به گزارش ایکنا به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، محمد شریعتمداری، وزیر تعاون، به مناسبت روز جهانی مبارزه با کار کودکان پیامی منتشر کرد.
متن کامل پیام محمد شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به شرح زیر است:
هر سال روز جهانی مبارزه با کار کودک فرصتی فراهم میکند تا از یکسو با تلاش فعالان مدنی و رسانهای، جامعه بیش از پیش با اثرات مخرب کار بر روح و روان و جسم کودکان آگاه شود و از سوی دیگر مسئولان ذیربط، نگاهی واکاوانه به سیاستها، برنامهها و اقدامات مرتبط با کنترل و کاهش کار کودک داشته باشند.
واقعیت این است که «کار کودک»، پدیدهای تاریخی، مسئلهای اجتماعی، چند سببی و با ماهیتی پیچیده است که باعث میشود این کودکان به جای آنکه کودکی کنند، در دام فقر، تبعیض و آسیبهای اجتماعی بیفتند.
در این میان اما، امسال نگرانی جدیتری در سطح ملی و بینالمللی وجود دارد و آن اینکه به دلیل اثرات مخرب اقتصادی، اجتماعی بیماری عالم گیر کرونا از جمله بروز بحرانهای جدی اقتصادی، تشدید فقر، اختلال در سیستم آموزشی، از بین رفتن مشاغل و گسترش اقتصاد غیر رسمی، پدیده شوم کارکودک تشدید شود.
رویکرد رسمی و قطعی اینجانب به عنوان وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در برخورد با این پدیده شوم همواره این بوده که ممنوعیت و محو بدترین اشکال کار کودک موضوعی فوری و با اهمیت است و به ویژه در زمانی که بحران کرونا نگرانیهای جدی برای تشدید آن ایجاد کرده، باید تلاشها و اقدامات همه جانبه برای مقابله با کار کودک نیز گستردهتر شود.
البته همانگونه که بارها تأکید کردهام همه دستگاهها و سازمانهای مسئول باید در مورد کار کودکان با اتخاذ رویکرد سیاستگذاری مشارکتی به مقابله با آن بپردازند چراکه بدون مشارکت همه جانبه فعالان، دغدغهمندان مدنی، رسانهای و پژوهشگران، موفقیت در این عرصه امکانپذیر نیست.
تصویب قانون «اعطای تابعیت ایرانی به فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی»، که با شکلگیری یک ائتلاف همه جانبه بین کنشگران مدنی، دانشگاهی و نهادهای حکومتی و نقشآفرینی و پیگیریهای مستمر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی صورت گرفت و سبب شد پس از هشت دهه، برای اولین بار شرایط قانونی برای کسب تابعیت فرزندان زنان ایرانی مهیا شود، یک تجربه موفق و تاریخی است و نشان داد وقتی «همه با هم باشیم» میتوان اقدامات اساسی برای دفاع از حقوق گروههای محروم و آسیبپذیر انجام داد.
به دلیل وجود فقر شدید در برخی از کشورهای همسایه، اشکال کار کودک به صورت خشنتری در کشور رخ مینماید. با توجه به این موضوع و اینکه حقوق کودکان ملیت نمیشناسد و یک تعهد انسانی است. باید این نکته را نیز متذکر شوم که حضور کودکان کار از کشورهای مختلف در ایران، ضرورت اتخاذ راههاى متنوع براى مقابله با این پدیده را با همکارى وزارتخانههای کشور و خارجه دو چندان میکند.
در پایان با تأکید بر این نکته که باید شرایطی فراهم شود تا کودکان به جای کار در محیطهای نامناسب به سمت تحقق رویاهایشان گام بردارند، وظیفه خود میدانم از همه کنشگران مدنی، سیاسی، پژوهگشران، اساتید دانشگاه، اصحاب رسانه و همه آنها که با قلم، اندیشه و گفتار و اقدامات خود در مسیر سخت حمایت از کودکان کار و از بین بردن همه اشکال کار کودک گام برمیدارند تقدیر کنم. همچنین توصیه مینمایم که در کنار امر شناسایی، تلاش و همت خود را بیش از پیش به امر توانمندسازی که کاری بنیادین، مؤثر و البته سختتر و پیچیدهتر است معطوف نمایند.