وی سخنان خود را با تشریح روند معمول حضور هیئت ایرانی در عربستان، برگزاری جلسات با مسئولان حج عربستان و نحوه بستن قراردادهای حج هر ساله اختصاص داد و گفت: امسال نیز مانند سال های قبل وزارت حج عربستان از هیئت ایرانی برای حضور در عربستان دعوت کرده بود اما چهار روز قبل از قطع روابط سیاسی مسئولان عربستانی خواستار تأخیر دو ماهه در برگزار این جلسه شدند.
اوحدی ادامه داد: ما به وزارت حج عربستان اعلام کردیم که این تأخیر در برنامهریزی های ما خلل ایجاد می کند، اما پس از این نامه با قطع روابط سیاسی مواجه شدیم.
دوباره به عربستان سفر می کنیم
وی با تأکید بر اینکه در سال 91 نیز توافق با وزارت حج عربستان در اولین جلسه صورت نگرفت و هیئت ایرانی به کشور بازگشت و دوباره راهی عربستان شد، گفت: این مسئله که هیئت ایرانی به کشور بازگشته امر خاصی نیست و عربستان تا پایان هفته به ما در خصوص صدور ویزای هیئت ایرانی برای سفر دوباره به عربستان اعلام نظر خواهد کرد و سفر مجددی به عربستان خواهیم داشت.
رئیس سازمان حج و زیارت در خصوص روند مذاکرات صورت گرفته با مسئولان حج عربستان گفت: فضای مذاکرات متأثر از سه موضوع: حوادث حج و عمره سال گذشته، قطع روابط سیاسی و اثرات تأخیر سه ماهه بستن قراردادهای حج بود. که وزیر حج عربستان اعلام کرد کارهای زیادی در خصوص تأمین امنیت حجاج صورت گرفته است.
وی از ارائه 20 پیشنهاد هیئت ایرانی به وزارت حج عربستان نیز خبر داد و گفت: پس از بررسی های مختلف ما خواستار استفاده از مکان یاب در کارت های شناسایی حجاج بودیم که عربستان اعلام کرد آوردن رهیاب از سایر کشورها به عربستان ممنوع است اما خود کشور عربستان دستبند الکترونیکی تهیه کرده که توسط آن زائر در هر حالتی قابل ردیابی است.
خدمات کنسولی حق زائر است
اوحدی بحث دیگر مطرح شده در نشست با مسئولات حج عربستان را بحث عزت، کرامت و حرمت زائران ایرانی عنوان کرد و گفت: به دلیل نبود امکانات کنسولی زائران ایرانی در حج از این خدمات محروم خواهند بود در حالی که خدمات کنسولی حق زائران است. همچنین موضوع پروازهای هواپیمایی ایران و صدور ویزای الکترونیکی حج مطرح شد.
وزارت خارجه ایران آماده ارائه همه تمهیدات برای صدور ویزا در داخل کشور است
اوحدی با تأکید بر اینکه صدور ویزای حج کار پیچیده ای است، گفت: قبل از سفر به عربستان جلسات مختلفی با مسئولان وزارت امور خارجه برگزار و وزارت خارجه ایران اعلام کرد که آمادگی کامل دارد همه تمهیدات را برای عربستان برای صدور ویزا در داخل کشور ایران فراهم کند.
وی ادامه داد: از وزیر حج عربستان خواستیم مسائل مربوط به پرواز حجاج و صدور ویزار را به صورت شفاف اعلام کند که وی نیز از وزارت خارجه این کشور درخواست کرد این مسئله را پاسخ دهند. نماینده وزارت امور خارجه عربستان نیز اعلام کرد: کارگروه تعیین شرایط صدور ویزا تشکیل شده اما هنور به نتیجه مشخصی نرسیده است. قرار بود نتیجه نحوه صدور ویزا قبل از بازگشت هیئت ایرانی اعلام شود که این نتیجه به ما اعلام نشد.
رئیس سازمان حج و زیارت به پیشنهاد مسئولان عربستان برای امضای تفاهم نامه و بررسی مسئله ویزا پس از امضای تفاهم نامه اشاره کرد و گفت: ما این پیشنهاد را نپذیرفتیم و اعلام کردیم موضوع نحوه صدور ویزا باید در تفاهم نامه باشد.
