کد خبر: 3483322
تاریخ انتشار : ۱۲ فروردين ۱۳۹۵ - ۰۹:۰۴
روح‌الله حریزاوی بیان کرد:

اصلاح نظام آموزشی‌ حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان در سال 95

گروه دانشگاه: مدیر حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان با اشاره به رویکرد حوزه در سال 95 گفت: در این سال اصلاح نظام آموزشی‌ حوزه را خواهیم داشت، سعی داریم سطح آن را ارتقا دهیم و بعضی از دروس را به برنامه درسی اضافه کنیم و از سرفصل‌های جدیدی استفاده خواهیم کرد.

حجت‌الاسلام والمسلمین روح‌الله حریزاوی، مدیر حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، اظهار کرد: حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان در حال حاضر بعد از حدود 17 سال در دوره «مأموریت‌گرایی و تعالی» قرار گرفته است. از سال 1393 برنامه توجه به خروجی‌ها و فارغ‌‌التحصیلان حوزه را در دستور کارمان قرارداده‌ایم. از سال 93 گروه‌های جهاد فرهنگی را در سطح کشور راه‌اندازی کردیم. در سال 94 که سال دوم طرح تأسیس گروه‌های جهادی علمی ـ فرهنگی بود شاهد بودیم که حدود 500 گروه توسط دانشجویان در سطح کشور تأسیس شد.
وی ادامه داد: البته عنوان گروه جهادی در دانشگاه‌ها و در بسیج عنوان جدیدی نیست؛ اما در مورد جهاد سازندگی است که معمولاً انجام می‌شود، دانشجویان به مناطق محروم می‌روند و خدمات اجتماعی و عمرانی انجام می‌دهند و در کنارش خدمات فرهنگی نیز دارند؛ اما برنامه ما گروه‌های جهادی علمی و فرهنگی است؛ یعنی اولین رویکرد آن، علمی و فرهنگی است، اولین اولویت آن هم توجه به نیازها و مسائل درون دانشگاه یعنی تلاش برای پیگیری مسئله دانشگاه اسلامی است. در سال 94 شاهد بودیم که در اجلاسیه سراسری گروه‌های جهاد فرهنگی این گروه‌ها با طرح‌نامه‌هایشان آمدند و از طرح‌هایشان دفاع کردند و الحمدلله شاهد برکاتشان در دانشگاه بودیم.
حریزاوی با اشاره به تصویب بیانیه مأموریت حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان، عنوان کرد: طبق این بیانیه بین مجموعه‌ حوزه و سایر مجموعه‌های فرهنگی درون دانشگاه ایجاد تمایز می‌شود، در یک جمله بیانیه مأموریتمان عبارت است از «تعلیم و تربیت دانشگاهیان مشتقاق و مؤمن به اسلام و انقلاب بر پایه نظام اندیشه و علوم اسلامی برای اثرگذاری در عرصه جهاد علمی و فرهنگی برای تحقق دانشگاه اسلامی در تمدن اسلامی». این بیانیه در شهریورماه امسال به تصویب هیئت امنای حوزه رسید و در حقیقت تأثیر خاصی در جهت‌دهی تمامی برنامه‌های حوزه داشته است؛ طبیعتاً مجموعه‌ای که اهداف و مأموریت‌های خود را دقیق بشناسد می‌تواند موفق‌تر عمل کند.
تحقق رویکرد تربیتی در حوزه علوم اسلامی
مدیر حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان گفت: مورد دیگری که می‌توانیم بگوییم در سطح قابل قبولی اتفاق افتاده، تحقق رویکرد تربیتی در حوزه علوم اسلامی است. قبل از برنامه‌هایی که ذکر شد رویکرد آموزشی داشت اما از ابتدای سال 94 به شکل جدی شاهد افزوده شدن عده‌ای مربی توانمند در بخش خواهران و برادران در سطح کشور هستیم. در حوزه‌ها‌ی علوم اسلامی هسته‌های تربیتی شکل گرفته و دانشجویان از سه جهت تعلم، تزکیه و تبلیغ تحت نظر مربیان خوب ما قرار می‌گیرند؛ ایجاد رویکرد تربیتی برایمان بسیار جدی بوده است.
وی با اشاره به تغییر رویکرد جذب دانشجویان، بیان کرد: جذب سالانه‌ واحدهای حوزه را از ابتدای سال تحصیلی شروع می‌کنیم، تاکنون شیوه جذب ما، شیوه جذب در اصطلاح «خاموش» بوده است؛ به این معنی که دانشجویان علاقه‌مند به مراکز حوزه مراجعه و ثبت نام می‌کردند، گاهی هم تبلیغات عمومی داشته‌ایم. سال 94 سیاست حوزه، جذب هدفمند بوده است. جذب هدفمند چند ویژگی دارد؛ اولاً آنکه منتظر مراجعات نمی‌شویم بلکه سراغ گروه‌های هدف می‌رویم. با تشکل‌های دانشجویی ارتباط برقرار می‌شود، دانشجویان نخبه شناسایی می‌شوند و براساس طرح نخبه‌پروی از آن‌ها دعوت می‌شود. در عین حال تشکل‌های دانشجویی ما نسبت به جذب دانشجویان علاقه‌مند و معرفی حوزه به آن‌ها نقش ایفا می‌کنند، تمام تشکل‌ها را در شورایی به نام شورای جذب عضو می‌کنیم و آن‌ها سعی می‌کنند برای حوزه جذب نیرو کنند. الحمدلله امسال تفاوت قابل توجهی در جذب دانشجو داشته‌ایم. سال 93 سه هزار نفر جذب کردیم و سال 94 قریب به پنج هزار نفر در سطح کشور جذب داشته‌ایم، شاید بتوان گفت نزدیک دو برابر جذب حوزه بالا رفته است؛ چون جذب فعال و هدفمند بوده پایداری نیروهایی که از این طریق آمده‌اند و حوزه را شناخته‌اند بیشتر خواهد بود.
