غلامرضا کردافشاری، متخصص طب سنتی، در گفتوگو با ایکنا، به تشریح راههای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای ویروسی از جمله آنفولانزا و سرماخوردگی در فصلهای سرد سال بر اساس توصیههای طب ایرانی پرداخت و گفت: برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهایی که به دلیل تغییر فصل و شایع شدن اپیدمیها به وجود میآید، چند نکته مهم وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد؛ به خصوص در مورد آنفولانزایی که در این فصل شایع شده و با عناوین مختلفی از آن یاد میشود.
روشهای پاکسازی بدن
وی با تأکید بر اینکه در طب ایرانی چند نکته در این زمینه مطرح شده که اولین توصیه، پیشگیری است، تشریح کرد: باید کاری کنیم که تغییر فصل باعث بیماری نشود. برای پیشگیری از ابتلا، حکمای طب ایرانی در تمام منابع توصیه کردهاند که بدن را از مواد زائد(اخلاط زائد) پاکسازی کنیم. پاکسازی بدن به این نحو است که هر فصلی یکسری مسهلها، منضجات، پاکسازیها، سمزداییها و رژیمهای خاصی دارد و مطمئناً در شرایط مختلف که به دلیل کمتحرکی و سایر مسائل تجمع سمها در بدن زیاد میشود، اگر این پاکسازیها و پیشگیریها را انجام دهیم، معمولاً به بیماری مبتلا نمیشویم و اگر بیمار شویم، بیماری خفیف و ضعیف خواهد بود و عارضه چندانی را ایجاد نخواهد کرد.
کردافشاری تصریح کرد: مطمئناً تجربه کردهاید که در یک خانواده یا جمعی عدهای به بیماریها مبتلا میشوند و برخی اصلاً مبتلا نمیشوند. افرادی که به بیماریها مبتلا نمیشوند مثلاً کرونا یا بیماریهایی را که تجربه میکنند خفیف است، افرادی هستند که برخی از امور را رعایت میکنند. اولین توصیهای که در کتابهای مخزن الادویه، قانون و سایر کتابهای طب ایرانی آمده این است که اگر میخواهید بیمار نشوید، مدام شربت لیموترش و عسل بخورید و این شربت را روزی سه تا چهار بار میل کنید و در فصلهای سرد میزان آن را افزایش دهید.
شربت لیموترش و عسل
این متخصص طب سنتی گفت: برخی میگویند که وقتی لیموترش میخوریم معده ما درد میگیرد؛ باید توجه کرد که افراد با هم متفاوت هستند. افرادی که لیموترش معده آنها را اذیت میکند باید مقدار لیموترش را کمتر و مقدار عسل را زیادتر بریزند تا معده آنها درد نگیرد، اما برخی بر اساس مزاجشان لیموترش را بیشتر میریزند. هر کسی بر اساس مزاج خود باید میزان لیمو و عسل را تنظیم کند. حتماً شربت لیموترش و عسل به صورت گرم خورده شود. اگر در فصلهای سرد به خصوص اکنون که آنفولانزا شایع شده است، صبحها شربت لیموترش و عسل را ناشتا و با خاکشیر بخورید و شب هم این نوشیدنی را بخورید، کمتر دچار عارضه میشوید.
سیب بخوریم
کردافشاری دومین توصیه طب سنتی برای پیشگیری از بیماریها را خوردن سیب بیان کرد و گفت: شب قبل از خواب سیب بخورید. در کشورهای اروپایی در منابع روایی، طب سنتی، طب نوین و... آمده است که سیب از بیماریها پیشگیری میکند و کسانی که شبها در خوردن سیب مداومت میکنند، کمتر دچار بیماری میشوند.
وی توصیه سوم را ورزش کردن دانست و گفت: البته منظور نرمش کردن است نه ورزشهای سنگین. نرمش کردن موجب میشود که مواد زائد از بدن دفع، سیستم ایمنی و قوتهای بدن قوی و بیماریها از بدن دفع شود. همچنین، برای اینکه به سرماخوردگی دچار نشوید روزانه یک وعده سوپ بخورید. سادهترین سوپ این است که مقداری برنج یا جو، بال مرغ، روغن زیتون و سبزیجاتی مثل جعفری و شوید را به همراه پیاز بپزید. میتوانید از شلغم و هویج هم استفاده کنید. مداومت در خوردن حداقل یک وعده سوپ در روز میتواند کمک کند که افراد به بیماری مبتلا نشوند.
پیشگیری از ابتلای بچهها به سرماخوردگی
وی با اشاره به اینکه خوردن شیر بادام یا حریره بادام به خصوص برای کودکان بسیار سودمند است، اظهار کرد: بچهها چون به مهدکودک و مدرسه میروند در معرض ویروسهای مختلفی قرار میگیرند و ممکن است مرتب مریض شوند. برای اینکه از بیماری پیشگیری کنید، میتوانید آنها را به خوردن شربت آبلیمو و عسل و سیب عادت بدهید. همچنین میتوانید یک وعده در روز به آنها سوپ بدهید و برای آنها حریره بادام یا شیر بادام درست کنید. بدین ترتیب بچهها در برابر بیماریها ایمن میشوند و من این مورد را بارها آزموده و از آن نتیجه گرفتهام.
این متخصص طب سنتی اظهار کرد: پرهیز از غذاهای غلیظ، فستفود و غذاهای آماده لازم است. البته نمیگویم اصلاً نخورید، بلکه همه چیز بخورید اما کم بخورید. پرخوری باعث میشود که بیماری در فصل سرد زیاد شود. استرس و کمخوابی نیز از جمله عواملی هستند که موجب میشوند افراد مستعد بیماری شوند.
