«طلال عتریسی»، تحلیلگر سیاسی مسائل منطقه و استاد جامعهشناسی دانشگاه لبنان، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با بیان این مطلب گفت: هدف حضرت امام خمینی (ره) از اعلام آخرین جمعه ماه رمضان بهعنوان روز جهانی قدس، ایجاد ارتباط میان ماه رمضان بهعنوان یک فریضه واجب و مسئله قدس شریف بود، زیرا امام (ره) میخواست به مسلمانانی که هر ساله ماه رمضان را روزه میگیرند بگوید که مسئله قدس نیز مانند فریضه ماه رمضان، یک فریضه و امر واجب است.
وی افزود: امروزه در جهان اسلام و کشورهای عربی مشکلات، بحرانها و دخالتهای بیگانگان باعث شده که به مسئله قدس به گونهای دیگر نگریسته شود و این همان چیزی است که رژیم صهیونیستی به دنبال آن است و این فرصتها را غنیمت شمرده و در پی آن است که کسی از مسئله قدس صحبت نکند و حق فلسطینیان نادیده گرفته شود و جنایات غاصبان اسرائیلی در خفا بماند.
این تحلیلگر سیاسی مسائل منطقه گفت: متأسفانه امروزه ما امت اسلامی برای مسئله قدس آنگونه که باید توجه قائل نیستیم، بنابراین گرامیداشت روز جهانی قدس در آخرین جمعه ماه رمضان باید از مهمترین اولویتها برای مسلمانان در جهان باشد.
این استاد جامعهشناسی دانشگاه لبنان اظهار داشت: علت نامگذاری جمعه آخر ماه رمضان از سوی امام خمینی(ره) بهعنوان روز جهانی قدس، فراموشی و بیتوجهی به مسئله قدس از سوی امت اسلام بود، امام راحل از طریق این نامگذاری میخواست این موضوع را القا کند که مسلمانان به مسئله قدس به عنوان یک فریضه و امر واجب نگاه کنند و همانگونه که فرایض دینی ماه رمضان را زنده نگه میدارند، مسئله قدس را نیز احیا کرده و زنده برپا دارند و این مسئله به فراموشی سپرده نشود.
طلال عتریسی در ادامه این گفتوگو افزود: یکی از مهمترین اهداف ایجاد درگیریهای داخلی و تقویت جنبشهای تکفیری در منطقه، حمایت غربیان و بیگانگان از این جریانهای افراطی و انتقال درگیریها به داخل کشورهای اسلامی و میان مسلمانان و طوایف مختلف است؛ دشمنان اسلام تلاش میکنند که بر مردم این احساس تحمیل شود که دشمنیها و درگیریها داخلی بوده و ربطی به خارج ندارد، تا از این طریق رژیم صهیونیستی بتواند خواستههای خود مبنی بر یهودیسازی قدس و تضییع حقوق فلسطینیان را محقق سازد و مسئله قدس و فلسطین از سوی مسلمانان و عربها به فراموشی سپرده شود.
وی در ادامه نقش علمای اسلامی در برگزاری باشکوه تظاهرات روز جهانی قدس را بسیار مهم و حائز اهمیت دانست و گفت: نقش علمای اسلام در تظاهرات روز قدس نقشی بزرگ و سازنده است، چرا که علما از جمله اقشار مؤثری هستند که نقش سازنده و اصلی در جامعه اسلامی دارند به ویژه در ماه رمضان که مسائل دینی بیشتر مورد اهتمام است و علما با توجه به مناسبتهای مختلف، میتوانند از این مناسبتها در راستای دعوت و فراخوانی ملتها و مردم برای حضور در راهپیمایی روز قدس و ایجاد وحدت و یکپارچگی بین مسلمانان استفاده کنند و اولویت آن را گوشزد کرده و آنان را واز نقشه رژیم صهیونیستی مبنی بر یهودیسازی فلسطین و قدس و شهرکسازی در کرانه باختری با خبر ساخته و نسبت به آن هشدار دهند. به ویژه که اینگونه فراخوانها با استقبال زیادی روبرو شده و مانع محققساختن نقشه دشمن مبنی بر ایجاد درگیری بین مسلمانان میگردد.
وی درباره نقش دانشگاهیان و فرهنگیان در احیای روز قدس و برگزاری تظاهرات در این روز گفت: فرهنگیان و دانشگاهیان و مؤسسات آموزشی با توجه به موقعیت و نفوذی که در جامعه دارند، باید از طریق فراخوان در رسانههای جمعی و مراکز علمی و دانشگاهی نقش مؤثر و راهبردی در وحدت جامعه اسلامی و ممانعت از دخالت بیگانگان از طریق آگاهیبخشی فرهنگی ایفا کنند.
وی همچنین درباره معرفی و شناسایی روز قدس به نوجوانان و نسلهای آینده گفت: قدس یک مسئله اسلامی، مسیحی و بلکه انسانی است و معرفی این مسئله به نسلهای آینده باید از طریق جلوهدادن آن به عنوان حق در برابر ظلم و اشغال باشد، چرا که مسئله حق و باطل یک مسئله ثابت و جاودان است که از بین نخواهد رفت، هرچند که نسلها عوض شوند و ارزشها تغییر کنند. زیرا درگیری بین حق و باطل، بین ظالم و مظلوم و بین اشغال و استقلال یک درگیری و نزاع دائم و مستمر است و باید از طریق انجمنها و برگزاری همایشها و نشستها، نسل جوان را از حق و مظلومیت فلسطین آگاه سازیم.
طلال عتریسی درباره نگاه همهجانبه و به دور از هرگونه تعصب و شعار به مسئله قدس افزود: در تعامل با این مسئله باید بین علمیسازی و شعاریبودن آن جمع کنیم و آن را از زوایای علمی و انسانی مورد بررسی قرار داده و از یک شعار سیاسی صرف خارج سازیم.
طلال عتریسی گفت: با توجه این که مسائل سیاسی به خصوص مسئله قدس باید با شعارهای مناسب و رسانههای تبلیغاتی به مردم معرفی گردد و تبلیغات و شعارها نقش گستردهای در زندگی کنونی ما دارند، بنابراین باید شعار قدس و احیای روز جهانی قدس با پژوهشهای علمی و سیاسی و جامعهشناختی ممزوج گشته و از همدیگر جدا نباشد.
طلال عتریسی دارای مدرک دکترای جامعهشناسی تربیتی از دانشگاه «سوربن» پاریس و از تحلیلگران سیاسی برجسته مسائل منطقه است و اکنون استاد جامعهشناسی تربیتی و روانشناسی اجتماعی دانشگاه لبنان است.