گسترش حوزه در تمام استان‌ها
حریزاوی عنوان کرد: برنامه‌ دیگری که در سال گذشته شروع کردیم و در سال 95 می‌خواهیم بیشتر به آن بپردازیم رویکرد گسترش حوزه در تمام استان‌هاست، پنج استان دیگر باقی مانده که تلاش می‌کنیم آن‌ها را هم به جمع استان‌های هدفمان اضافه کنیم، در استان‌های غربی کشور شامل کردستان، آذربایجان غربی، کرمانشاه، ایلام و خوزستان مرکز حوزه نداریم، همچنین در خراسان شمالی و گیلان هم در حال حاضر نمایندگی حوزه را نداریم که إن‌‌شاءالله افتتاح آ‌ن‌ها را در دستور کار داریم. امسال مراکز جدیدالتأسیس را در دانشگاه‌های یاسوج و شهرکرد داشتیم که تقریباً از مناطق محروم محسوب می‌شدند، مذاکرات آن انجام شده، امیدواریم در سال 95 تمام این مراکز را به حول و قوه الهی افتتاح کنیم. در سال 94 که گذشت در استان چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد مراکز حوزه را افتتاح کردیم، دو مرکز تعلیق شده و در حال تعلیق هم یکی در کاشان و یکی هم در کرج داشتیم که الحمدلله بازگشایی شدند و به فعالیتشان ادامه می‌دهند.
وی با اشاره به رویکرد حوزه در سال 95، بیان کرد: رویکرد ما برای سال 95 تأسیس مراکز ویژه حوزه اساتید است، می‌خواهیم استادان دانشگاه را به جمع حوزه اضافه کنیم؛ در حال حاضر فقط در مشهد، اصفهان، قم و در یکی از مراکز تهران شاهد حضور اساتید دانشگاه به شکل مجزا هستیم، إن‌شاءالله سعی می‌کنیم در مراکز بیشتری حوزه اساتید ویژه استادان دانشگاه تأسیس کنیم، در این مقطع نمی‌توان تعداد گفت؛ چون باید دید که در کجاها ظرفیت آن وجود دارد. طبیعتاً مطالب و محتوایی که برای اساتید لازم است با مطالب و محتوایی که برای دانشجویان است، فرق می‌کند.
تأسیس مراکز تخصصی علم دینی در کنار مراکز حوزه در سطح کشور
حریزاوی ارتقای رویکرد حوزه به سمت مسئله علم دینی را چشم‌انداز دیگر حوزه در سال 95 عنوان، و مطرح کرد: إن‌شاءالله گروه‌های جهادی علمی و فرهنگی‌مان مسئله علم دینی که از دغدغه‌های جدی رهبر معظم انقلاب و بزرگان حوزه علمیه است را در دانشگاه دنبال می‌کنند به این شکل که ارتباط رشته‌شان را با سه عنصر اصلی دین یعنی عقاید، اخلاق و احکام کشف کنند. رویکرد جدید حوزه إن‌شاءالله توسعه گروه‌های علم دینی است و اگر مسائل مالی به ما اجازه دهد احتمال دارد مراکز تخصصی علم دینی را در کنار مراکز حوزه در سطح کشور تأسیس کنیم.
اصلاح نظام آموزشی‌ حوزه در سال 95
وی اظهار کرد: در سال 95 اصلاح نظام آموزشی‌ حوزه را خواهیم داشت، سعی داریم سطح آن را ارتقا دهیم و بعضی از دروس را به برنامه درسی اضافه کنیم. بنا داریم إن‌شاءالله متون جدیدی را اضافه کنیم و از سرفصل‌های جدیدی استفاده کنیم.
وی درباره تعداد فارغ‌التحصیلان حوزه بیان کرد: به جهت آنکه سامانه دین‌پژوهانمان را از سال 90 تأسیس کرده‌ایم و آمار و اطلاعاتمان مربوط به بعد از سال 90 است و به علاوه محاسباتی که از قبل داریم چیزی حدود بین 20 الی 30 هزار نفر تا بحال از کسانی که از ابتدا وارد جریان کلاس‌‌ها و برنامه‌های آموزشی حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان شده‌اند در 17 سال اخیر تا به امروز فارغ‌التحصیل داشته‌ایم. چون قبل از سال 90، اطلاعات ثبت نشده و سامانه نبوده متأسفانه آمار و اطلاعات دقیقی نداریم ولی به شکل تقریبی 20 تا 30 هزار نفر هستند. همچنین در حال حاضر حدود 14 هزار و 500 نفر را در سراسر کشور تحت پوشش حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان داریم.
captcha