سید مجتبی حورایی، روانشناس و محقق خانواده، مسائل تربیتی در گفتوگو با
خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به پیام ازدواج حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه(س)، برای نسل جوان و جامعه امروز، گفت: اولین پیامی که در این مسئله دیده میشود خود اهمیت دادن به موضوع ازدواج است؛ حضرت امیر المومنین علی(ع) آدم بیمشغله، بیکار و بیتفاوتی نبودند و با تمام برنامههای مهمی که داشتند ازدواج برایشان اولویت بود و خود این موضوع خیلی قابل تامل است.
وی ادامه داد: این موضوع برای پیامبر عزیز اسلام و حضرت زهرا(س) هم جزو اولویتها بود و با اینکه به حسب ظاهر، سن ازدواجشان کم بود اما دغدغه داشتند؛ لذا دغدغه پسر، دختر و پدر دختر در موضوع ازدواج مسئله مهمی است که همه ما باید داشته باشیم.
پدر و مادرها دغدغه ازدواج فرزندانشان را ندارندحورایی با بیان اینکه متاسفانه امروز بسیاری از پدر و مادرها دغدغه ازدواج فرزندانشان را ندارند، اضافه کرد: امروز این دغدغه جای خودش را به مسائلی همچون کنکور و ادامه تحصیل داده و این موارد برای پدر و مادرها اولویت شده است؛ حتی خود فرزندان هم اینطور شدهاند و اصلا به ازدواج به عنوان یک اولویت فکر نمیکنند.
ملاک همسر باید ایمان، پاکی و تقوا باشداین روانشناس در ادامه گفت: نکته و پیام دیگر این ازدواج آسمانی این است که جوانان ما معیار انتخاب همسر و اینکه با چه کسی ازدواج کنند را باید داشته باشند. وقتی ما میبینیم که پیامبر بزرگ اسلام بعد از گذشت چند هفته به خانه علی(ع)، میروند و از ایشان میپرسند که همسرت چگونه است؟ حضرت علی(ع) در پاسخ به ایشان میفرمایند: «نِعمَ العَونُ عَلی طاعَةِ اللهِ»؛ یعنی او بهترین یاور برای اطاعت و عبودیت پروردگار است؛ و این یعنی ملاک همسر باید ایمان، پاکی و تقوا باشد؛ اما امروز این ملاک به موقعیت اجتماعی، تحصیلات، شغل و درآمد تغییر کرده است.
این کارشناس تربیتی پیام بعدی ازدواج حضرت علی(ع)، را آسان گرفتن ازدواج دانست و بیان کرد: زمانی که قرار شد حضرت علی(ع) اقدام به ازدواج کند، زرهی داشتند و آن را برای این کار به فرمایش رسول خدا(ص) فروختند تا هزینه ازدواجشان را تامین کنند؛ از آن طرف هم خانواده حضرت زهرا(س)، ایراد و یا بهانهای نگرفتند که این کم است و یا برای ما کافی و مناسب نیست؛ لذا این انسجام و رفتار یعنی خانواده پسر و دختر، در مبحث ازدواج هر دو سهم میگیرند و باید جهتگیری مناسب داشته باشند.
مهمترین مفاهیم ازدواجحورایی تصریح کرد: در مجموع باید گفت دغدغه ازدواج در سن پایین و اولویت ایمان، پاکی و تقوا بهعنوان معیار ازدواج و در نهایت آسان و سهلگیری ازدواج پیامهای ازدواج حضرت علی(ع) و حضرت زهرا(س)، مهمترین مفاهیم ازدواج برای مسلمانان، شیعیان و تمام جهان است.
وی بالاترین مفهومی را که در ازدواج حضرت علی(س) و حضرت فاطمه(س) برای جوانان داشتند را هدف دانست و اظهار کرد: امروز از جوانان سوال میکنیم که برای چه میخواهید ازدواج کنید؟ اما پاسخی ندارند و حتی آنهایی هم که قرار ازدواج دارند، میگویند یک مرحله از زندگی است و گویا مانند یک بازی کامپیوتری باید به مرحله بعدی بروند و بعد هم مرحله بعد.
