امروز، آخرین جمعه ماه مبارک رمضان و روز جهانی قدس است، به همین مناسبت
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) گفتوگویی با علیاکبر ضیایی، رایزن فرهنگی ایران در مالزی انجام داد که حاصل آن از نظر میگذرد:
ایکنا: ابتدا بفرمایید هدف امام خمینی(ره) از نامگذاری جمعه آخر ماه رمضان با نام روز جهانی قدس چه بود؟ ـ پس از بمباران جنوب لبنان توسط نیروهای اشغالگر قدس، امام راحل با درایتی که از جهان اسلام داشتند درست یک سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی در تاریخ 16 مرداد 1358 جمعه آخر ماه مبارک رمضان را به عنوان روز قدس اعلام کرد. اهمیت این تاریخ علاوه بر حادثهای که در آن زمان در لبنان اتفاق افتاده بود در این است که جمعه آخر ماه مبارک رمضان بر اساس هر گونه استهلالی در مناطق مختلف جهان تنها در یک روز مشخص و قابل قبول برای همه مذاهب اسلامی و از طرف دیگر در ایامی است که با لیالی قدر تقارن دارد و از این نظر از برکت و عنایت ویژه حضرت حق تعالی نیز برخوردار است.
البته لازم به یادآوری است که سالها قبل از پیروزی انقلاب اسلامی سازمان آزادیبخش فلسطین روزی را در ماه اکتبر که یادآور پیروزی فلسطینیان در دره کرامه بود، روز فلسطین اعلام کرد؛ اما جایگاه امام راحل در جهان اسلام به گونهای بود که روز قدس در تاریخی که حضرت امام انتخاب کردند در همه نقاط جهان به عنوان یک روز بینالمللی برای دفاع از حقوق مردم فلسطین شناخته شد.
ایکنا: وظیفه مسلمانان را در این برهه حساس (با توجه به ظهور جریانهای تکفیری) در دفاع از قدس و مسجدالاقصی چگونه ارزیابی میکنید؟ ـ مسئله قدس و دفاع از قبله نخست مسلمانان و حقوق از دسترفته مردم مظلوم فلسطین امری متخص جهان عرب نیست؛ بلکه هر انسان آزادهای در هر نقطه جهان باید در یاریرساندن مردم فلسطین کوشا باشد و سکوت در برابر ظلم در یک نقطه از جهان سبب فراگیرشدن آن در نقاط دیگر جهان میشود، به همین علت روز قدس تنها به مسلمانان تعلق ندارد و همه آزادگان و طرفداران حقوق بشر در جهان اعم از مسیحی، یهودی، بودایی، هندو و دیگر ادیان این روز را برای دفاع از حقوق مردم مظلوم فلسطین گرامی میدارند. در این میان مسلمانان وظایف بیشتری در قبال این روز دارند و باید با گرامیداشت این روز و برگزاری تظاهرات مردمی و برپایی نشستهای علمی و مطبوعاتی و برقراری نمایشگاههای هنری مظلومیت مردم فلسطین را به گوش مردم جهان به ویژه نسلهای جدید برسانند.
جریانهای تکفیری در این روزها با سوء استفاده از مسئله فلسطین درصدد سرپوشگذاشتن بر جنایات خود علیه بشریت و مسلمانان هستند. مستندات فراوانی در دست است که نشان میدهد سرنخ اصلی جریانهای تکفیری در دست رژیم اشغالگر قدس بوده و پس از احیای جریانهای تکفیری حلقه امنی برای این رژیم در خاورمیانه ایجاد شده است.
ایکنا: چرا باید روز جهانی قدس را زنده نگه داشت؟ ـ روز جهانی قدس روز همبستگی با مردم مظلوم فلسطین و گفتن لبیکی دوباره به ندای امام خمینی(قدس سره) برای دفاع از حقوق مظلومان جهان و استمرار نهضت امام در نقاط محروم جهان است؛ بنابراین بدیهی است که سهل انگاری در رسیدگی و توجه به خواستههای مردم فلسطین و عدم اهتمام به امور مسلمانان جهان سبب نکبت و نقمت در بلاد مسلمین و رخت بربستن برکت و تأییدات الهی از امت اسلامی خواهد شد.
روز قدس سمبل مبارزه با ظلم، رکن رکین انقلاب اسلامی و مهمترین راه نفوذ به دلهای مردم مظلوم جهان است و اگر این روز را به درستی گرامی نداریم در آن صورت مهمترین رکن انقلاب اسلامی یعنی دفاع از مظلومان جهان زیر سؤال رفته و انقلاب اسلامی هم در داخل و هم خارج از کشور با شکست مواجه میشود و این شعار اساسی، ابزاری برای تحقق جریانهای تکفیری و مدعیان اسلام که در حقیقت اسلام آمریکایی هستند، خواهد شد و جریان حق و باطل به گونهای در یکدیگر درخواهند آمیخت که نسلهای آینده به سختی غث و سمین(کنایه از نیک و بد) را از یکدیگر تفکیک خواهند کرد.
دو رکن اساسی نهضت امام خمینی مسئله فلسطین و استکبارستیزی بوده و همین دو رکن سبب نهادینهشدن نهضت در میان مسلمانان جهان شده است.
ایکنا: آیا برنامههایی که به این مناسبت اجرا میشود، به ویژه در خارج از کشور برای زنده نگهداشتن این روز و نام و یاد قدس و فلسطین کافی است؟ ـ این حرکت در حال گسترش بوده و مسلمانان جهان و حتی یهودیان ضد صهیونیسم جهانی چه بخواهیم و چه نخواهیم گروه گروه و موج موج به این حرکت بنیادین اسلامی میپیوندند و هر روز شاهد گسترش بزرگداشت روز قدس در میان مردم جهان هستیم؛ بنابراین تردیدی نیست که حمایتهای آمریکا از رژیم اسرائیل و نرمش ذلیلانه برخی سران عرب در برابر زیادهخواهیهای اسرائیل غاصب بر خشم مسلمانان افزوده و تظاهرات روز قدس با شکوه بیشتری برگزار خواهد شد.
منظور بنده این است که برگزاری روز قدس یک امر حکومتی نیست و نباید از دولتهای اسلامی انتظار داشته باشیم تا اقداماتی را برای بزرگداشت این روز انجام دهند؛ بلکه این روز اساسا متعلق به مردم است و این خود مردم هستند که حکومتها را بر مبارزه با رژیم اشغالگر قدس ترغیب و تشویق میکنند و میزان حمایت حکومتها از آرمان مردم مظلوم فلسطین معیاری برای پاسخدادن به خواستههای مسلمانان است، بنابراین روز جهانی قدس روز قدرتنمایی مردم ظلمستیز جهان بهویژه مسلمانان در برابر حکومتهایی است که در قبال تظلم مردم فلسطین بیتفاوت نشستهاند و ریختهشدن خون هزاران زن، مرد، کودک و نوجوان فلسطینی را مشاهده میکنند.
ایکنا: در پایان اگر صحبت خاصی دارید، بفرمایید. ـ به نظر بنده تاکنون جایگاه روز قدس را به اندازه اهمیت آن از بعد داخلی و بینالمللی برای نسل جوان تشریح نکردهایم و برخی از جوانان چنین تصور میکنند که موضوع فلسطین تنها به آن منطقه جغرافیایی تعلق دارد و از دیگر ابعاد دینی، ارزشی، سیاسی و بینالمللی چندان آگاهی ندارند، به همین منظور به نظر میرسد وظیفه اندیشمندان جهان اسلام توجه بیشتر به موضوع قدس از منظر دینی و جایگاه آن در معادلات بینالمللی است.