غلامعلی رجایی، مشاور فرهنگی مجمع تشخیص مصلحت نظام و از شاگردان مرحوم علامه محمدتقی جعفری(ره) در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، درباره شخصیت مرحوم علامه جعفری(ره) و مهجوریت کنونی آثار ایشان عنوان کرد: شخصیت علامه جعفری(ره)، شخصیتی جامع بود و برخلاف آنچه گفته میشود که ایشان صرفاً یک فیلسوف بودند، ایشان هم فیلسوف، هم عارف، هم در ادبیات صاحب ذوق بودند و هم تاریخ را به خوبی میشناختند و گمان میکنم که باید ابعاد مختلف شخصیت ایشان کاویده شود.
پیوند «نهجالبلاغه» با معارف اسلامی توسط علامه جعفری(ره)
مشاور فرهنگی مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: علامه جعفری، دارای صفات و ویژگی هایی بود که مجموع آنها را در کمتر شخصیت فکری میتوان سراغ گرفت. مهمترین ویژگی شخصیت اخلاقی علامه جعفری(ره)، خلوص و تقوایش بود. به گمان من، شخصیت اخلاقی استاد جعفری(ره) بهدرستی کاویده نشده است و تبیین شخصیت اخلاقی ایشان از کاستیهای موجود در آثار نگاشته شده درباره این عالم برجسته میباشد.
شاگرد علامه جعفری(ره) خاطرنشان کرد: مکتوم بودن شخصیت ایشان و اینکه علامه جعفری(ره) از خودشان چیزی نمیگفتند، باعث شده تا این غربت، بیشتر شود. ایشان «نهجالبلاغه» را- با این نگاهی که در شرح آن وارد شدهاند- با یک تقسیمبندی جدیدی مطرح کردند و از آن حالت نفس ادبیاتیاش خارج کردند. ایشان «شرح نهجالبلاغه» را با معارف اسلامی پیوند زدند و این پیوند با معارف اسلامی بسیار مهم است.
ابراز ارادت به امیرالمؤمنین؛ هدف نوشتن «تفسیر نهجالبلاغه»
رجایی تأکید کرد: آنچه استاد را در نظر من عظیم مینماید، عشق و علاقه ایشان به حضرت علی(ع) است. هدف ایشان از نوشتن «تفسیر نهجالبلاغه» این بود که ارادت خود را به امیرالمؤمنین علی(ع) نشان دهند. حضرت استاد، شخصیت حضرت علی(ع) را قابل اجتهاد و تمام نشدنی میداند و در مجلدات گوناگون «تفسیر نهجالبلاغه» مطالب فوقالعادهای را در ترسیم شخصیت ایشان بیان کردهاند.
وی افزود: به نظر من، علامه جعفری(ره) دارای شخصیت بسیار بزرگی بودند، ولی ما محتاج نقد شخصیتها، مخصوصاً شخصیتهای درگذشته هستیم و خود ایشان هم باید به این قضیه راضی باشند و این موضوع باید به شخصیتهای حال حاضر هم سرایت کند. زیرا اینکه نتوان شخصیتهای بزرگ را به نقد کشید، عرصه غریبی است. به نظرم اگر شخصیت ایشان نقادی شود، میتواند برای جعفریهای بعدی، آن کاستیها یا روشهایی که خیلی مد نظر نبوده است، قابل استفاده باشد.
آثار علامه جعفری تلخیص و قابل فهم شوند
وی در پاسخ به این پرسش که برای رهایی آثار مرحوم علامه جعفری(ره) از مهجوریت کنونی چه باید کرد گفت: از نظر من باید کتابهای ایشان تلخیص و قابل فهم شود و نیازی نیست بعضی از این آثار به این شکل چاپ شود مثلاً صحیفه حضرت امام(ره) 22 جلد است یا اسناد مبارزاتی ایشان هم همینطور، وضعیت آثار استاد جعفری هم به همین شکل است.
شاگرد علامه جعفری(ره) تاکید کرد: خواندن همه این مجلدات برای افراد سخت است. باید برخی افراد کاوشگر و محققین جوان در آثار علامه جعفری(ره)- مخصوصاً تفسیر نهجالبلاغه و تفسیر مثنوی- غور کنند و آن درر را بیرون بکشند و نهادهای دولتی و فرهنگی نیز باید در این زمینه یاریگر باشند، وگرنه این آثار در مهجوریت خود باقی میمانند.
رهایی آثار استاد جعفری از مهجوریت کنونی؛ نیازمند حمایت دولت و نظام فرهنگی
مشاور فرهنگی مجمع تشخیص مصلحت نظام در پایان اظهار کرد: انشاءالله خداوند به ما توفیقی بدهد تا بتوانبم آن آموزههایی که ایشان به ما دادند را در زندگیمان پیاده کنیم. از نظام فرهنگی، بهخصوص دستاندرکاران دولت جدید تقاضا دارم اجازه ندهند عرصه غربت و گمنامی علامه جعفری(ره) و بیت ایشان ادامه پیدا کند و باید حتماً عنایتی توسط دولت در این زمینه صورت بگیرد.