به گزارش خبرنگار ایکنا؛ این مراسم امروز، دوم دی ماه، با حضور سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علیاکبر ولایتی، مشاور رهبر معظم انقلاب در امور بینالملل و ابوذر ابراهیمی ترکمان، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، در حسینیه «الزهرا(س)» این سازمان برگزار شد.
علی اکبر ولایتی طی سخنانی در این برنامه اظهار کرد: هیچ چیز در اسلام اعتبار ندارد، مگر بر اساس اصول تحقیق. اصول دین تقلیدی نیست؛ بلکه تحقیقی است و تحقیق جزء لاینفک اعتقادات ماست.
وی با بیان این که در گذشته با توجه به تحقیقات نجومی می فهمیدند که فاصله بغداد تا شهرهای دیگر چقدر است، افزود: تحقیق در آیین، کشور و هویت ملی ما شناخته شده و مشخص است و پژوهش در فرهنگ ما مهم است. تحقیق درباره فرهنگ های دیگر لازم است؛ زیرا شناختمان از فرهنگ های دیگر زیاد نیست. صدها منجم در گذشته تقویم جلالی را ابداع کردند و محاسبات نجومی این تقویم آنقدر دقیق بود که هزاران سال دیگر نیز تغییر نخواهد کرد؛ در حالی که تقویم گریگوری اروپا چنین نیست.
رونمایی از 110 اثر در حوزه بینالملل
ابوذر ابراهیمی ترکمان دیگر سخنران برنامه امروز این سازمان بود. وی اظهار کرد: آنچه امروز در این مراسم شاهد آن خواهیم بود، رونمایی از 80 اثر از آثار جدید سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و 30 اثر وزارت خارجه در حوزه بینالملل است.
وی افزود: سازمان فرهنگ و ارتباطات از سالها پیش به این نتیجه رسید که همافزایی را دنبال کند و ما در این زمینه تلاش کردیم و توفیقات خوبی نصیبمان شد. امروز مفتخریم که جایزه ملی پژوهش را رونمایی می کنیم و هدف این است که این جایزه انگیزهای برای محققان و پژوهشگران باشد.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با اشاره به گفتوگوهای این سازمان در حوزه بینالملل تصریح کرد: گفتوگوهای فرهنگی ایران با جهان عرب و آفریقا و شبه قاره از آن جمله بوده است و تأثیرات فوقالعادهای به ویژه در حوزه فرهنگی دارد. این سازمان در سال 99 تمدنسازی نوین اسلامی را، که تأکید مقام معظم رهبری است، با دقت و حساسیت بیشتری دنبال خواهد کرد.
فرهنگ؛ رکن رکین تعامل با جهان
سیدعباس صالحی نیز در ادامه مراسم سخنرانی و تأکید کرد: حوزه سیاست خارجی و مطالعات در حوزه بینالملل در ابتدا بر سه ضلع سیاست، امنیت و اقتصاد متمرکز بود؛ اما به مرور حوزه فرهنگ نیز در کنار این سه ضلع اهمیت یافت و حتی در مواردی مهم تر از این سه ضلع شد.
وی با اشاره به مفهوم قدرت سخت و نرم گفت: قدرت نرم مؤثرتر و پایدارتر از قدرت سخت است و این قدرت از طریق جذبه و کشش نه ابزار قهری مورد توجه قرار گرفته و فرهنگ کانون قدرت نرم است. مطالعات در حوزه فرهنگ اگر پراهمیتتر از سیاست و امنیت نباشد، کماهمیتتر نیست و حوزه صنایع خلاق فرهنگی روزبهروز جایگاه خود را در تعاملات میان ملل بیشتر نشان داده است. اگر سیاست به معنای مدیریت تعامل با جهان است، فرهنگ رکن رکین این تعامل است.
صالحی با تبیین بایسته های عرصه پژوهش در روابط خارجی، حوزه نظریهپردازی را از جمله این بایسته ها برشمرد و تأکید کرد: فضای دیپلماسی فرهنگی نیازمند تقویت نظریهپردازی است.
وی همچنین اهتمام به روششناسی در پژوهش را مهم دانست و گفت: جریان پژوهش در حوزه روابط خارجی و دیپلماسی فرهنگی باید از ترکیب روش های پژوهشی استفاده کند.
صالحی با تأکید بر ضرورت مشارکت فراملی در بحث دیپلماسی علمی، گفت: باید مشارکتهای فراملی را در تحقیق و پژوهش جدی تر بگیریم و پژوهشهایمان را بیش از گذشته در نقطه فراملی و با مشارکت افراد غیرایرانی پیش ببریم. پژوهش به نقد ارزنده است، اینکه بتوانیم پژوهشهایمان را در فضای نقادانه قرار دهیم، بسیار مهم است و نقد در افق مطالعات خارجی که نگاه به فرهنگی دیگر است، اهمیت بیشتری پیدا میکند.
سعید خطیبزاده، معاون پژوهشی مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت خارجه، نیز در سخنانی کوتاه اظهار کرد: سالانه در وزارت خارجه بیش از صد عنوان کتاب منتشر میکنیم که ماحصل پژوهشهای آنجاست و امروز در این مراسم 30 عنوان از تازههای نشر وزارت خارجه رونمایی شد.