به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) حجتالاسلام والمسلمین جواد اسماعیلنیا، دبیر جشنواره علامه حلی امروز 25 آذرماه در مراسم اختتامیه هشتمین جشنواره علامه حلی در سالن غدیر دفتر تبلیغات اسلامی حوزههای علمیه در سخنانی گفت: دبیرخانه جشنواره علامه حلی با الگوگیری از فرمایشات رهبری و مراجع تقلید تشکیل و سعی در نهادینه کردن فرهنگ پژوهش، نویسندگی و تولید علم در میان طلاب خواهر و برادر دارد. وی افزود: تربیت طلاب جوان پژوهشگر با مسئولیت پذیری در دفاع از مکتب اهل بیت(ع) و برآوردن نیازهای زمانه با بهره گیری از منابع اصیل دینی یعنی قرآن و روایات از جمله مهمترین اهداف این جشنواره است.
اسماعیلنیا با اشاره به هشتمین دوره این جشنواره تصریح کرد: در این دوره از جشنواره 15 هزار و 724 اثر قالب مقاله، کتاب، تحقیق پایانی و پایان نامه در گروههای مختلف علمی به دبیرخانه رسیده است و رشدی 35 درصدی را شاهد بودهایم.
وی با بیان اینکه ۶۲ اثر برتر شناخته شد اظهار کرد: از بین این تعداد ۲۷ اثر برگزیده، ۲۱ اثر شایسته تقدیر و مابقی قابل تحسین شدند و از مجموع ۶۲ برتر نیز ۲۰ برتر از طلاب خواهر هستند.
اسماعیلنیا از برگزاری این جشنواره در ده گروه علمی از جمله حدیث و درایه و علوم قرآن و تفسیر خبر داد و افزود: در میان برگزیدگان بیشترین گروه علمی به ترتیب شامل کلام، اخلاق و تربیت، فقه و حقوق اسلامی، اصول فقه، علوم انسانی و ادبیات بوده است.
دبیر جشنواره افزود: طرح توسعه جشنوارههای استانی از چند سال قبل در دستور کار قرار گرفت و در سال قبل در ۱۵ استان این جشنواره را برگزار کردیم و بنا داریم تا چند استان دیگر را نیز در سال جدید اضافه کنیم همچنین پیشبینی ما این است که 25 هزار نفر در سال آینده و در نهمین دوره این جشنواره حضور خواهند داشت.
دبیر جشنواره عنوان کرد: حوزه علمیه خواهران حدود شش هزار اثر به دبیرخانه فرستاده که نسبت به سال قبل رشد بیست درصدی داشته و حوزه علمیه برادران نیز ده هزار اثر فرستادهاند که رشد ۲۵ درصدی داشته است.
دبیر جشنواره با بیان اینکه مجموع رشد جشنواره بین ۲۵ تا ۲۸ درصد بوده است گفت: از نظر قالب نیز ۱۲ هزار و ۵۰۰ اثر مقاله است؛ ۱۶۱ کتاب و حدود ۳۰۰ پایاننامه و ۲ هزار و ۸۰۰ تحقیق پایانی داشتهایم.
اسماعیلنیا با اشاره به آثار طلاب کشورهای دیگر گفت: از افغانستان، ۱۶، پاکستان شش و عراق نیز شش اثر و تاجیکستان نیز یک اثر داشتهایم و سه طلبه غیرایرانی جزء برترینها هستند همچنین ۴۸۹ اثر از مراکز تخصصی حوزه به جشنواره رسیده است.
وی با اشاره به برپایی نهمین دوره جشنواره که فراخوان آن آغاز شده است گفت: سن شرکتکنندگان تا هشتمین دوره طلاب زیر ۳۱ سال بوده و از امسال طلاب تا سن چهل سال میتوانند شرکت کنند.
پیام سیر تنزیلی قرآن
همچنین در این مراسم دو تن از نفرات برتر از جمله زینب بهجتپور، به ارایه مقاله پیامهای سیر تنزیلی اسماء و صفات قرآن در قرآن پرداخت و گفت: خداوند با دو گروه از مخاطبان در قرآن کریم سخن گفته است؛ گروه اول کسانی هستند که خطابات مستقیم قرآن متوجه آنان بوده است مانند مکیان و مدنیان معاصر نزول قرآن و گروه دوم نیز کسانی هستند که بعد از آنها آمده و نقشهایی مشابه گروه اول بازی کرده و به صورت طبیعی مشمول احکام آنان شده اند.
این محقق طلبه بیان کرد: ترتیب نزول و یا سبک تنزیلی بهترین و بیشترین اثر را بر گروه مخاطبان ساکن مدینه و مکه یعنی گروه اول داشته است چرا که نزول هر بخش از آن با توجه به وضعیت، نیاز و مواضع مثبت و منفی آنان صورت میگرفت؛ اسماء و صفاتی که قرآن به خود نسبت میدهد بسته به عوامل مختلف مانند نوع و سطح مخاطبان اول و اینکه در چه مرحلهای از سیر هدایت هستند متنوع است.
بهجت پور عنوان کرد: سرایت احکام این گروه با قاعده جری و تطبیق صورت میگیرد؛ قرآن در آغاز نزول با شبههافکنی مشرکان برای ایجاد تردید درباره حقانیت کلام الهی مواجه شده است و در برابر این رویکرد از جایگاه اسمانی قرآن و نزول آن به اراده خدا به واسطه جبرئیل با کاربست صفات متناسب با این وضعیت دفاع شده است و در این مسیر بر اوصافی که حاکی از تناسب و توافق این کلام با فطرت درونی افراد است سخن گفته می شود و از تعابیری مانند؛ قول و فصل و فرقان و ... سخن گفته میشود.
این محقق تاکید کرد: از سوی دیگر تا زمانی که وحی نازل شده بر پیامبر هویت جمعی نگرفته است از واژه حدیث و قول و ... استفاده میشود ولی به تدریج از واژگانی مانند کتاب و قرآن و ... استفاده شده که ناظر به جامعهسازی و نظامبخشی به هویت جمعی مومنان است.