پیشگیری از شدید شدن سرماخوردگی
وی در خصوص اینکه اگر سرما خوردیم، چگونه با طب سنتی خود را درمان کنیم گفت: به محض اینکه احساس بدن درد، کوفتگی و خستگی کردید، خوردن دمنوش بابونه را شروع کنید، نه یک بار و دو بار، بلکه بر اساس شرایط بدنیتان روزی هفت تا هشت لیوان دمنوش بابونه بخورید. برخی آویشن، پونه، ختمی و یا پنیرک دم میکنند که خوب است و میتوانید با سکنجبین و یا مقدار کمی سرکه و عسل آن را میل کنید. این دمنوشها کمک میکنند که بیماری شما شدید نشود.
کردافشاری ادامه داد: اگر گلودرد یا سوزش گلو داشتید و سرفه و خلط به همراه درد وجود داشت، از چهارتخمه استفاده کنید. البته چهار تخمه متشکل از چهار تخم نیست و حدود 12 نوع تخم در آن وجود دارد که چهار تخم آن اصلی و شامل بهدانه، قدومه، بارهنگ و سپستان است که با عسل و کمی پودر تخم کتان و شنبلیله مخلوط کنید و اجازه دهید که درون آب جوش لعاب دهد و بعد قاشق قاشق بخورید. روزی 20 بار (20 قاشق) این ترکیب خورده شود تا حنجره نرم و بدن پاکسازی شود.
وی اظهار کرد: خوردن سوپ در مواقع ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا پیشنهاد میشود. دمنوشهای مختلف نیز میتوانند خورده شوند. اگر خواستید شلغم بخورید، داخل شلغم را کمی خالی کنید و داخل آن پودر آویشن و عسل بریزند و بگذارید بپزد و سپس میل کنید. سوپها هم پرپیاز و پرشلغم باشد. همچنین، در فصلهای سرد سال از بخور استفاده کنید. بخور اوکالیپتوس، بابونه، نعنا و پونه خوب است. دودکردنیها هم در این ایام میتواند کمک کند، از جمله عنبرنسارا و اسپند که باید مقدار آن کم باشد تا اثربخش شود.
کردافشاری به نقش مهم بوییدنیها نیز اشاره و بیان کرد: اکنون فصل گل نرگس است. روایت داریم که تا میتوانید گل نرگس بو کنید. اگر میتوانید هر روز چند بار گل نرگس بو کنید. اگر نمیتوانید هفتهای یک بار، ماهی یکبار و چند ماه یک بار گل نرگس بو کنید. در روایت آمده است که حتماً گل نرگس بو کنید، چراکه بسیاری از بیماریها رفع میشود. کسانی که در فصلهای سرد گل نرگس بو کنند و در تابستان خیار خوب میل کنند، کمتر دچار آنفولانزا، سرماخوردگی و بیماریهای ویروسی میشوند. علاوه بر این، بوییدن چیزهای خوشبو باعث تقویت مغز خواهد شد و استنشاق و شستوشوی بینی با سرم شستوشو و آب نمک و قرقره کردن هم باعث میشود که بسیاری از میکروبها از بین برود.
وی روغنمالی کردن بدن را نیز بسیار سودمند دانست و گفت: روغنهایی مثل بنفشه، سیاهدانه، بابونه، زیتون و کنجد را میتوانید بر روی سینوسهایتان و اطراف گوشها بمالید. داخل بینی را هم با روغن زیتون و کنجد روغنمالی کنید، زیرا باعث میشود که شرایط افراد بیمار بهبود پیدا کند.
یبوست خود را درمان کنید
این متخصص طب سنتی یکی از معضلات افراد را یبوست دانست و گفت: رفع یبوست یکی از راههای بهبود شرایط بدن است. یبوست امالامراض است و بسیاری از مشکلات را ایجاد میکند. پس یکی از دستورات اکید طب ایرانی برای بهبود وضعیت جسمانی چه در پیشگیری و چه در درمان بیماریها رفع یبوست است.
وی ادامه داد: افرادی را دیدهام که تلاش میکنند بیماریهای خود را درمان کنند، اما چون یبوست دارند درمان آنها نتیجه نمیدهد. شما اگر بهترین دارو را هم به فردی بدهید، چون در بدن فرد یبوست وجود دارد دارو در روده جذب نمیشود و اثر نمیکند. برای اینکه دارو اثر بگذارد باید یبوست را درمان کنیم. مشکلات معده، اعصاب و استرس هم به شدت سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکند که باید درمان شوند. شربت بیدمشک، گلاب، بهارنارنج و تخمشربتی بخورید و برای آرامش از دمکرده بابونه استفاده کنید. در هنگام خستگی بهترین چیز خوردن نعنا نباتداغ است که ما قدر آن را نمیدانیم. به محض خوردن نعنا نباتداغ بدن انرژی میگیرد و سر حال میشود.
درمان تب
کردافشاری در خصوص درمان تب نیز گفت: اگر تب داشته باشید، میتوانید مدام از آب سیب یا عرق بید و عرق خارشتر و گلاب استفاده کنید. استفاده از گلاب با عرق بید برای پاشویه تب را کم میکند و استفاده از چیزهای خنک، دمنوش بنفشه، گلاب و گل قند نیز برای کاهش تب مفید است.
انتهای پیام