به گزارش ایکنا، امروز 16 تیرماه در تقویم کشورمان با عنوان «روز مالیات» نامگذاری شده است. مالیات به اموال و دارایی انسان تعلق گرفته و یکی از منابع اصلی درآمدهای دولتها در کشورهای مختلف است اما متأسفانه در کشور ما هنوز به استانداردهای جهانی در این زمینه نرسیدهایم و این در حالیکه پرداخت به موقع مالیات از تأکیدات دین مبین اسلام نیز هست؛ بنابراین مسئولان دولتی باید با فرهنگسازی، شهروندان خود را موظف کنند که از ثروت و درآمد خود، بخشی را به عنوان مالیات در اختیار دولت قرار دهند تا اداره امور کشور به خوبی پیش برود.
مالیات منبع درآمد مهمی برای شکوفایی ممالک اسلامی بوده است
ابراهیم نکو، کارشناس مسائل اقتصادی و نماینده سابق مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با ایکنا، درباره اهمیت مالیات و وضعیت آن در کشور اظهار کرد: از صدر اسلام، هنگامیکه حاکمان نقاط مختلف از سوی پیامبر بزرگوار اسلام و سایر ائمه اطهار(ع) به عنوان کارگزار انتخاب میشدند، توجهی جدی و ویژه به مسئله مالیات داشتند تا بدین وسیله در شکوفایی و رونق ممالک اسلامی نقشآفرینی کنند.
وی ادامه داد: به عبارت دیگر، وقتی مجموعهها یا افرادی که واجد شرایط برای پرداخت مالیات تشخیص داده میشدند، پرداخت مالیات از سوی آنها مورد تأکید جدی پیامبر و ائمه (ع) قرار میگرفت؛ چراکه مالیات یک منبع درآمدی محکم و قابل قبول و همچنین مورد وثوق برای توسعه و آبادانی ممالک اسلامی بود.
موفقیت بزرگ کشورهای پیشرفته با اخذ مالیات
این نماینده سابق مجلس به وضعیت دریافت و پرداخت مالیات در سایر کشورها اشاره کرد و گفت: یکی از منابع قدرتمند درآمدی کشورهای پیشرفته، مالیات است و در این راستا دولتها، به صورت منظم، محکم و با قوانین و مقررات خاصی که وضع میکنند، اقدام به گرفتن مالیات از شهروندان و نهادهای مختلف میکنند. بدین جهت است که همه ساله شاهد رشد و توسعه اقتصادی این کشورها هستیم.
نکو یادآور شد: کشورهای آمریکایی و اروپایی که در زمینه مالیات پیشرو هستند و همچنین برخی کشورهای پیرامونی کشورمان، با کسب درآمد از طریق مالیات توانستهاند به موفقیتهای بزرگی برسند اما متأسفانه در کشور ما از ابتدا، آن چیزی که باید در حوزه مالیاتها اتفاق میافتاد اصلا قابل لمس نیست و این در حالی است که درآمد مالیاتی میتوانست به تنهایی کشور را اداره کند.
قوانین لازم در زمینه مالیات را تدوین نکردهایم
این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به موانع افزایش درآمدهای مالیاتی در کشور گفت: توجه زیاد به درآمدهای نفتی باعث شده تا کسب درآمد از طریق مالیات مغفول واقع شد. آنگونه که ما میتوانستیم از مالیاتها درآمدی داشته باشیم را هنوز نداریم و در سالهای اخیر هم با مشکلاتی که مالیات دهندگان با آن مواجه شدهاند، در پرداخت مالیاتها هم مجددا مشکل ایجاد شده است و این مازاد بر کوتاهیهای مسئولان مربوطه در ادوار مختلف در زمینه کسب درآمد مالیاتی و تدوین قوانین لازم در این زمینه است.
این نماینده سابق مجلس عنوان کرد: قوانین ضعیف و مشکلات در حوزه واحدهای تولیدی و بنگاههای اقتصادی باعث شده است، انتظارات ما از درآمدهای مالیاتی محقق نشود. از سوی دیگر، فرار مالیاتی هم به دلیل ضعفی که در اجرای قانون مالیاتها وجود دارد، سبب شده است که مالیاتها با همین قوانین موجود هم به درستی اخذ نشود.
چگونه جلوی فرار مالیاتی را بگیریم
نکو به ارائه پیشنهادات خود برای بهبود وضعیت مالیات در کشور پرداخت و گفت: لذا رویهای که در آینده باید در زمینه مالیاتها در پیش بگیریم این است که با شفافسازی، نظارتهای قوی و همچنین تصویب قوانینی که در آینده بتواند قوانین موجود کشور در زمینه مالیاتها را تقویت کند، در راستای توسعه فرهنگ مالیاتی و همچنین کسب درآمد از این طریق باشیم.
وی افزود: با توسعه فرهنگ مالیاتی و بهبود این سیستم است که میتوانیم به مرور زمان به آنچه که مد نظر برنامههای کلان اقتصادی ما و همچنین تأکید رهبر معظم انقلاب مبنی بر فاصله گرفتن از وابستگی به درآمدهای نفتی است، دست پیدا کنیم. ما باید از وابستگی به درآمدهای نفتی کاهش دهیم تا به مرور زمان، کشور را با درآمدهای ناشی از مالیات اداره کنیم.
این نماینده سابق مجلس در پایان گفت: مُسَلَم است که ما هنوز نقصهایی در قوانین مالیاتی و همچنین در اجرای قوانین مرتبط و نیز عدم شفافیت لازم در سیستم مالیاتی داریم. بنابراین باید جلوی فرار مالیاتها گرفته شود تا درآمد مالیاتی به سمت و سویی صحیح و در راستای شکوفایی و توسعه اقتصادی کشور مورد استفاده قرار گیرد
انتهای پیام