کد خبر: 4282003
تاریخ انتشار : ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۰۹:۴۴
امیرعلی ابوالفتح:

تناقض‌گویی آمریکایی‌ها برای اختلال در روند تصمیم‌گیری ایران است + صوت

کارشناس ارشد مسائل آمریکا با تأکید بر اینکه روند مذاکرات با وجود فشار لابی‌های صهیونیستی و همچنین مخالفان توافق در آمریکا روبه جلو است، گفت: بخشی از مواضع متناقض آمریکایی‌ها نیز به دلیل این فشارها و تکنیک‌های مذاکراتی است تا طرف مقابل دچار گیجی تصمیم‌گیری شود. هرچند کاهش توان هسته‌ای ایران آرزوی آمریکایی‌هاست.

امیرعلی ابوالفتح، کارشناس ارشد مسائل آمریکا

دور چهارم گفت‌وگوهای غیر مستقیم ایران و آمریکا در حالی پس از هیاهوی رسانه‌ای غرب به ویژه آمریکایی‌ها درباره غنی‌سازی صفر درصد اورانیوم و تعطیلی برنامه‌ هسته‌ای ایران برگزار شد که طرفین روند آن را مثبت، دلگرم‌کننده، همراه با ارائه بحث‌های مفید علیرغم فضای حاکم دشوار و نزدیک‌تر شدن مواضع دو طرف به هم، توصیف کردند. 

امیرعلی ابوالفتح، کارشناس ارشد مسائل آمریکا، در گفت‌وگو با ایکنا، به ارزیابی این دور از مذاکرات پس از فضاسازی سنگین علیه ایران بین دور سوم و چهارم گفت‌وگوها، گفت: با وجود تهدیدات رسانه‌ای، روند مذاکرات همچنان رو به جلو است و همچنان جای امیدواری وجود دارد.


بیشتر بخوانید: 


وی با اشاره به برخی مواضع تند مطرح‌شده از سوی مقامات آمریکایی، از جمله تهدید به پایان مذاکرات در صورت عدم پیشرفت، گفت: با توجه به صحبت‌های تند و تهدیدات ویتکاف که اگر مذاکرات نتیجه نداشته باشد، روز یکشنبه پایان مذاکرات را اعلام می‌کند و بعد آمریکا به سمت شیوه‌های دیگر می‌رود اما این اتفاق نیفتاد و آمریکایی‌ها از روند فعلی مذاکرات و پیشرفت آن، ابراز خرسندی کردند.

طرفین مذاکره مصمم به دستیابی توافق

ابوالفتح با تأکید بر اینه باید صبر کرد تا ببینم ادامه مذاکرات به کجا خواهد رسید، افزود: این امر نشان می‌دهد هر دو طرف، یعنی ایران و آمریکا، مصمم به دستیابی به توافق هستند اما جزئیات تواق محل اختلاف است.

کارشناس ارشد مسائل آمریکا درباره تغییر سطح مطالبات آمریکا در فرایند دو مذاکره قبلی، اظهار کرد: بخشی از مواضع متناقض آمریکایی‌ها در فرایند مذاکرات به دلیل فشارهای داخلی است. مخالفان توافق در آمریکا بسیار قدرتمند هستند و مذاکره‌کنندگان آمریکایی برای دلگرمی جریان پرقدرت ضد توافق، مجبور هستند برخی حرف‌ها را بزنند.

وی ادامه داد: اگرچه یکی از خواسته‌های اصلی آمریکا توقف غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران است اما با توجه  به اینکه می‌خواهند به سرعت به توافق برسند چاره‌ای ندارند جز اینکه حد وسط را بگیرند؛ یعنی حرف آخر را نمی‌توانند بزنند مگر اینکه بخواهند توافق رخ ندهد که در حال حاضر و بنابر واقعیت‌های موجود متمایل به حصول توافق هستند.

مواضع متناقض به دلیل تکنیک‌های مذاکراتی

ابوالفتح اظهار کرد: البته بخشی از این مواضع متناقض تکنیک‌های مذاکراتی است که اصولا آمریکایی‌ها سعی می‌کنند دوپهلو و مبهم صحبت کنند تا طرف مقابل دچار گیجی تصمیم‌گیری شود که یا واکنش‌هایی را از خود بروز دهد یا تصمیماتی را بگیرد که آمریکایی‌ها از آن منتفع شوند. بنابراین پس از چهار دور مذاکره خیلی نباید به این صحبت‌ها اهمیت دهیم چراکه آنها در مقابل رسانه‌ها مطلبی را بیان می‌کنند و در اتاق مذاکرات به گونه‌ای دیگر صحبت می‌کنند. 

این کارشناس مسائل بین‌الملل در پاسخ به این سؤال که آیا می‌توان بخشی از مواضع متناقص آمریکایی‌ها را به دلیل تأثیرپذیری آنها از لابی‌ صهیونیستی دانست، گفت: این مواضع بخشی از رویکرد آمریکاست؛ باراک اوباما در زمان مذاکرات منتهی به برجام گفت اگر می‌توانستم صنعت هسته‌ای ایران را جمع کنم، جمع می‌کردم! لذا عدم دستیابی به فناوری هسته‌ای یا کاهش توان هسته‌ای ایران، خواست و آرزوی آمریکایی‌هاست که برآورده نخواهد شد. 

نقش لابی‌های صهیونیستی در فشار بر آمریکا 

وی نقش لابی‌های صهیونیستی در فشار بر دولت آمریکا در مذاکرات را مورد توجه قرار داد و افزود: قطعا فشار لابی‌های صهیونیستی در فرایند مذاکرات و تغییر مواضع آمریکایی بی‌تأثیر نیست لذا برای خارج کردن آنها از نگرانی بعضا این حرف‌ها گفته می‌شود اما فعلا مذاکرات روند روبه جلو دارد و زود است قضاوت کنیم و باید دید در پایان فرایند مذاکرات، توافق حاصل می‌شود و این توافق چه میزان با وعده‌های اولیه آمریکایی‌های مطابقت دارد.

این کارشناس مسائل بین‌الملل درباره واکنش ایران به این تغییر مواضع، گفت: جمهوری اسلامی ایران باید در برابر هرگونه اظهارنظر بی‌ربط از سوی آمریکایی‌ها، واکنش رسانه‌ای قاطع و متقابل نشان دهد و اعتراض رسانه‌ای خود را ارائه کند. ایران باید بر مواضع خود پافشاری و خطوط قرمز خود را ترسیم کند اما در عین حال باید روند مذاکرات رسمی را ادامه دهد تا هنگامی که آن حرف‌ها در اتاق مذاکرات مطرح نشده است. 

کد

ابوالفتح در پایان گفت: سخنان رسانه‌ای طرف آمریکایی موضوعی است که پاسخ رسانه‌ای را از طرف ایران می‌طلبد مگر اینکه در جریان مذاکرات رسمی همین مسئله غنی‌سازی صفر درصد را مطرح کنند که قطعاً نیز ایران در همان‌جا پاسخ مناسب را ارائه می‌دهد و قطعا تصمیم‌گیری نهایی درباره روند مذاکرات انجام می‌شود.

گفت‌وگو از سمیرا انصاری

انتهای پیام
captcha