حبیبه شاهنده، مدیر مدرسه علمیه ثامنالحجج (ع) شهرستان پارسآباد در گفتوگو با ایکنا از اردبیل، در پاسخ به این پرسش که واقعه غدیر چه جایگاهی در تبیین آموزههای ولایت و امامت برای جامعه دارد، با اشاره به اهمیت والای این واقعه در منظومه اعتقادی شیعه اظهار کرد: غدیر، حلقه وصلکننده تمام بندگان خدا با پروردگارشان پس از ختم نبوت و پایان دوره رسالت است و بهعنوان پلی ارتباطی برای بهرهمندی از قرآن و معارف الهی، جایگاهی بینظیر در نظام ایمانی مسلمانان، بهویژه شیعیان دارد.
وی با بیان اینکه غدیر نقطه عطفی در تبیین جایگاه ولایت و امامت در اسلام است، افزود: این واقعه عظیم نه تنها نقش بنیادینی در شکلگیری هویت تشیع ایفا کرده بلکه همواره مورد توجه اندیشمندان و جامعهشناسان دینی بهعنوان یکی از مهمترین اصول سیاسی و اجتماعی اسلام قرار دارد.
شاهنده با تأکید بر اینکه فلسفه اجتماعی و سیاسی اسلام بر محور تربیتی امامت و ولایت بنا نهاده شده است، تصریح کرد: در گفتمان غدیر، شایستهترین، بافضیلتترین و لایقترین افراد، حق حکومت و پیشوایی جامعه را دارند و پیامبر اکرم (ص) نیز در خطبه غدیر، با تأکید بر سوابق درخشان حضرت علی(ع) در ایمان، علم، تقوا، شجاعت و سایر فضائل، ایشان را بهعنوان الگوی جامع و جانشین خود معرفی فرمودند.
وی درس بزرگ غدیر را وحدت و انسجام امت اسلامی دانست و افزود: تعیین امام و جانشین پیامبر(ص) میتواند جامعه را از تفرقه و چندگانگی نجات دهد و به وحدت و یکدلی برساند؛ درسی که امروز نیز باید سرلوحه فعالیتهای سیاسی و اجتماعی جوامع اسلامی قرار گیرد.
مدیر مدرسه علمیه ثامنالحجج(ع) با بیان اینکه واقعه غدیر یک تجربه اصیل اسلامی و سرچشمه تمدنسازی در جهان اسلام است، اظهار کرد: غدیر، نه یک حادثه مقطعی، بلکه یک جریان جاری در طول تاریخ و مطابق با فطرت انسان است و از همینرو، میتواند بهعنوان یک عنصر پویا، نقش مؤثری در تمدنسازی ایفا کند.
وی افزود: بزرگترین و مؤثرترین عامل در تمدن اسلامی، مسئله رهبری و زعامت دینی است که با نبوت پیامبر اسلام(ص) آغاز شد و در قالب امامت ادامه یافت تا بستر تحقق حاکمیت الهی در سراسر جهان را فراهم آورد.
شاهنده بر نقش حوزههای علمیه در تبیین آموزههای غدیر تأکید کرد و گفت: این مراکز دینی باید غدیر را یک اصل الهی و حکمت ربانی در امر امامت حضرت علی(ع) برای مردم، بهویژه نسل جوان، با زبانی گویا و اثرگذار معرفی کنند و ویژگیهای منحصربهفرد آن امام همام را برای افکار جهانی تبیین کند.
وی با اشاره به اینکه جوهره عید غدیر، ولایتمداری و پیروی از امام معصوم است، تصریح کرد: این جوهره باید در تمام عرصههای اجتماعی، فرهنگی و سیاسی جامعه اسلامی تجلی یابد و بدون شک، حوزهها و مدارس علمیه بهعنوان مهمترین نهاد تبلیغی میتوانند زمینه تحقق این آموزه را با آموزش و تبیین مفاهیم ولایت فراهم کنند.
شاهنده اظهار کرد: در این عید بزرگ آسمانی، وظیفه مبلغان دینی بیش از هر زمان دیگری سنگین است. باید پیام آسمانی «یَا أَیُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنْزِلَ إِلَیْکَ مِن رَّبِّکَ» را با زبان روز و شیوههای هنرمندانه به مردم، بهویژه کودکان و نوجوانان منتقل کنیم و با اجرای برنامههای متنوع فرهنگی و خطبه غدیر، اهداف بلند آن را در جامعه تبیین کنیم.
انتهای پیام