به گزارش ایکنا؛ بیست و چهارمین شماره فصلنامه علمی پژوهشی فرهنگ رضوی، ویژه زمستان ۹۷ به صاحبامتیازی بنیاد بینالمللی فرهنگی هنری امام رضا(ع) و مدیرمسئولی اکبر شیخ با هدف کمک به گسترش فرهنگ رضویپژوهی در مراکز علمی و پژوهشی و ترویج و تعمیق فرهنگ و معارف رضوی منتشر شد.
عناوین مقالاتی که در این شماره انتشار یافته بدین قرار است: «بازپژوهی تاریخی، فهرستی و درون متنی نظریه تالیف فقه رضوی به قلم حضرت رضا(ع)»، «تحلیل محتوای روایت رضوی درباره ویژگیها و شاخصههای امامت از کتاب الحجة کافی»، «تحلیل رویکرد ارتباطات امامرضا(ع) با فرقه زیدیه(با بهره گیری از روش تحلیل گفتمان روایی پدام(PDAM))»، «دلالتهای فلسفی کلام امام رضا(ع) در مسئله توحید ذاتی»، «سیره و فرهنگ رضوی؛ مبنای ادب پایداری»، «استنادهای کلامی امام رضا(ع) به آیات قصص در حوزه امامت»، «جدال احسن از دیدگاه امام رضا(ع)».
در چکیده مقاله «بازپژوهی تاریخی، فهرستی و درون متنی نظریه تالیف فقه رضوی به قلم حضرت رضا(ع)» میخوانیم: «فقه رضوی از کتابهای چالش برانگیز و تاثیرگذار در مجامع فقهی امامیه بهشمار میرود. این کتاب در برخی منابع فقهی و کتابشناسی، به استناد گزارهها و شواهد سه گانه ذیل، اثر تالیفی یا املایی امام رضا(ع) دانسته شده است: نخست، مستندات تاریخی همچون گزارش یابنده و معرف نسخه اصل، دستیابی به نسخههای خطی کهن با تصریح به تالیف کتاب به قلم حضرت رضا(ع) و دفع احتمال وضع و جعل در انحصار عقلی تالیف کتاب به قلم امامرضا(ع) یا دروغین و برساختهبودن آن؛ دوم، مستندات فهرستی، چون معرفی راویان صاحب نسخه یا کتاب امامرضا(ع) در منابع فهرستی شیعه؛ سوم، قراین درون متنی تالیف به قلم یکی از معصومان(ع) و قراین درون متنی تالیف به قلم شخص حضرت رضا(ع). در پژوهش حاضر، پس از بازپژوهی تاریخ دستیابی به این اثر و تبیین دلایل و شواهد مذکور، و نیز اعتبارسنجی انتقادهای مخالفان این نظریه و تحلیل و کشف انتقادهای مخدوش و مقبول، با سبک تحلیلی توصیفی، میزان اتقان گزارههای استنادی برای اثبات نظریه تالیف فقه رضوی به قلم یا املای حضرت رضا(ع) بازاندیشی انتقادی شده و این نتیجه به دست آمده است که در تمسک به این دلایل و شواهد به جمیع قراین موثر در واکاوی و شناخت مولف اثر توجه نشده است. از سوی دیگر، نمیتوان این کتاب را خالی از خط امام رضا(ع)، اثری یگانه و منتسب به مولف واحد دانست.»
در آغاز مقاله «تحلیل محتوای روایت رضوی درباره ویژگیها و شاخصههای امامت از کتاب الحجه کافی» که در این شماره منتشر شده آمده است: «مجموعه حدیثی کافی نوشته محمدبنیعقوب کلینی از مجموعههای مهم حدیثی شیعیان اثنیعشری است. برخی از مستشرقان تفاوتهای میان این اثر با مجموعه حدیثی دیگر شیعی یعنی بصائر الدرجات را بررسی کرده و به این نتیجه رسیدهاند که کافی هرچند از نظر محتوایی همانند بصائرالدرجات نماینده فضای غالیانه قم است، اما، چون شیعیان عقلگرای بغداد را مخاطب قرار داده، در انتخاب احادیث و چینش آنها به نوعی راه اعتدال را پیموده است و بر خلاف کتاب بصائرالدرجات، اموری که محتوایی خارقالعاده داشته همچون علم نامحدود امامان(ع)، منابع غیرعادی این علوم و نیز توانایی زنده کردن مردگان و ... در این کتاب عنوان نشده است. در این پژوهش بهمنظور پاسخ به این پرسش که آیا کتاب الحجه کافی و بصائرالدرجات در بیان شاخصههای امامت وجه تمایزی دارند و فضایل امامان(ع) که در بصائر مطرح شده واقعا توسط کلینی مورد بیتوجهی قرار گرفته است یا خیر؟ الحجه کافی و بصائرالدرجات با یکدیگر مقایسه و احادیث و ابواب مشترک و غیرمشترک دو کتاب استخراج گردید و درنهایت با روش تحلیل محتوا، یکی از ابوابی که تنها در کتاب الحجه کافی بیان شده(باب نادر جامع فی فضل الإمام و صفاته) تحلیل و بررسی و مشخص شد برخلاف ادعاهای مطرحشده، این روایت مفصل از امامرضا(علیهالسلام) از نصب الهی، عصمت و علم لدنی بهعنوان اوصاف امام و شاخصههای امامت سخن گفته است.»