به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، مرضیه افخم، سخنگوی وزارت امور خارجه پیش از ظهر امروز، 26 آذر در نشستی خبری با حضور نمایندگان رسانههای داخلی و خارجی به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد.
وی در ابتدای این نشست با اشاره به اقدامات تروریستی در عراق و کشته و زخمیشدن تنی چند از اتباع ایرانی در این کشور اظهار کرد: در این حادثه شماری از تکنسینها و کارگران ایرانی شاغل در عراق کشته شدند؛ در عین حال حملات ترویستی روزهای گذشته در عراق را نیز شدیداً محکوم میکنیم و با دولت و ملت عراق ابراز همدردی میکنیم.
افخم با بیان اینکه تروریستها وحدت ملی و زندگی مسالمتآمیز در عراق را نشانه گرفتهاند، گفت: ما همواره خطر افراطیگری در منطقه را هشدار دادهایم؛ چرا که اقدامات تروریستی محدود به یک کشور نخواهد شد و خطراتی برای جامعه جهانی خواهد داشت؛ لذا باید جامعه بینالمللی در این زمینه به سمت راهکارهای فوری و دسته جمعی روی بیاورد.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: گروههای تکفیری با اهداف نامشروع سیاسی از سوی برخی کشورها حمایت میشوند که لازم است این کشورها پاسخگوی این اقدامات باشند.
وی در مورد گفتوگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و آمریکا اظهار کرد: طی روزهای اخیر وزیر امور خارجه آمریکا تماسی با آقای ظریف داشت که طی آن، نارضایتی ایران از روند برنامه کارشناسی و جزئیاتی که در مورد اجراییشدن برنامه مشترک هفته گذشته مطرح بود، اعلام شد.
افخم ادامه داد: وزیر امور خارجه کشورمان همچنین تماسهایی با خانم اشتون داشت که این تماسها برای حفظ روند مذاکرات و نحوه اجرای برنامه اقدامات مشترک اینگونه تماسها بسیار طبیعی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه «عراقچی» امروز با اشتون دیداری خواهد داشت، گفت: این دیدار و گفتوگو در چارچوب مذاکرات کارشناسی و روند اجرای برنامه اقدام مشترک است و طرفین ضمن بررسی آخرین وضعیت در مورد از سر گیری مذاکرات و دور بعدی مذاکرات در سطوح بالاتر گفتوگوهایی خواهند داشت.
افخم در بخش دیگری از سخنان خود، در مورد زمانبندی مذاکرات آتی ایران با گروه 1+5 گفت: تماسها و گفتوگوهایی بین طرفین صورت گرفته که دو طرف موضوع اجرای برنامه اقدام مشترک را مورد توجه دادهاند.
وی افزود: مذاکرات امروز مجموعه این مباحث را مورد توجه قرار میدهد تا زمانبندی برای برنامههای آتی مشخص شود که امیدواریم مذاکرات کارشناسی در آینده نزدیک از سر گرفته شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد احتمال حضور ایران در نشست ژنو 2 با موضوع بررسی مشکلات سوریه گفت: هنوز هیچ کشوری به این نشست دریافت نشده است ضمن اینکه جمهوری اسلامی بارها اعلام کرده آماده کمک به حل بحران سوریه است و چنانچه دعوتی صورت گیرد بدون پیششرط استقبال میکنیم تا موضوع سوریه از طریق اقدامات سیاسی بررسی شود.
افخم در پاسخ به سؤال خبرنگاری در مورد ارتباط انفجارها در بیروت و عراق و کشته شدن شماری از ایرانیان در این جنایات گفت: روح کلی تروریسم با یکدیگر پیوسته است.
وی افزود: این اقدامات از منطق خارج شده و نمیتوان آنها را به طور مستقیم با یکدیگر مرتبط دانست.
سخنگوی وزارت امور خارجه با تأکید بر ضرورت نگاه جامعه جهانی به موضوع تروریسم به عنوان یک معضل بینالمللی گفت: کشورهایی که از تروریست حمایت میکنند باید بدانند ماهیت این پدیده ضد بشری محدود به یک نقطه نخواهد بود و این خطری است که مجموعه جامعه جهانی را تهدید میکند.
وی در مورد بیانه اخیر اتحادیه اروپا مبنی بر لغو برخی تحریمها علیه ایران منوط به تعلیق غنیسازی 20 درصد گفت: در گام اول این اعتقاد را داریم که طرفین باید نسبت به پایبندی به حفظ تفاهمات و اجرای دقیق و درست توافقات گام بردارند.
