کد خبر: 3532602
تاریخ انتشار : ۰۴ مهر ۱۳۹۵ - ۰۸:۴۱
ارزیابی صفاری نطنزی از سخنان دکتر روحانی در سازمان ملل؛

اقدام مناسب رئیس‌جمهور در معرفی عربستان به عنوان نیروی مخرب منطقه

گروه سیاسی: عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره ارزیابی خود از سخنرانی رئیس جمهور در مجمع عمومی سازمان ملل گفت: رئیس‌جمهور درباره بحران‌های منطقه‌ای بر روی نقطه ثقل مسئله، یعنی تفرقه‌افکنی و تخریب‌گری عربستان سعودی، انگشت گذاشتند که حرکت درستی بود.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) پایان سفر رئیس جمهور به نیویورک، پس از سخنرانی و دیدارهای فشرده در سازمان ملل، فرصتی برای ارزیابی دستاوردهای این سفر در گفت‌وگو با کارشناسان است. دکتر روحانی در سخنرانی مجمع عمومی بر مسائل مختلفی از جمله خطر فراگیر شدن تروریسم، نقاط مثبت برجام و پایبندی ایران به این توافق، بدعهدی‌های آمریکا در اجرای تعهدات و سیاست‌های تفرقه‌افکنانه عربستان در منطقه اشاره کردند.

بخشی از سخنان رئیس جمهور به شرح ذیل است:

ـ دولت عربستان سعودی اگر به تحقق چشم‌انداز تازه‌ای در توسعه خود و امنیت منطقه چشم دوخته است، باید از ادامه سیاست‌های تفرقه‌افکنانه، ترویج ایدئولوژی نفرت و تعرض به حقوق همسایگان باز ایستد، مسئولیت خود نسبت به حیات و حرمت زائران را بپذیرد و روابط خود را بر پایه احترام متقابل و مسئولیت‌پذیری در قبال ملت‌های منطقه تنظیم کند.

ـ هر‌گونه بدعهدی در اجرای برجام، به بی‌اعتباری بیشتر ایالات متحده در سطح جهان می‌انجامد. تعلل ایالات متحده در اجرای تعهدات قانونی‌اش در ماه‌های گذشته اشتباهی راهبردی است که باید فوراً جبران شود. متأسفانه این‌گونه اقدامات غیرقانونی مسبوق به سابقه است و آخرین نمونه آن رأی دیوان عالی امریکا در تایید دست اندازی به میلیاردها دلار اموال ملت ایران در سال‌های گذشته است.

ـ تجربه گفت‌وگو میان ایران و کشورهای ۱+۵ و دستیابی به «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) نمونه‌ای موفق از سیاست اعتدال و تعامل سازنده و روی‌آوردن به گفت‌وگو است؛ که با اتخاذ رویکرد برد – برد به یک بحران غیرضروری اما پیچیده و طولانی پایان داد. این توافق با طراحی سازوکارهای اعتمادساز، پایان دادن به اتهامات جعلیِ «ابعاد احتمالی نظامی» و پذیرش اعمال حق غنی‌سازی، بر برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران مهر تایید زد؛ به نگرانی‌های ساختگی پایان داد و تحریم‌های ظالمانه علیه  ایران را رفع نمود.

ـ برجام درس‌های مهمی برای حل و فصلِ مشکلات پیچیده جهانی نیز به همراه دارد. برجام فقط یک توافق سیاسی نیست، بلکه یک رویکرد جدید و روشی خلاقانه برای تعامل سازنده به‌منظور حل و فصل مسالمت‌آمیز بحران‌ها و چالش‌ها است. برای این که بتوانیم از آموزه برجام در بهبود روابط بین المللی بهره گیریم، هرگز نباید فراموش کنیم که فشارها و تحریم‌ها و تهدیدهای غیرقانونی که با هدف برچیدن کلیه تأسیسات غنی‌سازی طراحی شده بود، به شکست انجامید و امروز شورای امنیت و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی رسماً برنامه صلح آمیز هسته ای ایران را پذیرفته‌اند.    

مرتضی صفاری نطنزی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با ایکنا درباره دستاوردهای سفر رئیس جمهور به نیویورک گفت: امروز جمهوری اسلامی ایران در سطح بین‌المللی با سه مسئله عمده بحران‌های منطقه‌ای، خصومت‌ورزی عربستان و بدعهدی‌های آمریکا در روند اجرای برجام روبروست.

