به گزارش ایکنا، حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمدحسین نواب، امروز 11 اسفندماه در نشستی خبری با موضوع برپایی همایش قرآن و هنر در مدرسه اسلامی هنر گفت: این همایش روز پنجشنبه 16 اسفندماه با حضور برخی استادان برجسته هنر در سینما آیه در قم برگزار خواهد شد.
وی با بیان اینکه فضای علمی امروز دنیا بازگشت مجددی به اسلام و قرآن داشته است، تصریح کرد: غربیها فهمیدهاند که اگر بخواهند با مسلمین تعامل داشته باشند، نمیتوانند صرفاً براساس ذهنیات خود این کار را انجام دهند؛ به عنوان مثال یکی از معروفترین دائرةالمعارفهای اسلامشناسی در غرب که سه نسخه دارد، چهره سیاهی از اسلام در نخستین نسخه خود که 40 سال قبل چاپ شده، ارائه داده، ولی در نسخه دوم و سوم به این نتیجه رسیدهاند که باید با واقعیت اسلام آشنا شوند. به همین دلیل، نگاه ملایمتری یافتهاند و حتی از حوزه قم هم برخی افراد در آن مقاله دارند.
نواب بیان کرد: یکی از مطالبی که در ذهن ما القاء کردهاند این است که اسلام با هنر میانه خوبی ندارد، ولی وقتی آیات و روایات را میبینیم و ادبیات حاکم بر اسلام بررسی شود، نه تنها میانه دارد، بلکه یکی از مشوقات اصلی هنر، اسلام است.
رئیس مدرسه اسلامی هنر با بیان اینکه بنیههای دینی شیعیان سبب شده تا بیشتر سراغ هنر بروند، تصریح کرد: اثر هنری تاریخی نمییابیم، مگر اینکه با دین گره خورده و بخش زیادی از انتقال دین توسط هنر انجام شده و ما هم قصد داریم نگاه سنتی حاکم را روزآمد کنیم.
وی افزود: البته پرداختن به این موضوع نیازمند تنقیح مبانی نظری و تدوین آن است که این کار را هم انجام دادهایم تا دستگاه نظری منسجمی برای ارائه دین و قرآن با زبان زیبای هنر ارائه دهیم، زیرا این مقوله در تاریخ ما سابقه هم دارد. مثلا بیش از 90 درصد مثنوی معنوی شرح آیات قرآن کریم است.
نواب اظهار کرد: همین کاری را که مولانا در ادبیات انجام داده، باید در عرصه فیلم و سایر هنرها و سینما و ... انجام دهیم و پیامهای قرآن و روایات را از منظر هنری در دسترس عموم مردم قرار دهیم.
رئیس مدرسه اسلامی هنر بیان کرد: در این همایش از چهار هنرمند سرشناس یعنی هومان اسعدی، حبیبالله صادقی، از نقاشان برجسته، هاشمینژاد در مسائل نظری خوشنویسی و محمدعلی رجبی، شاگرد استاد فرشچیان برای سخنرانی دعوت شده است.
نواب با بیان اینکه تلاش ما بر این است که دچار مباحث صرف نظری نشویم، تصریح کرد: در این همایش در این زمینه توجه لازم را داریم تا ارتباط با هنرمندان که همواره وجود داشته، تقویت شود و آثار همایش نیز چاپ و در اختیار هنرمندان قرار گیرد.
رئیس مدرسه اسلامی هنر افزود: در مورد همایش اول فقه هنر آثار خوبی منتشر شد و در این همایش نیز شاهد انتشار آثار خوبی خواهیم بود.
همچنین حجتالاسلام والمسلمین علیرضا قائمینیا، دبیر علمی همایش در سخنانی گفت: در این همایش 9 مقاله به عنوان مقالات برتر ارائه خواهد شد. همچنین میرعظیمی، مدیرمرکز توسعه پژوهشهای قرآنی وزارت علوم سخنران این همایش است و همایش نیز در دو نوبت صبح و عصر برگزار خواهد شد.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تأکید کرد: این همایش میتواند مقدمهای برای فراهم آوردن اطلاعات لازم در عرصه قرآن و هنر باشد و در کنار آن ارتباط با اهل هنر منسجمتر و تحقیقات به ثمر رسیده در این نوع همایشها در اختیار آنان قرار بگیرد.
قائمینیا بیان کرد: همایشهای قرآنی زیادی در کشور برگزار شده و میشود، ولی در حوزه قرآن و هنر کار چندانی نداشتهایم، در حالی که قرآن باید محور مباحث فلسفی و هنری باشد؛ متأسفانه وضعیت هنر در شیعه گرچه سابقه دیرینهای داشته است، امروزه مطلوب نیست و به خصوص تاثیری که قرآن میتواند در آن داشته باشد، مورد بحث قرار نگرفته و از سویی رویکر بشر جدید به هنر اهمیت فراوانی دارد، لذا این همایش هم از جهت رویکرد و هم محتوا متفاوت از همایشات دیگر است.
وی افزود: این همایش بینارشته است که بر جذابیت کار افزوده است و برای کسانی که اهل هنر و یا مبحث فلسفه هنر هستند، همفکری ایجاد میکند.
یادآور میشود، فراخوان این همایش از دو سال قبل از سوی همایش اعلام شد و بیش از 30مقاله به صورت سفارشی در موضوعات مختلف تخصصی هنر و قرآن به نگارش درآمده است و برترینهای آنها در همایش مذکور مور بحث قرار میگیرند.
انتهای پیام