کد خبر: 4041641
تاریخ انتشار : ۱۸ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۰
نگاهی به جدیدترین دستاورد فضایی کشور

ویژگی‌های ماهواره‌بر قاصد و ماهواره نور 2 + فیلم

ماهواره نور یک و ماهواره نور ۲ به وسیله ماهواره‌بر سه‌مرحله‌ای قاصد به فضا پرتاب شده است؛ ماهواره‌بر قاصد سه مرحله‌ای است؛ مرحله اول پیشران راکتی سوخت مایع، مرحله دوم سوخت جامد و مرحله سوم بنا بر شواهد موجود سوخت مایع است.

ماهواره نو 2

به گزارش خبرنگار ایکنا، هفدهم اسفندماه، مصادف با اعیاد شعبانیه، ماهواره «نور 2» با با تلاش سازمان هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، موفقیت پرتاب و در مدار قرار گرفت. این ماهواره نسخه ارتقایافته ماهواره نور یک محسوب می‌شود که در اردیبهشت سال گذشته به فضا پرتاب شد و در مدار ۴۲۵ کیلومتری زمین قرار گرفته که همچنان به پایگاه زمینی خود اطلاعات را ارسال می‌کند. این ماهواره تاکنون بیش از ۱۰ هزار بار به دور کره زمین چرخیده و به مدار ۳۵۰ کیلومتری رسیده و کمتر از یکسال دیگر هم فعال خواهد بود.


بیشتر بخوانید:

هم ماهواره نور یک و هم ماهواره نور ۲ به وسیله ماهواره‌بر سه‌مرحله‌ای قاصد به فضا پرتاب شده است. ماهواره‌بر سه‌مرحله‌ای قاصد که بدون هیچ خبر قبلی ساخته و پرتاب شد، اولین ماهواره‌بر سپاه است. ماهواره‌بر قاصد سه مرحله‌ای است؛ مرحله اول پیشران راکتی سوخت مایع، مرحله دوم، سوخت جامد و مرحله سوم بنا بر شواهد موجود، سوخت مایع است. در مرحله اول در قاصد به جای توسعه یک پیشران جدید، از موشک بالستیک قدر استفاده شده و در مرحله دوم، پیشران سوخت جامد سلمان مورد استفاده قرار گرفته است که این پیشران جزء دستاورد‌های جدید نیروی هوافضای سپاه به شمار می‌رود. یکی از ویژگی‌های پیشران فضایی سلمان استفاده از مواد مرکب غیرفلزی به‌جای مواد فلزی در بدنه محفظه موتور و بدنه بیرونی است که باعث شده تا پیشران وزن بسیار کمتری داشته باشد. همچنین در مرحله سوم، ماهواره‌بر قاصد قرار دارد که بنا بر شواهد موجود از یک پیشران سوخت مایع کوچک تشکیل شده و در بالای این پیشران، ماهواره قرار داده می‌شود.

ایران جزء 30 کشور سازنده ماهواره‌های نظامی

براساس گزارش‌ها و اعلام منابع نظامی و امنیتی داخلی و خارجی بیش از ۴۰۰ ماهواره نظامی در مدار زمین قرار دارد و در مجموع تنها ۳۰ کشور جهان صاحب تکنولوژی ساخت چنین ماهواره‌هایی هستند و جمهوری اسلامی ایران هم سال گذشته نخستین ماهواره نظامی خود را با عنوان «نور یک» با موفقیت در مدار زمین قرار داد و ماهواره «نور ۲» دومین ماهواره نظامی کشور محسوب می‌شود.

ماهواره نور ۲ با سرعت ۷.۶ کیلومتر بر ثانیه طی ۴۸۰ ثانیه در مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین قرار گرفت و نوعی پیشرفت به شمار می‌رود؛ چون نسل اول این ماهواره در مدار ۴۲۵ کیلومتری زمین جا داده شده است. طبق گفته سردار سرتیپ دوم پاسدارعلی جعفرآبادی فرمانده فضایی نیروی هوافضای سپاه، ماهواره‎ای که روز گذشته پرتاب شده یک ماهواره و ماهواره‌بر تماماً ایرانی است که ساخت و تجمیع آن در مجموعه‌های تحقیقاتی سپاه انجام شده، اما در حقیقت تمامی ارکان فضایی کشور و برخی شرکت‌های دانش‌بنیان و دانشگاه‌ها در ساخت آن دخیل بودند. سردار جعفری می‌گوید: در مجموعه فضایی کشور گام اول این است که در مدار لئو تثبیت شویم و بعد به سمت مدار ۳۶۰۰۰ کیلومتر برویم.

 
اطلاعات موجود از ماهواره نور ۲ نشان می‌دهد که مأموریت آن سنجشی و شناسایی است و اطلاعات جمع‌آوری‌شده از طریق این ماهواره می‌تواند کاربرد دفاعی و عمومی داشته باشد. همچنین از دیگر ویژگی‌های ماهواره نور ۲ این است که علاوه بر کاربرد‌های دفاعی و امنیتی می‌تواند در مقیاس بزرگ و با دید بسیار وسیع از فاصله ۵۰۰ کیلومتری حوادث طبیعی مانند سیل و زلزله را هم رصد کند.

کارشناسان و تحلیلگران حوزه فناوری فضایی معتقدند کشور‌هایی می‌توانند در آینده موجودیت علمی و سرزمینی خود را محفوظ بدارند که در کنار اقدامات زیرساختی در حوزه اقتصادی و نظامی، به فناوری نوین فضایی دست پیدا کنند. براساس گفته سرلشکر سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران، جمهوری اسلامی ایران نخستین کشور مسلمان قراردهنده ماهواره در مدار زمین است.

همچنین کارشناسان معتقدند فناوری فضایی تا سال ۲۰۴۰ رشد قابل توجهی خواهد داشت و ماهواره‌ها در آینده به یک زیرساخت اقتصادی برای کشور‌ها تبدیل می‌شوند، به گونه‌ای که خدمات اینترنت ماهواره‌ای یکی از بخش‌های اقتصادی سودآور خواهد بود. اهداف بلندمدت نشان می‌دهد، آینده صنعت هوافضا در ایران، بسیار روشن و جذاب است. در گام دوم انقلاب این دستاورد‌ها قطعاً جایگاه ایران را در عرصه فضا به‌عنوان یک علوم نوین به سطح مطلوب‌تری ارتقا خواهد داد تا فاصله رشد علمی ایران با دنیای در حال توسعه کمتر شود.

گزارش از سعید امینی

انتهای پیام
captcha