وی افزود: امروز برای همه روشن شده است که سعودی‌ها نقش اساسی در دامن زدن به فرقه‌گرایی، تقویت تروریسم و افراط‌گرایی و تخریب کشورهای اسلامی ایفا می‌کنند، لذا رئیس‌جمهور باید به این مسئله می‌پرداخت چون بحث روابط منطقه‌ای جزو اولویت‌های اساسی سیاست خارجی کشور است.

صفاری نطنزی اظهار کرد: براین اساس رئیس‌جمهور بر این محور تأکید کردند و بر روی نقطه ثقل مسئله، یعنی تفرقه‌افکنی و تخریب‌گری عربستان سعودی، انگشت گذاشتند و فکر می‌کنم این حرکت درستی بود.

مرتضی صفاری نطنزی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه محور مهم بعدی سخنرانی رئیس جمهور، بحث برجام و بدعهدی‌های آمریکا در اجرای آن بود، گفت: انتظار ما این بود که پس از برجام تحریم‌ها به طور یکجا برطرف می‌شد و جمهوری اسلامی ایران نیز می‌توانست از فضای پسابرجام به خصوص در تعاملات اقتصادی و مبادلات بانکی بین‌المللی بهتر استفاده کند، زیرا مهم‌ترین مشکل ما در دوره تحریم، مسئله نقل و انتقال پول بود.

وی یادآور شد: متأسفانه با کم‌کاری و سنگ‌اندازی آمریکایی‌ها در دوره پسابرجام، بانک‌های بزرگ بین‌المللی، خیلی به تعاملات اقتصادی با ایران روی خوش نشان ندادند. آنها نگران این بودند که آمریکایی‌ها مانند گذشته و در دوره تحریم جریمه‌شان کنند و لذا برای ایجاد ارتباط با ایران احتیاط می‌کنند.

صفاری نطنزی عنوان کرد: رئیس‌جمهور هم در سخنرانی مجمع عمومی و هم در نشست با 1+5 به این بدعهدی‌ها و کارشکنی‌های آمریکا اشاره کردند و دیگر اعضای 1+5 نیز این نقطه نظر رئیس جمهور ایران، را تأیید کردند و به آمریکایی‌ها فشار آوردند که این تعهدات آمریکاست که بایستی اجرا کند و آنطور که در اخبار آمد امریکایی‌ها قول دادند که مشکل را رفع کنند.

وی ادامه داد: امیدواریم که نتیجه این سخنرانی‌ و نشست‌های دوجانبه و چندجانبه با سران کشورها به حل این مشکل کمک کند و فضای تجاری و سرمایه‌گذاری شرکت‌های اروپایی در بازار ایران روان‌تر شود و بتوان از امکانات و سرمایه‌های خارجی برای کمک به اقتصاد کشور و رفع مشکلات اقتصادی بهتر استفاده کرد.

صفاری نطنزی درباره اهمیت مسئله تبیین قرائت اسلام اصیل توسط رئیس جمهور و مشخص کردن تمایزات آن با قرائت وهابی و سعودی از اسلام در سطح افکار عمومی گفت: امروز این مسئله از سطح تئوری فراتر رفته و آنچه جمهوری اسلامی ایران درباره تروریسم و افراط‌گرایی روشنگری کرده و تأکیدی که بر نقش عربستان سعودی در دامن زدن به تروریسم و افراط‌گرایی در منطقه کرده است امروز کاملا بر کشورهای اروپایی و امریکا  مشخص شده است.

وی با اشاره به اینکه غربی‌ها امروز کاملا درگیر این موضوعات شده‌اند و شاهد این مسائل در کشورهای خود هستند، گفت: آمریکا و اروپا می‌دانند خیلی از عوامل داعش که موتور محرکه آنها عربستان سعودی است به کشورهای اروپایی برگشته‌اند و ایجاد مشکل کرده‌اند و لذا خوب می‌فهمند که افراط‌گرایی و تفکر تکفیری که عربستان پرورش‌دهنده آن است چه آثار و تبعات مخربی خواهد داشت که حتی دامن آنها را نیز گرفته است.

صفاری نطنزی در پایان اظهار کرد: بنابراین تبیین تفاوت قرائت‌ها از اسلام از سوی جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی کاملا برای اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها شناخته شده است و آنها خوب می‌دانند کدام قرائت از اسلام به افراط‌گرایی و خشونت در منطقه انجامیده و آن را گسترش داده است.      

مهدی مخبری
captcha