افخم با بیان اینکه روح کلی بیانیه اتحادیه اروپا سازنده بود، اظهار کرد: در این مرحله استقبال کلی اتحادیه اروپا نشان از آمادگی آنها برای گام برداشتن در مسیر مذاکرات است که امیدواریم در آینده این آمادگی و استقبال را در مرحله عمل نیز شاهد باشیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سؤال که ارتکاب به چه اقدامی از سوی 1+5 به معنای نغض و به لغو توافق ژنو منجر خواهد شد، گفت: اصلیترین بحثی که به عنوان تعهدات طرف مقابل در برنامه اقدام مشترک آمده، عدم مبادرت به تحریم جدید است که اعلام شده هر نوع تحریم جدید به منزله مرگ تفاهم و توافق بین طرفین است.
وی ادامه داد: امیدواریم طرفین نسبت به پایبندی و حفظ اقدام مشترک جدی باشند و با حسن نیت روح کلی حاکم بر برنامه اقدام مشترک را حفظ کنند و اقدامات سازنده برای اجرایی شدن آن در پیش بگیرند.
افخم در مورد تحریمهای جدید گفت: اضافه کردن شرکتها و افراد به لیستهای گذشته بر خلاف روح حاکم بر تفاهمات و غیر سازنده و غیر مفید است و نباید اقداماتی صورت گیرد که طرفین از مسیر توافقات خارج شوند.
وزارت امور خاجه افزود: مذاکرات سخت و پیچیدهای صورت گرفته که نتیجه اولیه آن به تدوین اقدامات مشترک منجر شد که لزوم پایبندی و حفظ این تفاهم از سوی طرفین مورد تأکید و توجه خاص قرار گرفت.
افخم اظهار کرد: امیدواریم این تأکیدات و توجهات از سوی طرفها مورد توجه بیش از پیش قرار گیرد تا برنامه اقدام مشترک در فضایی سالم با تعهد کامل طرفین پیش برود.
وی با بیان اینکه مذاکرات صورت گرفته از سوی مقامات وزارت امور خارجه با طرفهای مقابل در مسیر اجرای دقیق و بدون برداشت و تفسیر موردی تفاهمات صورت میگیرد، گفت: طرفین باید ثابت کنند که میشود گام اولیه را در مسیر اعتمادسازی برداند و هر گونه اقدامی که این مسیر را تخریب و یا با تعلل مواجه کند، خلاف روح تفاهم است و آن را غیر سازنده میدانیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان رسیدن به تفاهم را پیچیدگی و دشواری مذاکرات عنوان کرد و گفت: اینطور نباشد که اگر مشکلی در روند مذاکرات پیش آمد، اصل مسئله را زیر سؤال ببریم.
وی درمورد زمانبندی اجرای اقدام مشترک گفت: یکی از مباحث مذاکرات گروههای کارشناسی ایران با 1+5 زمانبندی اجرای اقدام مشترک است و ما انتظار داریم که یک روز برای اجرای تعهدات طرفین مشخص شود که این موضوع یکی از مهمترین مسائل در مذاکرات است.
افخم در پاسخ به سؤال خبرنگاری در مورد مذاکرات تلفنی مقامات ایرانی و آمریکایی در مورد وضعیت جاسوس سابق سیا گفت: ما همواره نسبت به وضعیت زندانیان ایرانی در آمریکا و زندانیانی که در نقاط مختلف جهان به دلیل قوانین امریکا نگه داشته میشوند، واکنش نشان داده و موضوع را پیگیری میکنیم.
وی همچنین در مورد امضای پیمان امنیتی بین افغانستان و آمریکا گفت: هرچند این پیمان امنیتی در چارچوب مسائل داخلی افغانستان است، اما معتقدیم برای مصالح و منافع درازمدت افغانستان و منطقه آثار سوئی خواهد داشت و امیدواریم مسئولان دولت افغانستان ملاحظات و نگرانیهای منطقهای را مورد توجه قرار دهند.
شایعات در مورد توافقنامه محرمانه ایران در موضوع جزایر 3 گانه دیگر موضوعی بود که افخم به آن اشاره کرد و گفت: این مطالب خبرسازی است و به هیچ عنوان تأیید نمیشود.
وزارت امور خارجه افزود: حاکمیت و تمامیت ایران قابل مذاکره نیست و تغییری در مواضع صریح و رسمی جمهوری اسلامی صورت نگرفته است.