کد خبر: 3642941
تاریخ انتشار : ۲۶ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۳:۵۵

یکصدمین سالروز تولد «محمود خلیل الحصری» + تلاوت کمتر شنیده شده

گروه فعالیت‌های قرآنی: 26 شهریورماه، یکصدمین سالروز تولد قاری نامدار مصری است که ترتیل مشهور او هنوز مرجع آموزش تجوید و فصاحت به شمار می‌‌آید.

یکصدمین سالروز تولد «محمود خلیل الحصری» + تلاوت کمتر شنیده شده
به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، امروز یکصد سال از تولد محمود خلیل الحصری، شیخ‌القرای مصری می‌گذرد در حالی که قرآن‌آموزان در سراسر دنیا از تجوید و فصاحت این قاری درس می‌گیرند و اساتید قرآن، گوش کردن ترتیل‌های به جای مانده از او را به شاگردان خود توصیه می‌کنند.
شاید امروز بعضی قاریان جوان که ذائقه پیچیده‌خوانی، پرنفس خواندن و صدامحوری داشته باشند، از تلاوت‌های مجلسی ظاهراً ساده و یکنواخت حصری به وجد نیایند و آن را به حساب نیاورند در حالی که بسیاری از قاریان مشهور مصری، پایه تلاوت خود را با صدای این قاری شکل داده‌اند.
این استاد مصری که در عین سادگی با صلابت با خشوع و معنامحور تلاوت می‌کرد، موفق شد در طی سالیان متمادی قرائت قرآن در کشورهای مختلف دنیا، ده‌ها نفر را به دین مبین اسلام، مشرف کند.
هم اکنون در مصر، موسسه‌ای برای حفظ و نشر آثار او فعالیت دارد و به تازگی نیز موزه‌ای برای گرامیداشت ایشان، تاسیس شده است.
روز گذشته نیز مراسم صدمین سالروز تولد حصری با حضور دخترش «یاسمین الحصری» و بسیاری از قرآنیان مصری، برگزار شد.
گزارش کامل این مراسم را اینجا ببینید.
از خلیل‌ الحصری بیشتر بدانیم
محمود خلیل الحصری در سال 1917 م(1296 ه ش) در روستای شبرالنعلة واقع در استان طنطا از استان‌های غربی مصر، چشم به جهان گشود.
پدرش در یک مغازه کوچک به حصیربافی اشتغال داشت و او نیز از همان دوران طفولیت در این کار به پدرش کمک می‌کرد از این روی همچون پدرش به «حصری» یا «حصیری» متصف شد.
محمود خلیل الحصری از سال چهارسالگی حفظ قرآن را تحت تعلیم پدر به صورت شنیداری آغاز کرد و پس یاد گرفتن الفبا، محفوظات خود را بر کاغذ می‌نوشت. وی سرانجام در حدود هشت تا ده سالگی موفق به حفظ کل قرآن کریم شد.
در آن دوران، موسسات مذهبی اجازه نمی‌دادند تا دانش‌پژوهان زیر هجده سال در آن موسسات تحصیل کنند بنابراین او تلمذ نزد استاد مکتبخانه را ادامه داد و تجوید خود را کامل کرد.
محمود خلیل الحصری نوجوان، هر روز پس از نماز عصر در مسجد روستا تلاوت می‌کرد و مستعمان از تلاوت زیبای او به وجد می‌‌آمدند؛ این شد که پس از مدتی به تمام جشن‌ها یا عزاداری‌های روستا دعوت می‌شد و نام او به عنوان قاری خوشخوان، بر سر زبان‌ها افتاده بود.
قاری نوجوان روستای شبرالنعلة در هجده سالگی به طنطا رفت و در یک موسسه علوم دینی، با حضور اساتید مطرحی همچون شیخ ابراهیم سلام، تحصیلات آکادمیک را آغاز کرد.
حصری در این مدت با قاریان خوش آتیه و جوان همچون مصطفی اسماعیل و محمود علی البناء آشنا شد اما در سال 1940 م، تحصیلات آکادمیک را رها کرد تا بتواند با فراغ بال به یادگیری قرائات ده گانه(اختلاف قرائات) بپردازد. در آن سال‌ها محمود خلیل الحصری جوان به تلاوت در برنامه‌های مذهبی و قرآنی استان طنطا همچون احیای شب‌های ماه رمضان دعوت می‌شد و تلاوت می‌کرد.
