کد خبر: 3463278
تاریخ انتشار : ۱۱ دی ۱۳۹۴ - ۱۰:۱۶
سید‌ضیاء هاشمی عنوان کرد:

لزوم تبیین صحیح منطق وحدت/ تأکید بر توسعه تعاملات با دانشگاه‌های جهان اسلام

گروه دانشگاه: معاون فرهنگی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در آغاز همایش وحدت، صلح و آرامش، گفت: باید بتوانیم منطق وحدت را به خوبی تبیین کنیم.

به گزارش خبر گزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، سید‌ضیاء هاشمی، معاون فرهنگی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری صبح امروز، دوشنبه، 7 دی‌ماه در همایش «وحدت، صلح، آرامش» که با حضور آیت‌الله محقق داماد، استاد حوزه و دانشگاه و عضو شورای علمی مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی و جمعی از معاونان و مدیران فرهنگی دانشگاه‌های کشور در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، برگزار می‌شد، گفت: جهان اسلام در شرایط فعلی از نظر وحدت، وضعیت خوبی ندارد و در یکی از بدترین مقاطع زمانی از نظر وحدت به سر می‌بریم.
وی با بیان اینکه در این روزها به جای همکاری، همدلی و وحدت، شاهد انشقاق و تفرقه هستیم، اظهار کرد: خشنونت‌های بسیار ناراحت‌کننده موجب از بین رفتن سرمایه‌های انسانی مادی و معنوی شده و چهره‌ اسلام در دنیا را تخریب کرده است.
هاشمی افزود: آنچه به عنوان رفتار بخشی از مسلمانان با عنوان دینی و مذهبی در جهان می‌گذرد، بسیار نگران‌کننده است و روزی نیست که خبر کشته‌شدن، تهدید و تحقیر بخشی از جهان اسلام را نشنویم که بخشی از آن به دلیل اقدامات دشمنان علیه جهان اسلام و برخی نیز ریشه در بین خود مسلمانان دارد؛ بنابراین دغدغه وحدت بیش از هر زمان دیگری باید مورد توجه قرار گیرد.
معاون فرهنگی وزیر علوم اظهار کرد: بروز چنین وقایعی به این معناست که رهبران سیاسی برخی جوامع اسلامی آنگونه که باید موفق نبوده‌اند؛ در مقابل جریان‌های وحدت‌گریز، وحدت‌ستیز و اختلاف‌افکن توفیق بیشتری در فعالیت‌های خود داشته‌اند و شاید این امر نشان می‌دهد که در جامعه اسلامی زمینه وحدت‌گریزی و ستیز بیشتر بوده است به همین دلیل تعارض، شکاف و انشقاق شدیدتر از گذشته بروز کرده است.
هاشمی افزود: بزرگان و پیشکسوتان حوزه وحدت شاید این روز را پیش‌بینی نمی‌کردند اما با این وصف، نگران حرکات وحدت‌گریز کوچک‌تر از این بوده‌اند.
وی با بیان اینکه با وجو دین، کتاب و قبله مشترک هنوز میان مسلمانان اختلاف وجود دارد، اظهار کرد: تفسیر اسلام، جهاد و مقابله با دشمنان به مسلمین بر می‌گردد که خود منشأ مشکلات بسیاری است.
وی گفت: در حال حاضر گرفتار بلایای زیادی هستیم که نیاز به واکاوی و تأمل دارد و نیز نیازمند طرح مجدد راهکارهای وحدت‌آمیز هستیم.
وی با اشاره به برگزاری جشن باشکوه هفته وحدت همزمان با وقوع اتفاقات تلخ در کشورهای اسلامی اظهار کرد: فرآیند وحدت در کشور ما سیر صعودی داشته است؛ زمانی برای اینکه چگونه به وحدت‌آفرینی بپردازیم، اختلاف داشتیم که خوشبختانه امروز این مشکلات را پشت سر گذاشته ایم.
هاشمی ادامه داد: زمانی در مورد وحدت شیعه و سنی نیاز به بحث داشتیم که شعار وحدت یک تاکتیک است یا آرمانی واقعی؛ اما امروز خوشبختانه به این نکته رسیده‌ایم که وحدت یک آموزه دینی و ضرورت واقعی است و دستیابی به این امر مستلزم باور داشتن به یک نیاز مشترک است که این باور، داشتن وحدت در سطوح و زمینه‌های مختلف است.
وی تصریح کرد: باید بپذیریم که تفاوت‌های مشروع داریم و همدلانه این تفاوت‌ها را هضم کنیم، نه اینکه صرفاً به توجیه آنها بپذیریم؛ توجیه کردن به پاک کردن صورت مسئله می‌انجامد و نه حل آن.
معاون فرهنگی وزیر علوم تأکید کرد: اگر نخواهیم این وحدت را بپذیریم، روز به روز دچار شکافی عمیق‌تر می‌شویم؛ بنابراین باید بتوانیم منطق وحدت را به خود تبیین کنیم؛ اگر نتوانیم این کار را انجام دهیم، وحدت ملی ما نیز دچار خطر می‌شود.
 
وی با بیان اینکه باید مدارا را در اختلافات پیشه کنیم و در غیر این صورت دچار مشکل می‌شویم، گفت: امروز اصرار بر تفاوت‌ها دیگر در محافل و مباحث علمی مورد پذیرش نیست و اگر بر تفاوت‌ها تأکید می‌شود یا از سر جهل است یا ریشه در اغراض دارد.
 
وی افزود: در این راستا دانشگاه‌ها مسئولیت دارند که در کنار رسالت علمی و فرهنگی نقش وحدت‌آفرین نیز ایفا کنند؛ به عنوان مسئولان دانشگاه‌ها باید بتوانیم تحلیل درست و تصویر روشنی از وضعیت آینده جهان اسلام داشته باشیم و راهکارهای آینده‌نگرانه ارائه کنیم. باید بتوانیم صورت‌بندی مناسبی از وضعیت موجود تهیه کنیم که به ما در ارائه راهکار کمک کند.
 
سیدضیاء هاشمی با بیان اینکه در دانشگاه‌ها می‌توانیم در مسیر تحقق وحدت کنشگر باشیم، اظهار کرد: توسعه تعاملات بین‌المللی دانشگاه‌ها به ویژه با دانشگاه‌های جهان اسلام باید مورد توجه قرار گیرد و این امر محدود به مناسبات علمی نیست و می تواند کارکردی وحدت‌آفرین داشته باشد؛ طرح این موضوع و دامن زدن به آن با رویکرد علمی و آزاداندیشانه ضرورتی است که باید به آن بپردازیم.

captcha