مصطفی کاوه، کارشناس فضای مجازی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به ضرورت ترویج سواد رسانهای در فضای مجازی اظهار کرد: سواد رسانهای به فرهنگ جامعه مربوط میشود. هر کسی به نسبت فرهنگی که دارد، مباحثی را در فضای مجازی راه میاندازد. برای اینکه این فرهنگ را در وجود مردم نهادینه کنیم، نیازمند فعالیت رسانهها هستیم یعنی رسانهها بیایند آداب و معاشرتی که باید در فضای حقیقی رعایت کنیم را در فضای مجازی تعیین کنند. همچنین باید چارچوبی را تعیین کنیم تا فضای مجازی بدون کنترل نباشد و در چارچوب قانونی عمل شود.
وی افزود: اگر فضای مجازی، فضای آزادی باشد، ممکن است تعداد سوءاستفادهگران در این فضا بیشتر باشد و هر روز شاهد تعداد زیادی جرمها باشیم.
این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: متأسفانه زیرساخت شبکه کشور مشکلساز است. یعنی آی پیهای اینترنتی داینامیک بوده و استاتیک نیست به همین دلیل هر کاربری میتواند آی پی خود را تغیر دهد و به جرم بپردازد. باید فضای زیرساخت کشور اصلاح شود.
وی بیان کرد: رسانهها باید فرهنگسازی کنند و در کنار رسانهها وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مسئولیتهایی دارند یعنی باید موقعیت و فضایی را ایجاد کنند تا نرمافزارهای ایرانی وارد میدان شوند. متأسفانه همه نرمافزارهایی که مورد استفاده کاربران قرار میگیرد، نرمافزارهای خارجی است و ما نمیتوانیم بر آنها کنترل داشته باشیم و در نهایت همه رفتهایم زیر پرچم تلگرام سینه میزنیم. ما باید نرمافزارهای ایرانی را بسط دهیم و مردم را به استفاده از نرمافزارهای ایرانی که قابل کنترل هستند، ترغیب دهند.
کاوه اظهار کرد: پیش از آنکه سواد رسانهای را جا بندازیم، باید بسترهای فعالیت نرمافزارهای ایرانی را فراهم کنیم یعنی ابتدا خاک خود را در فضای مجازی سازماندهی کنیم و سپس به تقویت سواد رسانهای بپردازیم. ما هماکنون در خاک دشمن نمیتوانیم کار کنیم چراکه در هر لحظه رصد میشویم و دشمن بر ما نفوذ دارد و حتی اگر قرار است یک کار جهادی صورت بگیرد، دشمن سریع متوجه میشود و مانع از انجام آن فعالیت میشود.
وی بیان کرد: در صفحه دشمن فضا را هرچه بخواهیم گسترش دهیم، اشتباه کردهایم. چراکه نرمافزارهای خارجی بر مبنای سوددهی خاصی فعالیت نمیکنند بلکه بر مبنای اهداف سیاسی فعالیت دارند. نظام باید بر نرمافزارهای داخلی تمرکز کند تا آنها بتوانند با قوت بیشتری جای نرمافزارهای خارجی را بگیرند.
این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: بخش خصوصی که هماکنون در حوزه نرمافزارهای داخلی فعالیت میکنند به دلیل آنکه از بودجههای شخصی، هزینههای فعالیتها را تأمین میکنند، گاهی در میانه راه با شکست روبرو میشوند درحالی که دولت باید به بخش خصوصی مأموریت دهد تا به عنوان بازوی اجرایی در این مسیر قدم بردارند.
وی افزود: هر نرمافزاری زمینه اقتصادی دارد، اما وایبر و
تلگرام این زمینه را ندارد و نرمافزار جاسوسی است. آنها حتی کوچکترین تبلیغاتی ندارد و همه هزینههایشان از دولت تأمین میشود. همچنین هدف آنها نفوذ سیاسی و اغتشاش در جامعه است و دولت و نظام کنونی باید از نرمافزارهای داخلی در راستای حفظ منافع ملی حمایت کند.