وی با اشاره به اهمیت زمانبندی در منعقد کردن قراردادهای حج، گفت: براساس تفاهمنامههای قبلی که بین کشورهای شرکتکننده در حج و عربستان وجود دارد، برنامهریزی، زمانی اجرا میشود که در نهایت به سمت برنامهریزی برای اعزام زائر پیش میرود.
اوحدی با اشاره به اینکه براساس زمانبندی معمول طی سالهای اخیر هفت ربیع الاول سال گذشته باید هیئت ایرانی عازم عربستان میشد تا تفاهم نامه حج را منعقد کند، گفت: 100 قرارداد مختلف همه ساله در خصوص حج امضا میشود و علاوه بر اینها قراردادهای ایام تشریق نیز باید به امضای طرفین برسد که برای همه اینها جدول زمانبندی مشخصی وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته وزیر حج عربستان از ما درخواست کرد که امضای قراردادهای حج را دو ماه به تأخیر بیندازیم، گفت: با این تأخیر مقرر شد ما 19 اسفند عازم عربستان شویم اما با قطع روابط سیاسی مواجه شدیم و علی رغم این مسئله اراده ما بر این بود که حج اقامه شود بر همین اساس، نامهای به وزارت حج عربستان نوشتیم و سؤال کردیم ویزای مسئولان حج ایران کجا باید صادر شود؟ و در حالی که عربستان می توانست برای تسهیل در صدور ویزا کشور ترکیه، عراق و ... را مطرح کند، به ما اعلام شد که در دبی این ویزاها صادر خواهد شد که 10 روز زمان برای صدور آنها لازم است. وقتی نماینده ما به دبی رفت، سفارت عربستان اعلام کرد که نامه وزارت حج به دست ما رسیده اما باید با وزارت خارجه هماهنگی شود و ویزاها صادر نشد و نماینده ما بازگشت.
عدم انسجام بین وزارت حج و وزارت امور خارجه عربستان/ پاسخ نامهها با پیامک بینام داده میشد!
رئیس سازمان حج و زیارت مباحث رخ داده را نشان دهنده عدم انسجام بین وزارت حج و وزارت امور خارجه عربستان دانست و گفت: ما منتظر عذرخواهی نبودیم و حاضر بودیم برای برپایی واجب شرعی حج، در مقابل بداخلاقیهای سیاسی عربستان خویشتنداری کنیم؛ چرا که حج حقی شرعی است که خداوند به مردم داده است. لذا نامهای به وزارت حج عربستان نوشتیم اما آنها پاسخ نامه را به یک پیامک بدون نام ارسال و اعلام کردند که 26 فروردین ماه ویزاها در دبی صادر خواهد شد. آنها با هر اقدامی نشان میدادند که مباحث سیاسی را با مسئله حج گره زدهاند و حتی پس از صدور ویزا مشخص شد از هشت نفر هئیت ایرانی فقط به پنج نفر ویزا داده شده است.
بیادبی سیاسی را تحمل کردیم تا حق شرعی زائران را بگیریم/ هیچکس وکیل دو نوجوان ایرانی نشد
وی از عدم رعایت حداقل ادب و اخلاق سیاسی و اسلامی در هنگام ورود هیئت ایرانی به عربستان نیز سخن گفت و اظهار کرد: ما خویشتنداری کردم تا بتوانیم حق شرعی زائران را بگیریم و در دیدار با مسئولان حج عربستان سؤال کردیم صدور ویزا، پروازها، تأمین امنیت حجاج و ... چگونه صورت خواهد گرفت و چرا پس از گذشت بیش از یک سال حکم مأموران خاطی سعودی فرودگاه جده که میخواستند به دو نوجوان ایرانی تعرض کنند صادر نشده است؟ ما در عربستان به هر وکیلی مراجعه کردیم تا وکیل این دو نوجوان شود، گفت چون پلیس عربستان در برابر ما است ما جرأت نمیکنیم وکالت این دو نوجوان را قبول کنیم.
اوحدی ادامه داد: همین مسئله عدم صدور حکم این دو مأمور باعث تعطیلی عمره ما شد و این نشان میدهد که از سال قبل برای عدم حضور زائران ایرانی در حج برنامهریزی شده بود.
وی با اشاره به اینکه براساس روال همه ساله باید قراردادی با در نظر گفتن خواستههای طرفین و به صورت دوطرفه آماده میشد، گفت: ما برای اولین بار با قراردادی 60 بندی، مواجه شدیم که با ادبیات بد محدودیتهای زیادی از جمله کاهش تعداد درمانگاهها، نبود خدمات کنسولی، صدور ویزا و پروازها از کشوری ثالث و ... در آن با تحکم اعلام شده بود. پس از رایزنیهای مختلف هیئت ایرانی و وزارت حج عربستان و پس از آنکه نشست دولتمردان عربستانی در خصوص حج برگزار شد، به ما اعلام کردند که حتی یک «واو» از این قرارداد قابل تغییر نیست.