حضور پروازهای ایرانی در حج 95
اوحدی در خصوص نتایج مباحث در خصوص پروازهای حج گفت: عربستان پیشنهاد استفاده از شرکت هواپیمایی ثالث را داد که ما با بحث های کارشناسی عملی نبودن این پیشنهاد را ثابت کردیم و مسئولان عربستانی پذیرفتند که نمی توان از شرکت ثالث استفاده کرد و مقرر شد مانند سال های گذشته از پروازهای ایرانی در حج استفاده شود.
مسئولان عربستانی باید راهکار صدور ویزا و ارائه خدمات کنسولی را ارائه دهند
وی تصریح کرد: در نشست های صورت گرفته تأکید شد که خارج از روابط سیاسی باید به حج نگاه شود و برای صدور ویزا و ارائه خدمات کنسولی مسئولان عربستانی باید راه کار ارائه کنند.
اوحدی با تأکید بر اینکه حج واجب شرعی است، به حدیثی از امام باقر(ع) اشاره کرد که می فرمایند: اگر کسی یا جمعی برای اقامه حج تلاش نکنند و یا کوتاهی کنند هلاک می شوند.
امیدوار به اقامه حج هستیم
وی ادامه داد: وظیفه شرعی و سازمانی ما این است که برای اقامه حج تلاش کنیم و امیدوار به اقامه آن هستیم و عربستان نیز اگر مانند مطالبی که مطرح و عنوان می کند که بدون توجه به نژاد، زبان و ... درب های حج به روی ضیوف الرحمان باز است باید برای صدور ویزای حج زائران ایرانی اقدام کند.
رئیس سازمان حج و زیارت سهمیه سال جاری حجاج ایرانی را مانند سال گذشته 64 هزار نفر عنوان کرد و گفت: سهمیه کشور ایران به دلیل جمعیت کشور 78 هزار نفر است که به دلیل ساخت و ساز در مکه 20 درصد سهمیه کاهش یافته که در سال آینده جبران خواهدشد.
ثبت نام 17 هزار نفر برای اعزام به حج 95
وی از ثبت نام 17 هزار نفر برای اعزام به حج 95 خبر داد و گفت: یک و نیم میلیون نفر در نوبت حج قرار دارند و ما منتظر نتیجه مذاکرات هستیم که فراخوان سوم را اعلام کنیم. البته پیش بینی می کردیم در فراخوان اول 40 هزار نفر ثبت نام کنند که فقط 10 هزار نفر ثبت نام کردند.
اوحدی در پاسخ به این سؤال که آیا نظر مراجع در خصوص حج کسب شده است؟ گفت: همه مراجع تأکید بر اقامه واجب شرعی مردم دارند اگر هم تصمیم دیگری گرفته شود نظر مراجع باید دریافت شود.
بخش عمده آموزش های ما با مشکل مواجه خواهد شد
وی در پاسخ به این سؤال که با توجه به تأخیر صورت گرفته آیا برای برگزاری حج مشکلی نخواهید داشت؟ گفت: ظرفیت بزرگی در سازمان حج و زیارت و بعثه وجود دارد. برای اجرای برنامه های حج مشکلی نخواهیم داشت اگر چه بخش عمده آموزش های ما با مشکل مواجه خواهد شد. چرا که بعد از بستن قراردادهای حج گروه های قیمتی باید مشخص و سپس کاروانبندی صورت گیرد که زمان برای آموزش را کاهش می دهد.
حکم مأموران خاطی فرودگاه جده هنوز اعلام نشده است
اوحدی در خصوص حکم مأموران سعودی گفت: به وزیر حج عربستان اعلام کردیم که تعلل در اعلام حکم دو مأمور خاطی فرودگاه جده سؤالات زیادی در کشور ما ایجاد کرده است. وزیر حج عربستان نیز گفت که من هم تعجب می کنم چرا نتیجه دادگاه اعلام نشده است. در دور دوم مذاکرات قطعاً یکی از سؤال ها حکم مأموران خاطی خواهد بود.
