کد خبر: 3704405
تاریخ انتشار : ۲۰ فروردين ۱۳۹۷ - ۲۱:۵۴
کارشناسان مطرح کردند؛

مهمترین و پرچالش‎ترین موضوعات پیش‌نویس لایحه سازمان نظام روزنامه‎نگاری/ دیده‌بانی و آئینه بودن را از رسانه‌ها گرفته‌ایم

گروه جامعه ــ کارشناسان در نشست تخصصی بررسی لایحه سازمان نظام روزنامه‌نگاری ایران ضمن تشریح جزئیات و اصلاحات آن بر مهمترین و پرچالش‎ترین موضوعات پیش‌نویس تاکید کردند.

Related image

به گزارش خبرنگار ایکنا؛ نشست تخصصی بررسی لایحه سازمان نظام روزنامه‌نگاری ایران با حضور محمد سلطانی‌فر معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، حمید ضیایی‌پرور مدیر دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی رسانه‌ها، امیرعباس فتاح‌زاده، مدیرمسئول روزنامه سپید،محمدرضا راه‌چمنی صاحب امتیاز روزنامه اسرار، شهره ماهی صفت روزنامه‌نگار، مهدی محسنیان‌راد استاد علوم ارتباطات دانشگاه امام صادق(ع)، مهدی انصاری، مهدی اسلامی مشاور کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی و جمعی از خبرنگاران و روزنامه‎نگاران عصر امروز دوشنبه ۲۰ فروردین‌ ماه در دفتر مطالعات برنامه‌ریزی رسانه‌ها برگزار شد.

در ابتدای این نشست بنی‎هاشمی، استاد علوم ارتباطات اجتماعی با اشاره به ضرورت وجود لایحه سازمان نظام روزنامه نگاری بر نواقص پیش‎نویس لایحه سازمان نظام روزنامه نگاری تاکید کرد و گفت: متاسفانه بسیاری از بندهای این پیش‎نویس دارای نقاط ابهام زیادی است. پیش نویس فعلی علاوه بر نواقص ساختاری، دارای برخی اشکالات نوشتاری و نگارشی است که مع الاسف علیرغم چندین مرتبه رفت و برگشت و اصلاح برخی از این کاستی‎ها، کماکان وجود دارد.

وی با بیان اینکه الگوبرداری از سازمان نظامی پزشکی برای تدوین لایحه فعلی به جهت پراکندگی و گستردگی فعالیت در عرصه روزنامه نگاری، اشتباه است، افزود: با اینکه این لایجه یک ژست آزادی‌خواهانه برای مطبوعات دارد اما وقتی وارد بندهای آن می‌شویم، تمرکزگرایی شدیدی را می‌بینیم که قطعا به زیان مطبوعات است.

بنی هاشمی ادامه داد: متاسفانه در این پیش‎نویس بسیاری از نهادهایی که مدعی روزنامه‎نگاری هستند، دیده نشده‎ و جایگاه برخی دیگر از نهادهای اثرگذار در حوزه مطبوعات در این لایحه ازجمله قوه قضائیه، شورایعالی فضای مجازی، وزارت کار و صدا و سیما مشخص نیست.

بعد از این سخنان امیرعباس فتاح‎زاده، مدیرمسئول روزنامه سپید ضمن اشاره به اینکه فلسفه ایجاد سازمان نظام پزشکی تنظیم روابط میان بیمار و پزشک است، گفت: تقصیر یا قصور در حوزه پزشکی مسئله‎ای است که در سازمان به آن پرداخته می‎شود. بر اساس قوانین حاکم بر سازمان نظام پزشکی، در هر یک از این دو صورت فرد می‌تواند مستقیما به دادسرا شکایت کند.