وزارت حج عربستان اختیاری نداشت
رئیس سازمان حج و زیارت تصریح کرد: آنها در خصوص ویزا به ما گفتند که باید با وزارت امور خارجه و در خصوص تأمین امنیت با وزارت کشور عربستان هماهنگی کنند و برداشت قطعی ما این است که وزارت حج عربستان اختیار تصمیمگیری در خصوص حضور زائران ایرانی در حج را نداشت و تصمیم از جای دیگری گرفته میشد. در اصل پس از پنج ماه تأخیر همه جدول زمانی که در خصوص حج وجود داشت، کاملاً مخدوش شده بود.
شما میخواهید تسویه حسابهای سیاسی خود را با زائران حج ما انجام دهید!
وی در ادامه در خصوص دور دوم مذاکرات که با حضور وزیر حج جدید عربستان برگزار شد، گفت: در دور اول رفتار آنها با بداخلاقی و تندی همراه بود اما در دور دوم که مطمئن شده بودند، زمان از دست رفته است با روی خوش برخورد کردند. ما به وزیر جدید حج عربستان اعلام کردیم خواستار تعدیل جو و فضای ضد ایرانی در عربستان هستیم. اینکه چند روحانی شما از جمله امام جماعت مسجد الحرام اعلام میکند که ریختن خون شیعه و تعرض به مال شیعیان حلال است، جو عمومی بدی ایجاد می کند، شما می خواهید تسویه حسابهای سیاسی خود را با زائران حج ما انجام دهید!
اوحدی از برنامههای تلویزیونی که علیه شیعیان و مردم ایران از رسانههای عربستان پخش میشود نیز سخن گفت و عنوان کرد: ما به آنها گفتیم که شما فضا را مسموم کردهاید اما پاسخ آنها این بود که این برنامهها نظرات شخصی است.
سال بعد راه حج باز خواهد شد و ما سهمیه امسال را هم خواهیم گرفت
وی در ادامه تصریح کرد: سال بعد راه حج باز خواهد شد و ما سهمیه امسال را هم خواهیم گرفت و ادامه داد: وزیر حج عربستان به صراحت به من گفت که فکر نکنید مفاد این قرارداد را من تنظیم کرده ام بلکه سایر نهادها هم در تنظیم آن دخالت داشته اند و من معتقد هستم این دخالت ها منجر به صد عن سبیل الله شده است و سناریوی تلخی را از ابتدا مجموعه دست اندرکاران سعودی به راه انداخته بودند.
پس از 35 سال گردن ایرانیها را در مقابل قوانین سعودی خم کردیم!
اوحدی با اشاره به اینکه مسئولان سعودی قبل از امضای قراردادهای حج توسط ما یک نشست رسانه ای بزرگ به راه انداخته و اعلام کردند که پس از 35 سال گردن ایرانی ها را در مقابل قوانین سعودی خم کردیم، گفت: ما هنوز در عربستان بودیم و هیچ قراردادی امضا نشده بود که این کنفرانس خبری برگزار شد و حتی وزیر حج عربستان هم سردرگم بود که چرا این کنفرانس خبری برگزار شده است.
وی در پایان سخنانش تصریح کرد: همچنان پیگیر حقوق زائران ایرانی هستیم.
در ادامه نمایندگان رسانه های مختلف سؤال های خود را مطرح کردند. نماینده یکی از رسانه های امارات با اشاره به سخنان وزیر امور خارجه عربستان که گفته بود مسئله ویزا و پروازها حل شده اما مسئله برگزار دعای کمیل بود، سؤال کرد اگر مسائل حل شده بود چرا حج متوقف شد؟ که اوحدی پاسخ داد: اگر به راستی ارادهای برای حضور زائران ایرانی در حج وجود داشت چرا با زمان بازی و تأخیر 5 ماهه ای به وجود آمد که در یک ساعت این تأخیر هم ما مقصر نبودیم؟
امور خارجه عربستان از شرایط صدور ویزای الکترونیکی حج اطلاع کافی ندارد
وی ادامه داد: ما به وزیر حج عربستان گفتیم تنها جایی که در آن با شما مشکل نداریم دعای کمیل است؛ چرا که طی این 15 سال حتی یک دستگیری در دعای کمیل نداشته ایم در حالی که سال گذشته 40 مورد دستگیری در بقیع و مسجد الحرام اتفاق افتاده است. از سوی دیگر اول باید 100 قرارداد حج بسته و وارد نرمافزار ویزا شود تا پس از آن بتوان برای حجاج ویزا صادر کرد که حداقل یک ماه زمان نیاز دارد. ظاهراً وزیر امور خارجه عربستان از شرایط صدور ویزای الکترونیکی حج اطلاع کافی ندارد.
