کد خبر: 3542788
تاریخ انتشار : ۱۲ آبان ۱۳۹۵ - ۱۲:۵۵
در نشست «سلامت از دیدگاه قرآن» عنوان شد:

آیا بیماری نعمت است یا نقمت؟

کانون خبرنگاران نبأ: کرسی آزاد‌اندیشی «سلامت از دیدگاه قرآن» در دانشگاه علوم پزشکی قم با همکاری ستاد اقامه نماز و اداره‌کل تبلیغات اسلامی این استان برگزار شد.

به گزارش کانون خبرنگاران ایکنا، نبأ، حجت‌الاسلام والمسلمین محمود لطفیان سرگزی، کارشناس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی قم در این مراسم در پاسخ به اینکه بیماری آیا نعمت است یا نقمت؟ گفت: بیماری از جمله ابتلائاتی است که برای همه اتفاق می‌افتد و در واقع انسان در طول عمر خود به نحوی با آن دست به گریبان است؛ عده‌ای در کودکی، جمعی در بزرگسالی و برخی هم در پیری.
وی بیان کرد:‌ بیماری همیشه از طرف خدا نیست. خداوند، خدای سلامت است نه خدای بلا. انسان در بیشتر موارد با نفس‌پرستی (مثلا پرخوری و بدخوری و...) یا بی‌توجهی به جسم خود باعث گرفتار شدن در دام امراض مهلک می‌شود. خداوند به انسان پیامبر درونی (عقل) داده است و اگر به انذار آن توجه نکنیم، فی‌المثل با مصرف دخانیات و غذاهای چرب و شیرین و مضر و عدم تحرک کافی، جسم خود را فرسوده کنیم، نتیجه‌اش بیماری‌های صعب‌العلاجی می‌شود که مصداق آیه 41 سوره روم است «ظَهَرَ الْفَسَادُ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ بِمَا كَسَبَتْ أَيْدِي النَّاسِ لِيُذِيقَهُمْ بَعْضَ الَّذِي عَمِلُوا لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُونَ».
کارشناس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی قم اظهار کرد: برخی از بیماران می‌پرسند چرا با اینکه برای شفای خود دعا می‌کنیم به اجابت نمی‌رسد؟ امام سجاد(ع) فرمودند که اثر دعا هیچ‌گاه از بین نمی‌رود، یا در دنیا به اجابت می‌رسد(شفا از بیماری) یا برایش ذخیره می‌شود (و در آخرت عوضش را به او می‌دهند؛ روایت داریم وقتی عوض دعای مستجاب نشده‌ای که حکمتی داشته را به مؤمن می‌دهند، آن‌قدر شگفت‌زده می‌شود که آرزو می‌کند ای کاش در دنیا هیچ دعایی از او به اجابت نمی‌رسید.
وی ادامه داد:‌ ممکن است درد و رنج و بیماری مصلحتی برای صاحبش داشته باشد مثلا باعث ریزش گناهان او یا رشد روحی او و نزدیکی‌اش به خدا باشد؛ اگرچه ظاهرش درد و رنج است اما باطنش یکپارچه رحمت و مصلحت و عطوفت است.
لطفیان اظهار کرد: بیماری یا باعث ریزش گناهان است که این نیز رحمتی مغتنم و قابل سپاسگزاری است چراکه عقوبت دنیایی بسیار راحت‌تر از مکافات سنگین آخرت است، یا ترفیع درجه و مقرب شدن و یا امتحانی برای سنجش ایمان مردم. خداوند در قرآن پیامی به این مضمون می‌فرماید «گمان می‌کنید همین که بگویید ایمان آوردیم کافیست و از شما می‌پذیریم؟ نه! بلکه امتحان می‌شوید...». نگاه کردن به بیماری از این زوایا باعث روشن‌بینی و آرامش می‌شود و تحمل بیمار را برای طی کردن دوران نقاهت افزایش می‌دهد.
وی با بیان نکاتی درباره افزایش صبر و تحمل در مصائب، گفت: برای افزایش تحمل در افرادی که با مشکلات خاصی برخورد می‌کنند می‌توان از راهکارهای بیانی و عملی بهره گرفت. یکی از راه‌های افزایش صبر و تحمل در مصائب و مشکلات، آشنایی با راز و رمز و حکمت مشکلات است؛ یادآوری صفت حکمت الهی در راستای تقویت توحید افعالی بیمار موجب می‌شود که اعتماد به پروردگار عالم در او به میزان قابل توجهی رشد کند و در نتیجه بر سختی‌های ناشی از بیماری خود صبر کند.
کارشناس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی قم ادامه داد:‌ توجه به پاداش اخروی، سختی مشکلات را شیرین و آسان می‌کند. امام صادق(ع) می‏‌فرماید «هر کس از مؤمنان که به بلایی گرفتار شود و صبر کند، برای او اجر هزار شهید است». همچنین نظر کردن به کسانی که با مشکلات بزرگ‏تری دست به گریبان هستند، تحمل شدائد را آسان‌تر می‌کند. با بررسی اجمالی زندگانی بزرگان در می‏یابیم که آن‌ها همواره با مشکلات روبه‌رو بوده‏اند و مشکلات ایشان به مراتب بیشتر از افراد دیگر است مانند امام حسین(ع) و اهل بیت ایشان.
لطفیان عنوان کرد: مشکل و محنت روزگار هر چه باشد، مقطعی و گذرا است. قرآن مجید به همه افراد نوید می‌‏دهد که همیشه کنار سختی‏ها آسانی وجود دارد. «فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْراً؛ پس (بدان كه) با هر سختى آسانى است». آموزش نگاه به آینده‌ای روشن و توجه به سرعت گذر ایام و بیان مطالب امیدوارکننده در افزایش آستانه تحمل بیمار بسیار مؤثر است.
وی با اشاره به راهکارهای عملی یادآور شد: انتخاب دعاهای زیبا برای بیمار و از سر اخلاص و مهربانی در کنار او دعا کردن به نحوی که بشنود، ملاقات‌های شاد و مفرح همراه با هدیه‌های امیدبخش، توصیه به گفتن ذکرهای مختلف و یاد خدا مانند لا حول و لا قوه الا بالله، یاشافی یا کافی، الحمدلله علی کل حال و ...، از جمله مواردی است که در امیدبخشی به یک فرد بیمار و تحمل سختی این راه بسیار مؤثر است.
captcha