سيدمهدی ميرغضنفری، دکترای تخصصی فیزیولوژی و پژوهشگر طب سنتی در گفتوگو با ایکنا، به تشریح راهکارها و توصیههای طب سنتی برای کاهش تأثیرات منفی آلودگی هوا بر بدن پرداخت و گفت: قدم اول در طب سنتی همیشه پرهیز از عامل آسیبرسان است که در اینجا آلودگی هواست؛ بنابراین کسانی که امکان دارند، از ماسکهای ویژه آلودگی هوا استفاده کنند و یا تا حدممکن، منطقه یا شهر خود را عوض کنند تا مواجهه آنها با هوای آلوده کم شود به خصوص کسانی که مشکل قلبی و ریوی دارند باید تلاش کنند مواجهه خود با هوای آلوده را کاهش دهند.
وی ادامه داد: وقتی هوای آلوده وارد مجاری هوای تحتانی و حتی حبابچههای هوایی ریه میشود، ممکن است آنجا رسوب کند و وارد خون شود که در طب سنتی این اتفاقها را مصداقی از سودا میدانیم. سودا موادی سخت، سنگین و رسوب دهنده هستند که عوارض زیادی دارند، بنابراین باید بدن را برای مبارزه و دفع آنها آماده کرد.
این پژوهشگر طب سنتی با اشاره به اینکه برای مقابله با آلودگی هوا و سودای ناشی از آن هم باید بدن را قوی و آماده کرد و هم باید اقداماتی انجام داد که این مواد از بدن دفع شوند، گفت: برای این کارها افراد باید مزاج خود را بشناسند و مطابق با مزاجشان سبک زندگی خود را تنظیم کنند و از آنجایی که شناخت مزاج کاری تخصصی است، باید هر فرد برای شناخت مزاج خود به متخصص طب سنتی مراجعه کند. هر مزاجی سبک زندگی خود را دارد و اینطور نیست که ما به همه بگوییم که برای دفع سموم بدن شیر بخورید یا نخورید، یا از چه گوشتی استفاده کنید.
وی اضافه کرد: برای تقویت سیستم ایمنی و تقویت بدن در جهت دفع سموم و مواد زائد از جمله عوارض آلودگی هوا، بعد از شناخت مزاج و رعایت سبک زندگی بر اساس مزاج، حتماً باید غذاهای سبک میل شود چراکه بدن درگیر آلودگی هواست پس نباید گوارش را برای هضم غذاهای سنگین خیلی درگیر کرد. گوشتهای سنگین از جمله فستفودها، گوشت گاو، غذاهایی که سودازا هستند مثل بادمجان، عدس و قارچ بهتر است هنگام مواجهه با هوای آلوده مصرف نشود؛ این موارد مسائلی هستند که عموم مردم میتوانند آنها را برای کاهش اثرات هوای آلوده به کار بگیرند.
ميرغضنفری با تأکید بر فواید ورزش خاطرنشان کرد در هوای آلوده نباید ورزش کرد و افزود: خواب مهم است و خواب خوب از اصول سلامت بدن است که باید به اندازه انجام شود تا سیستم ایمنی بدن قوی شده و مواد زائد از بدن دفع شوند. اگر کسی یبوست دارد باید حتماً یبوست خود را درمان کند چراکه تجمع مواد زائد در بدن بیشتر شده و عوارض آلودگی هوا را در بدن تشدید میکند؛ بنابراین خوردن ملینهای مناسب مزاج مثل آلوبخارا، انجیر، روغن بادام خوراکی، روغن زیتون، شربت سکنجبین و خاکشیر که در آب ولرم ریخته شده، توصیههای خوبی برای بهبود دفع مواد زائد از بدن است.
وی استفاده از ماء الجبن (آب پنیر) را از دیگر توصیههای طب سنتی بیان و اظهار کرد: ماء الجبن (آب پنیر) به صورت پودر در عطاریها وجود دارد و میتوان خریداری کرد، دو قاشق در آب حل و صبحها ناشتا خورد که این کار به پاکسازی بدن کمک میکند. البته این نوشیدنی را افراد میتوانند خودشان هم درست کنند به این صورت که دو لیوان شیر را بجوشانند و یک قاشق سرکه در آن بریزند تا ببرد، سپس دلمهها را جدا کنند و مایع باقی مانده را میل کنند. برای پاکسازی بدن این مایع را پنج تا هفت روز پشت سر هم بخورید، سپس دو هفته نخورید و دوباره پنج تا هفت روز در ایام آلودگی هوا بخورید.
این متخصص طب سنتی با اشاره به اینکه استرس و فشار عصبی وضعیت سیستم ایمنی بدن را دچار اشکال میکند و حتی استرس میتواند منجر به یبوست و اختلالهای عملکرد گوارشی شود، گفت: خود آلودگی هوا نیز به این دلیل که کیفیت خون را کاهش میدهد باعث بروز استرس میشود و اشخاص در هنگامی که هوا آلوده است چون اکسیژن خوب و کافی به سلولهای مغزی آنها ممکن است نرسد، دچار حالت بیحوصلگی، پرخاشگری و خوابآلودگی میشوند. این افراد باید سعی کنند خودشان روحیات خود را مدیریت و استرسها را از خود دور کنند.
انتهای پیام