوده است منجر به موفقیت است و با توجه به مردمی بودن بسیج این موفقیت در برنامهها دور از ذهن نیست، بالاترین آمار مخاطبان بعد از صداوسیما در اختیار بسیج است و میتواند از این ظرفیت به خوبی استفاده کند، ضمن اینکه باید آموزشهای تخصصی توسط دستگاهها و نهادهای قرآنی برگزار شود و و آموزشهای عمومی نیز توسط بسیج ساماندهی شود.
علیاکبر ملکشاهی، قاری بینالمللی قرآن: باید بسیج آموزش روخوانی قرآن را راه بیندازیم، مسئولان و متولیان متعددی در عرصه فعالیتهای قرآنی حضور دارند اما هنوز هم با وجود این متولیان فراوان تعدادی از مردم توان روخوانی قرآن کریم را ندارند،بنابراین در این زمینه نیاز به یک حرکت بسیجی داریم که بسیج میتواند در این زمینه تمرکز کند.
مصطفی آجرلو، معاون خبرگزاری ایکنا: مقام معظم رهبری در دیداری که با مدیران جهاد دانشگاهی داشتهاند بر گزین بودن فعالیتهای این نهاد تأکید کردهاند، به اعتقاد من این سخن در این نشست نیز تناسب دارد که باید فعالیتهای گزین انجام داد. بسیج شاید فعالیتهایی را انجام دهد که نهادهای دیگر نیز همان فعالیت را انجام دهند، اما باید این فعالیت گزین باشد. بسیج در کنار کارهای شکلی همچون مسابقات و جشنوارهها باید در بحث گفتمانسازی قرآنی نیز تمرکز کند و قطعاً در گفتمان بسیج ادبیات قرآنی روان و جاری است.
منصور قصریزاده، قاری بینالمللی و مشاور قرآنی رئیس صداو سیما: همه جلسات قرآن در مساجد برگزار میشود و همه مساجد نیز بسیج دارند اما متاسفانه شاهد هستیم که افراد حاضر در جلسات غیر از بسیجیان فعال در آن مسجد هستند که ای ندرد مضاعفی است. اگر این اصلاح شود تعریف ساختاری عملیاتی خواهد شد. بنابراین تفکر، نگرش و گفتمان مهم است، اگر در مسجدی مراسم عزاداری باشد پای ثابت آن بسیجیان هستند که البته این باعث افتخار است اما اگر مراسم قرآنی باشد درصد بسیجیان به میزان پایینی است. باید دید و نگرش بسیجیان را نسبت به قرآن تغییر دهیم اگر به این مورد بپردازیم راه خوبی را جلوی پای خود باز کردهایم.
مهدی سیف، مدرس قرآن: چرا از برنامههای قرآنی استقبال نمیشود؟ آیا این قابل بررسی است، چرا از عزاداریها در مساجد استقبال میشود اما از مجالس قرانی استقبال نمیشود، به نظر میرسد اگر روشها به روز باشد موازی کاری نخواهد بود و میتوان کارهای فاخر انجام داد.
جهانبخش فرجی، قاری بینالمللی قرآن: ما دو تیپ بسیجی مواجه هستیم، تیپ اول بسیجیانی که مرد عمل و کارهای جهادی در جبههها بودند و و مظلومانه شهید میشدند، یا قرآنی بودند و یا مستمع قرآن و همیشه با قرآن مأنوس بودند. تیپ دوم نیز بسجیاین بودند که در پشت جبهه بودند و الان هم هستند، بسیجی این نیست که فقط لباس ان را بپوشیم و پشت میز قرار بگیریم، اگر میخواهید برای پیشبرد فعالیتها متمرکز شوید باید تمام فرزندان جامعه را بسیجی کنید، باید جاذبه داشت،افرادی که جاذبه داشته باشند را کم داریم،اهداف و چشماندازهایی که در این جلسه مطرح شد عالی است اما باید به گونهای باشیم که جهادی عمل کنیم و حزبی و گروهی فعالیت نکنیم.
بهروز یاریگل، مدرس قرآن: ما در مساجدی که جلسه قرآن داریم جای بسیجیان فعال همان مسجد را در جلسات قرآن کریم خالی میبینیم اما در مراسمهای عزاداری حضور چشمگیری دارند، اگر قرار است در بسیج قرآن و عترت در کنار هم باشند باید فعالیتها را در حوزه قرآن گسترش بیشتری دهیم. باید بدانیم که مراد ما از بسیج افرادی که در پادگانها هستند، است یا افرادی که در مسجاد فعالیت میکنند.
محمدرضا پورمعین، رئیس جمعیت قرآنی استان تهران: اهتمام نظام به قرآن بسیار زیاد است و حتی چندین برابر رشتههای ورزشی نیز این اهتمام دیده میشود اما به نظر میرسد که ریلگذاری اشتباه است. ما در کشور شاهد برپایی جشنوارهها، نمایشگاهها، مسابقات،اعزامها و مؤسسات بسیار زیادی در سطح کشور هستیم که نشان میدهد اهتمام به قرآن زیاد است. به اعتقاد من در حوزه فعالیتهای قرآنی بسیج باید به گونهای عمل کند فعالیتش به یادگار بماند. چرا نامهایی همچون بیتالاحزان، جامعةالقرآن، مهد قرآن و ... در ذهنها مانده است، چون این مؤسسات بر روی یک برنامه خاص تمرکز کرده و موفق هم بودهاند. بنابراین من اعتقاد دارم نام مؤسسه دارالقرآن بسیج را دارالحفظ و ... بنامیم و صرفاً فعالیت در این حوزه را مدنظر قرار دهد.
سعید زکیلو، فعال قرآنی: بسیج باید اول خودش را به عنوان جامعه هدف فعالیتهایش قرار دهد، یعنی ابتدا از خودش شروع کند و فرهنگ قرآنی را بر روی نیروهای خود پیاده کند بعد جاهای دیگر را آغاز کند.
یادآور میشود در این نشست علاوه بر افراد مطرح شده، حسینعلی شریف، مهدی قرهشیخلو، محمدمهدی بحرالعلوم، محمدحسین سعیدیان، حجتالاسلام سیدمحمدجواد موسوی درچهای، محمدحسین ملکیپور،حسین ربیعیان، حجتالاسلام مصطفی بردبار، حبیب صداقت، داوود جعفری نیز حضور داشتند.
گزارش تصویری این نشست را اینجا ببینید!