خبرنگار رسانه ای ترکیه در خصوص نظر مراجع و نحوه پاسخ گویی عربستان به رخدادهای حاضر سؤال کرد که اوحدی پاسخ داد: مراجع عظام ما همگی اعلام کردند که حج باید با عزت برگزار شود و با این نوع رفتار سعودیها این مسئله ممکن نیست. مأموران بیسواد سعودی بارها قرآن زائران ایرانی را گرفته و با این عنوان که قرآن ایرانی ها است آن را پرت کرده اند. عربستان باید پاسخگو باشد و چاره اندیشی جدی در خصوص حج داشته باشد. حتی ایاد مدنی، دبیرکل سازمان کنفرانس اسلامی نیز تلاش کرد این مسئله حل شود اما موفق نشد.
عربستان باید بداند هزینه بسیار سنگینی برای تبعیض قائل شدن بین حجاج باید پرداخت کند
اوحدی در خصوص حج آینده دوباره تأکید کرد: از همین حالا در حال برنامه ریزی هستیم. عربستان باید بداند هزینه بسیار سنگینی برای تبعیض قائل شدن بین حجاج باید پرداخت کند. خداوند حج را برای مردم مقرر کرده و بین بندگانش هیچ تبعیضی قائل نشده است.
وی در خصوص میزان ثبت نام حج 95 و انصراف نیز گفت: 25 هزار زائر ثبت نام کرده بودند که پس از اظهارات موهن امام جماعت عربستانی 15 هزار نفر انصراف دادند.
در صورت صدور حکم دو مأمور خاطی سعودی، عمره برگزار خواهد شد
اوحدی در خصوص عمره نیز گفت: در صورت صدور حکم دو مأمور خاطی سعودی، عمره برگزار خواهد شد.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار ایکنا که سؤال کرد با استفاده از ظرفیت ارتباطی ایران با سایر بعثه ها چگونه از این ظرفیت استفاده می کنید تا عملاً عربستان متوجه بهای سنگین اقدامی که علیه زائران ایرانی انجام داد بشود؟ گفت: همه ساله مهمانی ها و ارتباط های گسترده ای بین بعثه های حج تعداد زیادی از کشورها برگزار میشود، اما یکی از بندهای قراردادی که عربستان می خواست به ما تحمیل کند این بود که بعثه های ایران حق برقراری هیچ ارتباطی با بعثه سایر کشورها را ندارد. ما ارتباط خوبمان با سایر بعثه ها را برای متقاعد کردن عربستان برای دست برداشتن از اقداماتی که انجام میدهد، خواهیم داشت.
تلاش کردهایم، خسارتهای مالی را به حداقل برسانیم
وی در پاسخ به سؤال دوم خبرنگار ایکنا که سؤال کرد که اکنون ده ها تُن دارو در انبارهای ایران در عربستان وجود دارد و میلیون ها دلار تجهیزات پزشکی و قراردادهای مربوط به هتل ها و ساختمانهای در اختیار ایران که برای ده ها سال اجاره شده است نیز وجود دارد، چه زیان مالی به ایران به دلیل لغو حج تمتع وارد شده است؟ گفت: در این خصوص نامه ای به وزیر حج عربستان نوشته و اعلام کرده ایم که هرگونه خسارتی متوجه شما است. البته بخش عمده قراردادهای مربوط به هتل را به سایر کشورها واگذار کرده و تلاش کرده ایم خسارت های مالی را به حداقل برسانیم.
دبیرکل سازمان کنفرانس اسلامی هم تلاش کرد اما راه به جایی نبرد
اوحدی در پاسخ به این سؤال که در خصوص حج، سازمان کنفرانس اسلامی چه وظیفهای دارد؟ گفت: ما حتی تصور هم نمیکردیم که رفتار ظالمانه کشور عربستان را تا این حد شاهد باشیم و برای رفع مشکل دبیرکل سازمان کنفرانس اسلامی هم تلاش کرد، اما راه به جایی نبرد.
آیا ایران در جلسات منفعل بود؟
وی در پاسخ به انتقاد یکی از خبرنگاران در خصوص انفعال ایران در مذاکرات و لزوم تغییر سیاستها در قبال عربستان گفت: نگاه واقعبینانه به سیر مذاکرات نشان میدهد که اگر ما قراردادهای حج را امضا میکردیم، باید مورد انتقاد قرار می گرفتیم که چرا منفعل عمل کردیم. ما موضع انفعالی نداشتیم بلکه بر حفظ کرامت زائران ایرانی از روز اول تأکید و تلاش داشتیم. ما با خویشتنداری اثبات کردیم که عربستان است که مانع حضور زائران ایرانی در حج شده است.
اوحدی در پایان سخنانش گفت: عربستان از 5 بند تحمیلی خود کوتاه نیامد و «صد عن سبیل الله» کرد و یک گناه و ظلم بزرگ برای عربستان ثبت شده است.