حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمد واعظ موسوی، رئیس انجمن تبلیغ حوزه در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) گفت: قاطبه مردم از دیرباز اعتقادات و سبک زندگی و احکام خود را از روحانیت دریافت میکرده و میکنند و بزرگترین افتخار روحانیت شیعه این بوده که به تبعیت از پیامبر و ائمه(ع) «دوار بطبه» بوده است.
وی افزود: علمای اسلامی همواره با معجونی از دانشها، مطالب خود را به مردم عرضه میداشتند و این مطالب هم در عمق جان مردم نفوذ و بروز و ظهور داشت و امروز هم مهمترین شایستگی برای یک منبری علاوه بر تسلط بر علوم مختلف مورد نیاز مردم این است که مسایل زمانه خویش را نیز درک کند.
واعظ موسوی با تاکید بر رعایت جامعیت در منابر تبلیغی بیان کرد: یک واعظ و منبری باید اطلاعات و دانش وسیع دینی را با زمانشناسی و آگاهی به مسایل روز و زمانه خود درآمیزد و این مسئله از سابق نیز در میان علما و روحانیت وجود داشته است.
رئیس انجمن تبلیغ حوزه گفت: قسمتی از منبر همیشه به بیان احکام شرعی و به دنبال آن بیان مسایل تاریخی مربوط به زندگی ائمه(ع) و اعتقادات مردم و سبک زندگی اسلامی اختصاص داشته است که ضمن تنوعبخشی به آن و تاثیرگذاری بر مخاطب به نیازهای مستمع نیز توجه میشد.
پرداختن به تفسیر در تبلیغ
عضو سابق مجلس خبرگان رهبری ترجمه آسان آیات قرآن تا برداشتهای تفسیری از آن را یکی دیگر از وجوه برای منبر اثرگذار برشمرد و بیان کرد: در کنار این تفسیر و یا بیان روایات، مسایل سیاسی مورد ابتلاء روز با پرهیز از مباحث سیاسی جناحی نیز برای مردم لازم و شنیدنی است، زیرا مکتب اهلبیت(ع) مشحون از سیاست است.
وی افزود: اخیراً در برخی منابر دیده میشود که برخی جنبه تبلیغی و سیاسی را فربه و چاق میکنند و از برخی جنبهها نیز به طور کامل غافل هستند و این کار پسندیده نیست، بلکه منبری خوب است که جامع باشد.
واعظ موسوی بیان کرد: مهمترین مسایل دینی مبتلابه امروز، مسایل اعتقادی است و گاهی چون همه بار بر دوش صدا و سیما و رسانهها گذاشته شده است سبب شده تا مردم در برخی مناطق حتی از ابتدائیات دینی و احکام شرعی خود هم غافل باشند و اطلاعی از آن نداشته باشند.
جامعیت در تبلیغ
وی اظهار کرد: در کنار مسایل سیاسی و روز نباید از مباحث قرآنی و سبک زندگی ائمه(ع) غافل شویم همچنین تخصیص قسمتی از منبر به بیان مسایل اعتقادی و اخلاقی و احکام لازم است، به خصوص اینکه مطالب باید با رعایت نوع مستمع و محل تبلیغ اولویتبندی شوند، مثلاً اگر مردم منطقهای آشنایی چندانی با احکام و اصول اعتقادی ندارند بیشتر این موضوعات بیان شود.
استاد حوزه تصریح کرد: نباید منابر طوری باشد که شبیه یک وعده از وعدههای اخبار روزانه صدا و سیما و یا ورقی از اوراق یک روزنامه باشد و به برخی مطالب پرداخته شود و از بیان مسایل تفسیری غافل شویم.
وی تاکید کرد: برخی فقط تصور میکنند باید بصیرت سیاسی در منبر به مردم بدهند، لذا صرفاً مسایل سیاسی را مطرح میکنند و از مسایل دیگر چشمپوشی میشود که این کار درست نیست، همان طور که تاکید میکنم بیان مسایل دیگر نیز نباید ما را از طرح مسایل سیاسی مورد نیاز مردم دور کند.
منبری در عمل باید مبلغ دین باشد
واعظ موسوی با بیان اینکه مردم در هیچ دورهای نسبت به روحانیت کم توجه نبوده و نیستند، اظهار کرد: اگر یک روحانی و طلبه، خانه و ماشین و رفت و آمدش معمولی و مانند مردم باشد، در کنار آنان زندگی کند و به مسجد برود و موعظه داشته باشد و با مردم بنشیند و نشست و برخاست کند، هیچ وقت مورد بی توجهی و بی مهری نخواهد بود.
وی تاکید کرد: روحانیت و مبلغ دینی باید در عمل مبلغ دین باشد و به تعبیری «کونوا دعاة الناس بغیر السنتکم» باشند، نه اینکه فقط برای یک منبر به مسجد بروند و بلافاصله هم منبر را ترک کنند و دنبال کار خود بروند، بلکه باید با مردم حشر و نشر داشته باشند.
وی افزود: چنین مبلغی که ارتباط وثیق و عمیق با مردم ندارد نمیتواند موفق هم باشد، از این رو باید قبل از نماز در مسجد حاضر شود و مردم حس کنند که این روحانی در میان آنان است.
واعظ موسوی بیان کرد: مبلغ باید در میان مردم سکونت کند و فقط به فکر منبر نباشد، بلکه در مراکز درمانی و ورزشی و ... با مرم باشد و خود را تافته جدا بافته از آنان نداند، در این صورت اگر خودمان جایگاه طلبگی را حفظ کردیم، مطمئناً مردم ما که خوب هم هستند، احترام بیشتری خواهند گذاشت و تاثیر تبلیغ نیز دوچندان خواهد شد.
این استاد حوزه عنوان کرد: روحانی که مردمی باشد قطعا نفوذ عجیبی در میان مردم خواهد داشت و مردم فرمایشات آنان را همانند کلام ائمه(ع) که البته سخن منبری نباید چیزی غیر از دین و سخنان پیامبر و ائمه(ع) باشد خواهند پذیرفت و به آن عمل میکنند.