به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، به نقل از روابط عمومی سازمان انتشارت
جهاددانشگاهی کتاب «سیاستگذاری گردشگری در کشورهای اسلامی» تألیف سیدیحیی
صفوی و سیدحمزه صفوی به همت سازمان انتشارت جهاددانشگاهی در چهار بخش تدوین شده است. در بخش اول کتاب،
تعاریف و مفاهیم نظری مرتبط با گردشگری مورد بحث قرار میگیرد. مولف در فصل اول با
توجه به تنوع تعاریف گردشگری به بیان تعاریف مختلف این مفهوم میپردازد و انواع
مختلف
گردشگری از جمله گردشگری فرهنگی، مذهبی، بومشناختی، ورزشی، سلامت، عدالت جویانه
و
الکترونیکی مورد بررسی قرار میگیرد.
در فصل دوم با عنوان جایگاه گردشگری در برنامهریزی و سیاستگذاریهای ملی، به بررسی تعاریف و مشخصههای سیاستگذاری گردشگری و نقش دولت در سیاستگذاری گردشگری پرداخته شده است. صنعت گردشگری بدون مداخله دولتها قادر نیست به بقای خود ادامه دهد زیرا تنها دولتها هستند که توان تأمین ثبات سیاسی، امنیت، وضع قوانین و منابع مالی موردنیاز این بخش را دارند و تنها دولتها قادرند خدمات و امکانات لازم و زیرساختهای اساسی را فراهم کنند. همچنین با توجه به اینکه گردشگری، متأثر از عوامل پیچیده و درهم تنیده اقتصادی،سیاسی، فرهنگی و اجتماعی است در فصل سوم تاثیرات مثبت و منفی بخشهای مذکور بر روی یکدیگر بیان میشود.
در بخش دوم کتاب، به بیان مفاهیم مرتبط با گردشگری مذهبی و گردشگری اسلامی پرداخته شده است و تاریخچه کوتاهی از گردشگری مذهبی و زیارت در جهان ارائه میشود. بهرهبرداری صحیح و سالم از صنعت گردشگری در کشورهای اسلامی باید با الهام از قرآن و ارزشهای اسلامی همراه باشد و نخستین شرط موفقیت آن این است که زمینههای جذب گردشگری مذهبی را براساس آیات قرآنی و روایات اسلامی فراهم آوریم و در چارچوب قوانین مذهبی و آداب و رسوم اسلامی، این صنعت را فعال و پویا سازیم.
به منظور درک ابعاد و شاخصهای گردشگری در کشورهای اسلامی در بخش سوم به معرفی الگوهای موفق گردشگری در کشورهای اسلامی پرداخته میشود. در این بخش، هشت کشور مالزی، امارات متحده عربی، ترکیه، اندونزی، عربستان سعودی، مراکش و اردن به عنوان کشورهای موفق معرفی شدهاند. در هر فصل، پس از معرفی هر کشور، به طبقهبندی آثار و جاذبههای گردشگری آن کشور براساس انواع گردشگری فرهنگی، طبیعی، سلامت، ورزشی، تجاری و بازرگانی، الکترونیکی وانواع گردشگری مذهبی پرداخته میپردازد. در ادامه تاثیرات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی گردشگری مورد بررسی قرار میگیرد و پس از تحلیل شاخصهای رقابتپذیری سفر و گردشگری در آن کشور، به رویکرد و نقش دولت در گردشگری اشاره میشود. در بخش پایانی، پس از معرفی مناطق گردشگری بر روی نقشه، تلاش شده است تا نقاط قوت، ضعف، تهدید و فرصت گردشگری در آن کشور مورد تحلیل قرار گیرد.
در بخش چهارم عوامل تاثیرگذار بر رشد گردشگری از جمله ملزومات، برنامهها و زیرساختهای موردنیاز گردشگری و حوادث سیاسی تاثیرگذار بر گردشگری در کشورهای اسلامی از جمله حوادث 11سپتامبر و بهار عربی مورد بررسی قرار گرفته است.
در این مجموعه، مولف میکوشد تا ابعاد توصیفی و تحلیلی گردشگری توامان با یکدیگر مورد بررسی قرار دهد تا ضمن معرفی آثار و جاذبههای مختلف گردشگری، به بررسی ساختار سیاستگذاری و برنامههای توسعه گردشگری کشورها پرداخته شود تا بتوان با شناخت الگوهای موفق گردشگری درصدد برنامهریزی برای توسعه گردشگری در سطح بینالمللی، منطقهای، ملی و محلی کشور عزیزمان برآییم.
شایان ذکر است چاپ نخست کتاب «سیاستگذاری گردشگری در کشورهای اسلامی » با شمارگان یکهزار نسخه در 412 صفحه، به بهای 240000 ریال به سفارش موسسه آیندهپژوهی جهان اسلام از سوی سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی به بازار عرضه شده است.