به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) نشست خبری آیتالله محسن اراکی، دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی به مناسبت بیست و ششمین سالگرد تأسیس مجمع جهانی تقریب مذاهب صبح امروز، یکشنبه 18 مهرماه، در موزه شهدا برگزار شد.
آیتالله اراکی در ابتدا با تسلیت و تعزیت ایام شهادت حضرت اباعبدالله الحسین(ع) گفت: امروز از خدا مسئلت داریم که به همه جوامع اسلامی وحدت و همگرایی عنایت کند و دلها را به هم گره بزند و شاهد جامعهای یکدل و یکصدا در راستای رضای خداوند متعال، تعالی جوامع اسلامی و تحقق آرمانهای بلند اسلام باشیم.
وی افزود: نمیتوانیم تأسف خود را از فجایعی که در جهان اسلام رخ میدهد اعلام نکنیم، به ویژه فاجعه اخیری که در یمن رخ داد که در حادثه بمباران مراسم عزاداری در روز گذشته صدها نفر کشته و مجروح شدند و دل همه ما را سوزانده است و همه ما دلی مجروح از این همه ستمگری داریم. در یمن شاهد خونریزیهای فراوانی هستیم. در سوریه و عراق شاهد کشتار بیگناهان و تهاجم به مقدسات هستیم. در پاکستان و افغانستان نیز ناامنی بسیاری ناشی از تفرقه و واگرایی وجود دارد.
اراکی اظهار کرد: در بسیاری از نقاط جهان اسلام امروز شاهد صحنههای ناپسندی از این واگرایی و پراکندگی هستیم. مبالغه نیست اگر بگوییم امروز مهمترین اولویت جهان اسلام مسئله وحدت است، مبالغه نیست اگر بگوییم امروز تلخترین مشکل در جهان اسلام مشکل واگرایی، پراکندگی و دشمنیهای درونی جامعه اسلامی است، لذا بزرگترین جهاد در جهان امروز جهاد در راستای همگرایی است که جهاد آسانی هم نیست.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب عنوان کرد: یکی از برترین مصادیق جهاد کبیری که رهبر معظم انقلاب بر آن تأکید داشته و دارند جهاد در راستای وحدت است. آنچه امروز دشمنان جهان اسلام و منافقان فراوان بر روی آن تأکید دارند و سرمایهگذاری کردهاند، هجوم به وحدت و یکپارچگی جامعه اسلامی است.
وی تأکید کرد: بزرگترین، خطرناکترین و خونینترین تهاجمی که به جامعه اسلامی صورت گرفته است تهاجم به وحدت، یکپارچگی و یکدلی جوامع اسلامی است. فتنه امروز که همان فتنه پراکنده ساختن بذر دشمنی در جوامع اسلامی است خونینترین مشکلی است که جوامع اسلامی امروز با آن مواجه هستند.
اراکی ابراز کرد: بنابراین بزرگترین جهاد، جهاد در راه وحدت جوامع اسلامی است؛ جهادی که به فرمان مقام معظم رهبری پرچم آن به دوش مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی گذاشته شده است.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب یادآور شد: امروز میتوانیم این مژده را به جهان اسلام بدهیم که ما در آستانه به انزوا کشیده شدن جریانات تکفیری و تفرقهگرا در جوامع اسلامی هستیم. امروز جریانات تفرقهگرا در حال به انزوا رفتن هستند. باید آغاز شکست حتمی گروههای تفرقهگرا را اعلام کنیم و این آغاز مبارکی است که به یاری خدا به انزوای کامل جریانات تکفیری، افراطی و تفرقهگرا خواهد انجامید.
وی افزود: امروز کشورها و سیاستهای تفرقهگرا بیش از هر زمان دیگری در حال به انزوا رفتن هستند. ما شاهدیم که در کشورهای بزرگ اسلامی از مصر گرفته تا ترکیه، شمال آفریقا، خاور دور و نزدیک و کشورهای آسیای میانه و عراق و سوریه و لبنان و از همه مهمتر مرکز برافراشته شدن پرچم وحدت که جمهوری اسلامی ایران است ندای وحدت بسیار رسا است.
اراکی اظهار کرد: اگر میبینیم دانشگاه الازهر و شیخ الازهر با کمال صراحت اعلام میدارد که جهان اسلام و امت اسلامی دو بال دارد و یک بال آن بال سنی و بال دیگر بال شیعی است یا اگر میبینیم علمای پاکستان، ترکیه و بسیای از کشورهای اسلامی، همزبان و همآوا با رهبری جمهوری اسلامی و مرکز تقریب بین مسلمین دعوت به سوی تقریب و وحدت مسلمین میکنند و در همه جا خطر تفرقه و تکفیر را گوشزد میکنند نشانههای همان آغاز شکست جریانهای افراطی، تکفیری و تفرقهگراست.