دیه حجاج کشته شده در سقوط جرثقیل قبل از مناسک حج پرداخت می شود
وی در خصوص دیه حجاج کشته شده در سقوط جرثقیل گفت: وزیر حج عربستان اعلام کرد دیه شهدا ظرف یک تا یک ماه و نیم دیگر و قبل از مناسک حج پرداخت می شود. البته برای حج امسال دعوتی از خانوادههای حجاج کشته شده (طبق قول دولت سعودی برای دعوت دو نفر از خانواده حجاج کشته شده برای حضور در حج) صورت نخواهد گرفت.
دیه شهدای منا در نوبت دوم بررسی
اوحدی در خصوص دیه شهدای منا نیز گفت: ما به مسئولان عربستان اعلام کردیم طبق نظر فقه شیعه و اهل سنت این شهدا قتیل الزحام هستند و دیه آنها بر عهده بیت المال و حاکم محل است، که وزیر حج عربستان گفت بعد از پرداخت دیه کشته شدگان سقوط جرثقیل دیه شهدای منا بررسی می شود.
وی در خصوص اینکه آیا مسئول دیانت ترکیه برای حضور زائران ایرانی در حج میانجیگری کرده است؟ گفت: همه ساله با بعثه کشورهای مختلف در حج ارتباط برقرار می کنیم اما درخواستی در این خصوص از سوی ایران صورت نگرفته و مسائل مطرح شده نظر شخصی مسئول دیانت ترکیه بوده است.
اوحدی فضای مذاکرات را سرد توصیف و این مسئله را به دلیل قطع روابط سیاسی عادی دانست و گفت: وزارت حج عربستان اعلام کرده باید داروها ماه شوال به عربستان ارسال شود ما نیز تأکید کرده ایم که درمانگاه ها، بیمارستان ها و هیئت پزشکی ایران مانند سال های گذشته باید در حج حضور داشته و فعال باشند.
وی در پاسخ به این سؤال که اگر پس از بستن قراردادهای حج مسئولات عربستان کارشکنی کنند چه واکنشی از سوی ایران صورت خواهد گرفت؟ گفت: ما خواستار مکتوب شدن تمام مذاکرات و نتایج بودیم و جمع بندی ما این است که اراده قوی در وزارت حج عربستان برای پذیرش زائران ایرانی وجود دارد. و برای اینکه ادعای وزارت حج عربستان برای جدا بودن مسئله حج از روابط سیاسی اثبات شود باید ویزای زائران صادر و خدمات کنسولی به آنها ارائه شود.
فرهاد پرورش، مدیرعامل هواپیمایی جمهوری اسلامی (هما) که جزو هیئت پنج نفره ایران در عربستان نیز بود در این نشست طی سخنانی اعلام کرد: بر اساس تفاهم نامه حج ایران و عربستان (این تفاهم نامه بین عربستان و تمامی کشورها منعقد شده و جزو قوانین سفر حج محسوب می شود) 50 درصد پروازهای حجاج توسط هواپیمایی ایران و 50 درصد توسط هواپیمایی عربستان صورت خواهد گرفت.
وی ادامه داد: البته این رقم قابل تغییر است و ما پیش بینی کردیم که حتی اگر عربستان نخواهد هواپیما به ایران بفرستد از سایر شرکت های ایرانی و حتی خارجی هواپیما اجاره کنیم.
پرورش در خصوص خبر روزنامه عکاظ در خصوص منع ورود هواپیماهای ایرانی به عربستان گفت: مسئول عربستانی که این مطالب را گفته یا قبل از تفاهم نامه صحبت کرده است و یا از مفاد آن مطلع نبوده.
در پایان نیز اوحدی تصریح کرد: در صورت بستن قرار دادهای حج، برنامه های فرهنگی حج مانند سال های گذشته برگزار می شود.
حضور خانواده شهدای منا بر سر مقبره شهدای مدفون در مقبره الشهدا
وی از درخواست ایران برای حضور خانواده 42 شهید منا که در مقبره الشهدای منا به خاک سپرده شده اند بر سر مزار عزیزانشان خبر داد و گفت: وزیر حج عربستان این مسئله را پذیرفت و مقرر شد دو نفر از اعضای خانواده این افراد به عربستان اعزام شوند که این مسئله پس از حج انجام خواهد شد.