ابوالفضل جلیلی کارگردان سینما، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به اینکه وجود مبارک حضرت رسول قادر است به تمامی عرصهها رونق بخشد، اظهار کرد: پیامبر اکرم (ص) بزرگترین انسانی است خداوند خلق کرده است؛ رسولی که پیامش قادر است سعادت تمام ابنای بشر را به آنها نشان دهد، به شرطی که آن را درک کرده تا قادر باشند زیباییهای آن را بینند. با این توضیح عالم هنر و ادب به عنوان زبانی ماندگار و جذاب انتظار میرود تصویرگر خوبی از عظمت حضرت رسول (ص) باشد.
وی افزود: اینکه تا چه اندازه هنر و ادبیات توانستهاند رسالت خود را در به تصویر کشیدن شخصیت حضرت رسول(ص) به درستی ایفا کنند، سؤالی است که باید به صورتی دقیق به آن پاسخ گفت، چون کمی سهلانگاری در این زمینه یا اغراق خواهد بود یا اینکه سبب نادیده شدن زحمات هنرمندانی خواهد بود که در این زمینه اثر خلق کردهاند.
نگاه شایسته ادبیات به حضرت رسول(ص)
این کارگردان به توضیح فوق اضافه کرد: در حوزه ادبیات توانستهایم نگاهی شایسته به شخصیت پیامبر(ص) داشته باشیم. این اتفاق مثبت نیز به سالهای اخیر معطوف نمیشود، بلکه از صدر اسلام شعرا در این زمینه کار کردهاند. برای مثال میتوان به اشعار حافظ،، مولانا، سعدی و... اشاره کرد که به زیبایی وجود مبارک رسول خدا را محور کارهای خود قرار دادهاند.
کارگردان فیلم «حافظ»، نقش هنر را در این زمینه بسیار مهم توصیف کرد و گفت: هنر بخشهای گوناگون دارد، بنابراین نمیتوان به صورت کلی درباره تمامی بخشهای هنر با یک زبان سخن راند. به ویژه اینکه برخی هنرها همچون سینما و تئاتر از جمله هنرهایی هستند که محصول دنیای معاصر هستند، با این توضیح باید گفت در عرصههایی چون خوشنویسی که با فرهنگ اسلامی پیوند خورده است ما توانستهایم نگاه مناسب با شخصیت حضرت رسول (ص) داشته باشیم، اما در حوزه هنرهای مدرن هنوز در ابتدای راه به سر میبریم.
وی اضافه کرد: درباره سینما هم باید گفت که هنر هفتم در کشورمان به لحاظ کیفی یک قدمت 35 ساله دارد، چون سینمای قبل از انقلاب به هیچ وجه به چنین موضوعات توجه نمیکرد، بنابراین این چهار دهه نمیتواند ضامن خالق کارهای خوب در سینما باشد. برای گفته خود مثالی میزنم؛ در هالیوود سینما بیش از 100 سال عمر دارد، اما تنها نزدیک به 50 سال است که آنها اجازه ساختن فیلم درباره حضرت مسیح (ع) را پیدا کردهاند؛ مسئلهای که نشان میدهد سینمای ما هم مقداری زمان احتیاج دارد تا قادر باشد توانایی پرداختن به این موضوع را پیدا کند.
فیلم مجیدی اتفاقی خوشایند در سینما
جلیلی با اشاره به فیلم مجیدی چنین گفت: هم اکنون شاهدیم یکی از فیلمسازان خوب کشورمان فیلمی بر مبنای زندگی حضت رسول (ص) در دست ساخت دارد؛ فیلمی که سعی کرده با استانداردهای جهانی ساخته شود و در بحث فنی از عوامل حرفهای سینما بهره برده است. این فیلم آنگونه که عنوان شده قرار است سهگانه باشد و در سه بخش زندگی حضرت رسول را تصویر کند، اتفاقی که در جهان قادر است منجر یه اتفاق خوشایند شود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: این نکته را باید در نظر داشت که تمام فیلمهایی که به زندگی حضرت رسول میپردازند نباید کارهایی به اندازه فیلم مجیدی باشد، چون این خواسته از توان سینمای کشورمان خارج است، اما میتوان در مقیاس کوچکتر به این موضوع پرداخت. برای مثال در فیلم «روز واقعه» هم تصویرسازی مناسبی از عاشورا شده بود، هم اینکه به اندازه فیلم مجیدی هزینه نداشت.