دبیرکل مجمع جهانی تقریب با بیان اینکه این مجمع در طول 26 سال فعالیت پرونده بسیار درخشانی در راستای تلاش برای وحدت و همگرایی جهان اسلام دارد، گفت: در اینجا لازم است از تلاشهای موفق و خستگیناپذیر دو بزرگی که پیش از من، مسئولیت دبیرکلی مجمع جهانی تقریب مذاهب را برعهده داشتند، آیتالله واعظزاده و آیتالله تسخیری، تقدیر کنم و نام و یاد این بزرگواران را گرامی بدارم.
اراکی عنوان کرد: همچنین باید نام و یاد همه بزرگوارانی که در طول 50 سال گذشته پرچم تقریب را برافراشته داشتند آز آیتالله العظمی بروجردی گرفته تا مرحوم شلتوت شیخ اسبق الازهر و شیخ سابق و دیگر ائمه الازهر شریف تشکر و قدردانی کنم.
وی ادامه داد: در رأس همه این بزرگواران حضرت امام خمینی(ره) حضور دارند که با تأسیس جمهوری اسلامی و تصویب قانون اساسی که در آن مسئله وحدت امت اسلام به عنوان یک اصل مدون گشته و یکی از اهداف نظام جمهوری اسلامی ایجاد وحدت در بین امت اسلامی اعلام شده است تقدیر کنم.
اراکی اظهار کرد: همچنین باید از تلاشهای بینظیر و بسیار اثرگذار و بیانات روشنگرانه رهبر معظم انقلاب در راستای وحدت اسلامی و ترسیم خطوط و راهبردهای منجر به وحدت جهان اسلام، جبههگیری در مقابل جریانات تفرقهگرا از جمله اسلام آمریکایی و تشیع انگلیسی که از مهمترین دامهایی بود که در عصر ما در برابر جریانهای تفرقهگرا برداشته شد تقدیر و قدردانی کرد.
وی با بیان اینکه در طول این 26 سال کارهایی که توسط مجمع تقریب صورت گرفته است بسیار است به سرفصل این تلاشها اشاره کرد و گفت: اولین محور فعالیتها، ترویج گفتمان تقریب و وحدت در جهان اسلام است. متأسفانه در جهان اسلام کانونهای متعددی از سوی اجانب پشتیبانی میشدند و با سرمایههای کلان درصدد ترویج گفتمان تفرقه و ایجاد دشمنی در میان جوامع، گروهها و مذاهب اسلامی بودند.
اراکی عنوان کرد: این کانونها هم از لحاظ اقتصادی، هم از لحاظ سیاسی و هم نظامی توسط دشمنان پشتیبانی میشدند. این جریانات تفرقهگرا ان چنان گسترش یافتند که جنگهایی را در کشورهای متعددی در این راستا شاهد بودیم. جنگ افغانستان، عراق، سوریه، یمن در همین راستاست، فشارهایی که رژیم بحرین بر مردمش وارد میکند در همین راستاست. تجاوزگریهای آمریکا و همپیمانان به مردم در پاکستان در همین راستاست. توطئههایی نیز که در خاور دور با شیوههای گوناگون صورت گرفت در همین راستا بود.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب ابراز کرد: در برابر این همه تلاش در راستای ایجاد تفرقه در جهان اسلام، مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با پشتیبانیهای مقام معظم رهبری و مردان بزرگی که در جهان اسلام همنوای با مجمع تقریب از وحدت حمایت کردند و با همکاری نهادهای تقریبی در سراسر جهان اسلام، توانست از این چالش بزرگ موفق بیرون بیاید و سرانجام گفتمان تقریب و وحدت را به عنوان گفتمان غالب در جهان اسلام حاکم کند و در جهان اسلام نشر دهد.
وی تصریح کرد: امروز ما مبالغه نمیکنیم اگر ادعا کنیم به تدریج گفتمان تقریب است که به عنوان گفتمان غالب در جهان اسلام مطرح است. حتی کسانی که طرفدار و مدافع گفتمان تقریب نیستند و در واقع مروجان پراکندهگرایی و ایجاد دشمنی در جهان اسلام هستند امروز ناچار شدهاند که گاهی دم از تقریب و وحدت بزنند و ماسک وحدتگرایی را در برخی از نقاط جهان اسلام به چهره بزنند.