وی در ادامه با بیان اینکه تعداد مواردی که در نظام پزشکی بررسی می‌شوند و مدعی العموم می‌تواند به آن ورود کند، بسیار کم است، افزود: در حوزه مطبوعات، نظارت بر عهده هیئتی متشکل از نمایندگان تمامی دستگاه‌های حاکمیتی است که در عین حال تصمیمات این هیئت هم می‎تواند از طریق یک مقام قضایی به حالت تعلیق درآید و تغییر کند.

فتاح‎زاده با اشاره به مواد ۴ و ۴۱ این پیش‌نویس آنها را مهمترین و پرچالش‎ترین موضوعات پیش‌نویس لایحه سازمان نظام روزنامه نگاری ارزیابی کرد و گفت: از اینکه این لایحه درباره تکلیف رسانه‎ها در خصوص مالیات‌ها کاملا مسکوت است، اظهار شگفتی می‎کنم و آن را یک کاستی بزرگ در این رابطه می‎دانم. همچنین مسکوت بودن این لایحه در خصوص پدیده ای به نام شهروند – خبرنگار از دیگر نواقص این پیشنویس است.

مدیرمسئول هفته‎نامه سلامت و روزنامه سپید بیان کرد: مشخص نبودن تکلیف هیئت منصفه و دادگاه مطبوعات یک کاستی دیگر برای این پیش‎نویس است و متاسفانه شأنیت این سازمان مشابه دادستانی است و تقریبا یک شعبه دوم برای دادستانی قلمداد می‌شود.

بنا بر اگزارش ایکنا، در ادامه این نشست محمدرضا راه‎چمنی، پیشکسوت حوزه رسانه و صاحب امتیاز روزنامه اسرار با بیان اینکه طرح قانون فعلی سازمان نظام پزشکی توسط وی و زمانی که نایب رئیس کمیسیون بهداشت مجلس در دوره سوم آن بود، به تصویب رسید، گفت: نیاز امروز روزنامه نگاران نهاد و سازمانی است که از حقوق آنها دفاع کند.

وی با اشاره به اشکالات پیش‎نویس لایحه سازمان نظام روزنامه نگاری تصریح کرد: بدون تردید در صورت ارائه این متن به‎عنوان لایحه به مجلس، مورد تصویب پارلمان قرار نخواهد گرفت و مطمئن باشید حتی اگر به تصویب مجلس هم برسد، قطعا شورای نگهبان آن را رد خواهد کرد چرا که برخی از مواد این پیش‎نویس ناظر بر پایمال شدن بعضی از حقوق اولیه شهروندان که در قانون اساسی به آنها تصریح شده، است.

صاحب امتیاز روزنامه اسرار گفت: همین حال ورود بی جهت سازمان مورد اشاره در پیش نویس لایحه سازمان نظام روزنامه نگاری به برخی حوزه‎ها را از جمله حوزه هایی که مطلقا در اختیار حاکمیت است، اشکال دیگر پیش نویس یاد شده ذکر کرد.

مهدی محسنیان راد، استاد علوم ارتباطات اجتماعی دانشگاه امام صادق(ع) به عنوان دیگر سخنران این نشست گفت: پیش‌تر نقدی را برپیش‌نویس قبلی این لایحه منتشر کرده بودم که پیش‌نویس اخیر به مراتب مثبت‌تر از پیش‌نویس قبلی بهتر است. این نشان می‌دهد که نقدهایی که پیش‌تر به پیش‌نویس سازمان نظام روزنامه‌نگاری شده بود، اثر گذاشته اما با این حال هنوز خیلی کار دارد.

وی گفت: پیچیدگی‌هایی که در دانش ارتباطات که در دهه‌های اخیر پدید آمده، باعث شده رسانه‌ها را هم چراغ راهنما و دیده بان و آئینه بنامیم و با اطمینان می گویم که ۴۲ سال است که قدرت در ایران می‌خواهد یکی از این دو کارکرد را از رسانه‌ها سلب کند و ما امروز دیده‌بانی و آئینه بودن را از رسانه‌ها گرفته‌ایم.