سرانجام در سال 1944 م، هنگامی که بیست و هفت ساله بود، یکی از مهم‌ترین اتفاقات زندگی‌اش رقم خورد و توانست در مسابقه بزرگ قرآنی رادیو مصر در بین حدود دویست متسابق، مقام اول را کسب کند آن هم در شرایطی که اساتید بزرگی مانند شیخ مصطفی رضا و شیخ الصبا عضو کمیته داوری آن مسابقات بودند.
یکصدمین سالروز تولد «محمود خلیل الحصری» + تلاوت کمتر شنیده شده
رادیو مصر در همان روزی که محمود خلیل الحصری مقام اول را به دست آورد با او قرارداد همکاری امضا کرد و بدین سان تلاوت‌های او در با سابقه‌ترین رسانه مصر آغاز شد.
آنگونه که سامح عبدالحکم، نوه حصری گفته است، اولین تلاوت پخش زنده پدربزرگش در تاریخ 16 نوامبر همان سال در رادیو انجام شده است.
صدای با صلابت، لهجه فصیح و اخلاق قرآنی حصری باعث شد وی در سال 1948 م به عنوان قاری رسمی مسجد «الاحمدی» در طنطا انتخاب شود و چند سال بعد نیز با وفات استاد شیخ الصیفی به عنوان قاری رسمی مسجد امام حسین(ع) شهر قاهره منصوب شد و برای اقامت دائمی به پایتخت مهاجرت کرد.
محمود خلیل الحصری نخستین قاری مصری بود که به مسافرت‌های خارجی برای قرائت قرآن اعزام شد. نخستین سفر او در معیت جمال عبدالناصر، رییس جمهور وقت مصر بود که به هند و پاکستان سفر کرد؛ پس از آن وی برای سالیان متمادی در بسیاری از کشورهای دنیا همچون مالزی، چین، سوییس، فرانسه، کانادا و ... به تلاوت پرداخت.
وی اولین قاری مسلمان بود که به سازمان ملل متحد و کنگره آمریکا دعوت شد و نوای قرآن کریم را طنین‌انداز کرد.
او در دهه شصت میلادی مسئولیت‌های متعدد دولتی را در امور قرآنی عهده‌دار شد که می‌توان به مشاورت قرآنی وزارت اوقاف مصر و ریاست کمیته تصحیح و ارزیابی مصحف‌های قرآن اشاره کرد.
محمود خلیل الحصری نخستین قاری جهان اسلام است که در آن سال‌ها به ضبط ترتیل کل قرآن کریم اهتمام ورزید و با این اقدام، توطئه صهیونیست‌ها در چاپ و نشر قرآن‌های مجعول را خنثی کرد.
حصری پس از ضبط ترتیل کل قرآن به روایت حفص از عاصم و استقبال گسترده جهان اسلام از آن، کل قرآن را طی ده سال به دیگر روایت‌ها نیز تلاوت کرد و آن ترتیل‌ها نیز به همراه تالیفات روشنگر قرآنی‌اش در کشورهای اسلامی انتشار یافت.
وی به واسطه ضبط ترتیل کل قرآن و تالیفات متعددش، در سال 1966 م و در آستانه پنجاه سالگی مورد تقدیر جمال عبدالناصر قرار گرفت و نشان درجه یک علوم و فنون قرآن را دریافت کرد. حصری در همان سال نیز به عنوان رییس اتحادیه قاریان جهان اسلام انتخاب شد.
از این استاد پرکار قرآن، دوازده اثر با عناوین: همراه با قرآن کریم، احکام تلاوت قرآن کریم، نشانه‌های وقف و ابتدا، روایت الدوری از ابن علاء البصری، قرائات ده گانه شاطبیه، نور قلوب در تلاوت امام یعقوب، جامع تاریخ قرائات چهارده گانه، روایت ورش از امام نافع مدنی، راه آسان در آموزش قرائت امام ابی جعفر، استعاذه و تکبیر، روایت قالون از نافع و جستارهای من در اسلام، در مصر به چاپ رسیده است.
محمود خلیل الحصری در سال 1980 م، پس از بازگشت از مراسم حج، دار فانی را وداع گفت در حالی که دو مسجد و یک موسسه اسلامی ساخته و وصیت کرده بود یک سوم اموالش صرف خرج در کارهای خیریه شود.

تلاوت سوره غافر در کاخ پادشاهی ملک سنوسی در لیبی با حضور استاد منشاوی/ 24 ماه رمضان 1968

کد
دریافت
captcha