مهمترین پیام ازدواج حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه(س)این روانشناس با بیان اینکه حضرت علی(س) و حضرت فاطمه(س) برای ازدواجشان هدف داشتند، تصریح کرد: آنها با این رفتار به ما نشان دادند که در ازدواج قرار است که مسیر رشد و کمال را طی کنند و به دنبال یار موافق میگردند برای اینکه این مسیر را بهتر و خوبتر طی کنند. لذا ما هم باید برای ازدواج هدف داشته باشیم و هدفمان یک هدف ارزشمند باشد. هدف ما در ازدواج نباید تنها ارضای غرایز باشد؛ لذا داشتن هدف و هدف ارزشمند مهمترین پیام ازدواج حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه(س) است.
باید مراقب باشیم ارزشهایمان تغییر نکنداین محقق و کارشناس تربیتی در پاسخ به این سوال که با توجه به شرایط جامعه مدرن امروز چگونه باید مبانی و مفاهیم ازدواج حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه(س) را به نسل امروز بفهمانیم، گفت: ارزشها هیچوقت تغییر نمیکنند؛ درست است که مصادیق عوض میشوند ولی ارزشها متغیر نیستند و همچنان از قدیم تا امروز پاکی و صداقت خوب بوده است، لذا باید مراقب باشیم زمانیکه مدرن میشویم، تکنولوژی و رفاه بیشتر میشود و شرایط زندگی تغییر میکند ارزشهایمان تغییر نکند.
ازدواج یک ارزش استوی با تاکید بر اینکه ازدواج یک ارزش است و همه باید برای آن تدارک ببینند، افزود: دختران و پسران را باید با ذهنیت اینکه زودتر ازدواج کنند و عروس و داماد بشوند تربیت کنیم. پدر و مادرها باید دغدغه ازدواج فرزندانشان را به عنوان یک اولویت مهم و نه یک موضوع حاشیهای و فرعی در نظر بگیرند.
ازدواج خوب و پاک باید دغدغه ما باشدحورایی بیان کرد: اینکه بگذاریم بچهها درسهایش را بخواند و کار پیدا کند و اگر شد و فراغتهایشان اجازه داد به ازدواج فکر کند هیچ شباهتی به رفتار حضرت علی(ع) و فاطمه(س) در ازدواج ندارد؛ لذا ارزشها نباید تغییر کند. ارزشها همان است که از قدیم مانده و درست است که شرایط زندگی تغییر کرده است ولی ازدواج خوب و پاک باید دغدغه ما باشد.
الگوهای الهی جایشان را به هنرپیشگان و بازیگران دادهاندوی در ادامه گفت: متاسفانه جوانان ما امروز الگوهایشان را از سوی هنرپیشگان و بازیگران میگیرند، نه از معصومین(ع)، لذا ما باید مواظب باشیم که در رسانه چه الگوهایی را برای مردم معرفی و نمایش میدهیم. زمانیکه یک مجری محبوب تلویزیونی 35 ساله در جامعه، میگوید هنوز ازدواج نکردهام و یا بازیگری که موفق است میگوید هنوز ازداج نکردهام، جوان آنها را برای خود الگو میکند و به قضاوت مینشیند، که فلان مجری با اینکه موفق و محبوب است و یا فلان بازیگر با این سن هنوز ازدواج نکردهاند پس من برای چه باید ازدواج کنم؟
باید مواظب باشیم که ...این محقق و نویسنده گفت: باید مواظب باشیم کسانی را که ما در رسانهها و تلویزیون مطرح و تیتر میکنیم برای نسل جوان الگو میشوند، حالا هرچقدر هم که بگوییم از حضرت علی(ع) الگو بگیرید و به حضرت زهرا(س) اقتدا کنید، ولی مردم باز هم به این رسانهها نگاه میکنند.