محسنیان‌راد تصریح کرد: باید از هر ماده قانونی این آئین‎نامه که جلوی دیده بانی و قدرت را از رسانه‎ها می‎گیرد جلوگیری کرد و نباید کارکرد چراغ رهنما بودن را از رسانه‎ها بگیریم. امروز با پدیده انفجار اطلاعات و در اختیار داشتن همه اطلاعات مواجه هستیم. جهان جدید در حوزه رسانه‌ها به شدت و سرعت به سمت مقررات‌زدایی حرکت می‌کند.

به گزارش ایکنا، این استاد علوم ارتباطات در ادامه با اشاره به اینکه او و زنده یاد معتمدنژاد از ارائه دهندگان پیشنهاد تشکیل سازمان نظام صنفی رسانه بوده‌اند، گفت: هدف ما از اینکه این سازمان را مشابه سازمان نظام پزشکی اعلام کردیم، تنها این بود که تخلفات در حوزه رسانه صرفا توسط نمایندگان خود رسانه‎ها مورد رسیدگی قرار گیرد و دستگاه قضایی و سایر نهادهای غیرحرفه‎ای به این حوزه ورود نکنند.

شهره ماهی‎صفت، مدیرمسئول ماهانه خورشید وطن و روزنامه‎نگار، دیگر سخنران این نشست بود که وی نیز طی سخنانی از دولت خواست که رسیدگی به امور معیشتی و بیمه و سایر امور صنفی اصحاب رسانه را به خود آنها واگذار کند و اجازه بازگشایی انجمن صنفی روزنامه نگاران و همچنین تشکیل سایر انجمن‎های صنفی و تقویت آنها را بدهد.

بعد از این سخنان مهدی اسلامی، مشاور کمیسیون فرهنگی مجلس نیز با اشاره به برخی ابهامات درتعاریف مورد استفاده در پیش نویس لایحه سازمان نظام روزنامه نگاری، بر لزوم شفاف‎سازی برخی مصادیق ذکر شده در این متن را تاکید کرد و گفت: نسخه فعلی این پیش‎نویس به مراتب از نسخه قبلی آن بهتر نوشته شده است.

باقر انصاری، حقوقدان و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی دیگر میهمانن این نشست بود که وی با اشاره به ابعاد مختلف پیش‎نویس لایحه مورد اشاره گفت: اگر قرار باشد سازمان نظام روزنامه‎نگاری تاسیس شود ضرورتا باید هیئت نظارت بر مطبوعات دیگر به تخلفات حوزه مطبوعات رسیدگی نکند و این کار به سازمان جدید محول شود.

وی با اشاره به وجود سازمان‎های مشابه سازمان در دست تاسیس نظام روزنامه‎نگاری در ۴۵کشور جهان، بیان کرد: مهمترین الگوی به کار گرفته شده برای تدوین پیش‎نویس لایحه مربوط به این سازمان قانون وکالت است و کارآمد بودن این قانون، و همچنین محول شدن تمامی تصمیم‎گیری‎ها درباره مطبوعات، به اهالی مطبوعات از نقاط درخشان و مثبت پیش‎نویس فعلی است.

به گزارش ایکنا؛ پیش‌نویس قانون سازمان نظام رسانه‌ای به مدت سه سال است که در نشست‌هایی با حضور کارشناسان رسانه بررسی می‌شود و تاکنون با اظهارنظرهای متفاوتی از موافق تا مخالف همراه بوده است. پیش نویس لایحه سازمان نظام روزنامه نگاری جمهوری اسلامی ایران در اسفند ماه سال ۹۶ از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شد. این پیش نویس لایحه توسط کمیسیون فرهنگی دولت تصویب شده و آماده تصویب نهایی است. انتشار متن کامل این پیش نویس لایحه که شامل ۵ فصل و ۶۷ ماده و ۱۳ صفحه است، با هدف کسب نظرات روزنامه نگاران و صاحب نظران ارتباطات و رسانه صورت گرفته است.


انتهای پیام

captcha