اراکی یادآور شد: این نشاندهنده ان است که گفتمان تقریب و وحدت اکنون گفتمان غالب شده است و توانسته بر گفتمان تفرقهگرایی چیره شود و این یکی از مهمترین دستاوردهای مجمع تقریب و همکاران و همداستانان مجمع تقریب است.
وی افزود: دستاورد دیگری که مجمع تقریب توانسته در جهان اسلام تحقق بخشد نشر آموزههای تقریبی و وحدتی در جهان اسلام است. ما امروز در مجمع تقریب دارای گنجینه عظیم از دانش تقریبی هستیم. این دانش عظیم تقریبی در نتیجه تلاشهای بسیار فراوانی است که اندیشمندان ما در طول این 26 سال انجام دادند و ما امروز دارای ذخیره عظیمی از اندیشه، تحقیقات و پژوهشها در راستای وحدتگرایی جامعه اسلامی هستیم.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب تأکید کرد: اگر ادعا کنیم در بعد ایدئولوژی، استراتژی و روشها گستردهترین پژوهشهای مربوط به وحدت جهان اسلام را در اختیار داریم گزاف نگفتهایم. هم پژوهشگاه تقریب اسلامی در قم و هم بخشهای فرهنگی مجمع تقریب این آمادگی را دارند که این پژوهشها و دستاوردها را در اختیار نهادهایی که باید در این عرصه کار کنند بگذارد.
وی اضافه کرد: یکی از نمونههای این پژوهشها، کار بزرگی بود که در این هفتههای اخیر در حوزه علمیه قم تحت عنوان «السنه النبویه فی مصادر المذاهب الاسلامیه» رونمایی شد که با تلاش پژوهشگران مجمع تقریب «سنت نبوی» جمعآوری شد و مجمع تقریب توانست روایات ذکرشده از نبی اکرم(ص) را که در منابع مورد اعتماد همه مذاهب اسلامی پراکنده بوده است و احیانا به نظر میرسید که منابع مذاهب اسلامی تفاوتهای فراوانی در نقل روایات پیامبر اکرم(ص) با همدیگر دارند در کنار هم بگذارد و با این ابتکار برای جهان اسلام روشن و مشخص شد که مذاهب اسلامی اختلاف چندانی در نقل سنت نبی اکرم(ص) ندارند و اگر تفاوتی وجود دارد بسیار حداقلی و محدود به چند مسئله است.
اراکی درباره سومین دستاورد فعالیتهای مجمع جهانی تقریب گفت: این کار، ایجاد ارتباط بین علمای مذاهب اسلامی و آب کردن دیوارهای یخی که بین دانشمندان و فعالان جهان اسلام در نتیجه تفاوتهای مذهبی شکل گرفته بود، است. هیچ نهادی جز مجمع جهانی تقریب دستاندرکار این کار عظیم نبود و مجمع تقریب بود که تلاش کرد با شیوههای گوناگون اندیشمندان وابسته به مذاهب مختلف اسلامی را گردهم آورد و آنها را در حلقههای گفتوگو و همکاری کنار هم قرار دهد چه در کنفرانس وحدتی که سالانه در تهران برگزار میشد چه در کنفرانسهای بزرگی که در سراسر جهان اسلام با ابتکار مجمع تقریب برگزار میشد.
وی اضافه کرد: در طی 26 سالی که از عمر مجمع تقریب گذشته است صدها گردهمآیی عظیم را در جهان اسلام برگزار کردهایم. در همین چهار سالی که از مأموریت اینجانب میگذرد توانستهایم افزون بر کنفرانس وحدت در تهران، در پاکستان، مالزی، تونس، عراق، لبنان، ترکیه و سایر کشورهای اسلامی، گردهمآییهای تقریبی برپا کنیم.
اراکی اظهار کرد: ما در اوج حملات ضد وحدت در جهان اسلام از سوی دشمنان این توفیق را یافتیم که علمای مذاهب مختلف را گرد هم بنشانیم و اگر امروز میبینیم به تدریج جریانهای تکفیری در حال انزوا هستند و گفتمان تقریب در حال چیرگی بر گفتمان تفرقه است یکی از نتایج همین ملاقاتها، نشستها و ارتباطها بوده است.
وی با بیان اینکه ایجاد شبکههای اجتماعی متشکل از پیروان مذاهب مختلف اسلامی چهارمین دستاورد مهم مجمع تقریب در طی بیست و شش سال گذشته بوده است، گفت: یکی ازاین شبکهای اجتماعی بزرگ، اتحادیه علمای مقاومت است که نقش مؤثری در مقابله با جریانات تفرقهگرا ایفا کرده است.همچنین شبکههای LOVE MOHAMMAD و LOVE QURAN را داریم و در این راستا شبکههای اجتماعی دیگری مانند شبکه سادات و شبکه جوانان تقریبی جهان اسلام را در دست تأسیس داریم.
