به گزارش ایکنا، نخستین شماره فصلنامه علمی «قرآن، فرهنگ و تمدن» به صاحبامتیازی دانشکده علوم و معارف قرآن کریم اصفهان منتشر شد.
عناوین مقالات این شماره بدین قرار است: «پژوهشی در مضامین کتیبههای قرآنی منارههای شاخص اسلامی در ایران»، «بررسی روش قرآن در بیان نقش انبیاء در تکامل تمدن بشری»، «تحلیل تحولات تفسیر اجتماعی قرآن (با مطالعه موردی نظریه حکومتی اسلام)»، «رابطه طبیعت با سقوط تمدنها در قرآن»، «مبانی تحول عقیده انسان از منظر قرآن کریم»، «نمودهایی از هنر اسلامی ـ قرآنی در مساجد تاریخی اصفهان».
در چکیده مقاله «بررسی روش قرآن در بیان نقش انبیاء در تکامل تمدن بشری» میخوانیم: «قرآن کریم حاوی نکات ارزشمند و حائز اهمیت تاریخی است که در مطالعات تمدنی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. روند حوادث مرتبط با زندگانی و رسالت انبیاء الهی و دعوت مردم به یکتاپرستی و توحید در آیات متعدد قرآن بیان شده است. در این پژوهش به دنبال پاسخ به این سوال هستیم که در مباحث مؤلفههای تمدنی قرآن کریم نقش انبیاء در تکامل تمدن انسانی بر چه اصولی بیان شده است؟ قرآن کریم برای موعظه و عبرتگیری از صحنههای حوادث مرتبط با زندگانی رسولان الهی و در ذکر وقایع امم آن مقدار را بر میگزیند که در هدایت مردم مؤثر است و از این لحاظ منظر و سبک نگارش آن با تألیفات تاریخی متفاوت است که در واقع مسئله پژوهش حاضر بر این محور قرار دارد. روش قرآن در بیان نقش انبیاء در تکامل تمدن انسانی ضمن ایجاز و عدم پرداخت به جزئیات به اصولی همچون برگزیدن روش عینی و شهودی، گذار از حال و بازگشت به حال قرآن در پرداختن به تمدنها، عدم بسط و تفصیل مخل در ذکر تمدنی قرآن و عدم آمیختگی گزارشات تمدنی قرآن با افسانه و اساطیر میتوان اشاره کرد. پژوهش حاضر با رویکر توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانهای تدوین گشته است.»
در طلیعه مقاله «رابطه طبیعت با سقوط تمدنها در قرآن» آمده است: «تمدنها و حکومتهایی که در طول تاریخ ظهور کردهاند پس از مدتی شکوفایی یا رو به ضعف و انحطاط نهادهاند و یا به کلی از بین رفتهاند. قرآن در رابطه با علل سقوط و انحطاط تمدنها عوامل بسیاری را ذکر می کند که هر قوم و تمدنی به جهت آن عوامل، تمدن خویش را در معرض نابودی قرار داده است اما علت اصلی مرگ تمدنهای طغیان گر در قرآن عواملی طبیعی همانند، زلزله، سیل، رانش زمین و ... ذکر شده است. به عبارتی خداوند به منظور مجازات اقوام و تمدنهای گناهکار اراده خویش را بواسطه عوامل طبیعی به نمایش می گذارد. اما سوال اینجاست که چرا و چگونه خداوند در انقراض تمدنها اراده خویش را بواسطه عوامل طبیعی اعمال کرده است؟ در پاسخ به این پرسش راقم در این پژوهش به فرضیاتی می پردازد که با توجه به آیات قرآن و احادیث و یا به صورت عقلی یا تحلیل ارائه می گردد اما مهمترین نتیجه ای که از این فرضیات بدست می آید، این است که به جهت عنایت خاص خداوند به طبیعت ، این مساله در سقوط تمدن ها ملحوظ گردیده است.»
انتهای پیام