اراکی سپس به کنفرانس وحدت اسلامی امسال اشاره کرد و گفت: امسال نظیر سالهای قبل کنفرانس وحدت در هفته وحدت برگزار خواهد شد. کنفرانس وحدت امسال از دو امتیاز برخوردار است؛ اول اینکه کنفرانس امسال مربوط به مجمع عمومی تقریب است که شامل اعضای مختلفی از حدود صد کشور است که امسال کنفرانس وحدت به این مجمع عمومی اختصاص دارد و اصل این اجتماع برای این مجمع عمومی است.
دبیرکل مجمع جهانی تقریب عنوان کرد: دومین ویژگی آن است که امسال در کنار کنفرانس وحدت اولین جشنواره فیلم وحدت نیز برگزار میشود. با تلاش دوستان به مسئولیت آقای میرزاخانی مقدمات خوبی برای برگزاری این جشنواره فراهم شده است و امیدواریم شاهد جشنواره موفقی باشیم و گام اثرگذاری در راستای وحدت باشد.
در پایان این نشست آیتالله اراکی پاسخگوی سؤالات خبرنگاران بود.
آیتالله اراکی در پاسخ به سؤالی درباره نقش و ظرفیت تقریبی عاشورا و امام
حسین(ع) در جهان اسلام و فعالیتهای مجمع تقریب در این رابطه گفت: بسیاری
از فعالیتها متصدیان دیگری دارد و کار ما این است که با این نهادها همکاری
کنیم. در این میان وظیفه اصلی مجمع تقریب تبیین جایگاه اهل بیت(ع)، عاشورا
و امام حسین(ع) در تقریب مذاهب است که این مسئله در پژوهشهای ما به صورت
علمی رخ داده است.
وی در ادامه به روایتی از پیامبر (ص) که مورد اتفاق
همه مذاهب اسلامی است اشاره کرد و گفت: پیامبر اکرم(ص) میفرمایند:
«ستارگان راهنمای مردم در دریاها هستند و اهلبیت(ع) من نظیر ستارگان هستند و
امان برای امت من از اختلاف. پس اگر قبیلهای از عرب پیدا شود و با اهل بیت
من مخالفت کند این قبیله منشأ اختلاف امت من خواهد شد». بر اساس این روایت
نشانه حزبالشیطان بودن تفرقهگرایی و حزبالله بودن، وحدتگرایی است.
اراکی
در پاسخ به سؤالی درباره تشکیل فراکسیون تقریب در مجلس گفت: ما با بسیاری
از نمایندگان در این باره جلسهای برگزار کردیم و توافق شد که این فراکسیون
تشکیل شود و طرح آن را هم آماده کردیم اما از این به بعد نمایندگان باید
این کار را انجام دهند.
دبیرکل مجمع درباره طرح تشکیل یک بانک صد
در صد اسلامی گفت: یکی از مهمترین عرصههای تقریب به عقیده من عرصه
اقتصادی و بازرگانی است هر چند که برخی با این امر موافق نیستند. ولی ما
معتقدیم تقریب هم با سیاست و هم با اقتصاد ارتباط دارد و یکی از نهادهای
مهم در این رابطه بانک است.
وی افزود: ما در این باره طرحی آماده کردیم و
منتظریم ببینیم کدام نهاد پیشقدم میشود زیرا مجمع نمیتواند بانک تأسیس
کند. در این راستا من شخصا نامهای به رئیس جمهور نوشتم و این طرح را ارائه
دادم و دیداری هم با رئیس کل بانک مرکزی انجام دادم. کار ما در این حوزه
تشویق دیگران و ارائه راهکار است.
اراکی درباره اقدامات مجمع تقریب
درباره فاجعه منا اظهار کرد: فاجعه منا واقعا بزرگ بود و زخم آن هنوز
التیام پیدا نکرده است. فعالیت مهم ما در اینباره سرکشی از خانوادههای
عزیزان شهید در منا بوده است.
وی عنوان کرد: خانم نازقلیچی، فرماندار
بندر ترکمن، که در این فاجعه به شهادت رسید یکی از عناصر فعال مجمع و یکی از
شخصیتهای تقریبی بود و شهید رکنآبادی نیز از فعالان حوزه تقریب بودند.
ما در این راستا پیشنهاداتی به بعثه مقام معظم رهبری ارائه کردیم و در
راستای پیگیری این فاجعه اعلام آمادگی برای کمک حقوقی نیز نمودهایم.