حجتالاسلام حمیدرضا مظاهری سیف رئیس مؤسسه بهداشت معنوی شهر مقدس قم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، به ارتباط «انتظار» و سلامت معنوی پرداخت.
وی تصریح کرد: انتظار موعود، چشم انداز مثبتی را از آینده جهان ترسیم می کند. با وجود این چشم انداز روشن و دوست داشتنی، امید تقویت می شود و انگیزه های خوب نیرومندتر می شود. همچنین با وجود این امید است که تمایل به بدی ها و امکان انحراف در زندگی کاهش یافته و آمادگی بیشتری برای خوب زیستن ایجاد می شود.
مظاهری ادامه داد: امید به آینده روشن برای جهان و پایان یافتن ستمها و مفاسد، مردم را برای تحمل رنجها توانمند میسازد وقتی شما فکر میکنید که بالاخره ناملایمات و مشکلات پایان خواهد یافت، شرایط نامطلوب را راحت تر تحمل میکنید. ولی باید مراقب بود که این انتظار و امید به ستم پذیری تبدیل نشود.
مظاهری عنوان کرد: لازم است که در کنار آن تدبیر و توان خود را برای مبارزه با ظلم و فساد به کار بگیریم. در غیر این صورت با تداوم دوران رنج، امید رو به ضعف می رود. امید واقعی با عمل برای تحقق آنچه به آن امید داریم، شناخته می شود. کسی که برای امیدش عمل نمی کند، امید واهی دارد. و امید واهی پایدار نخواهد ماند. در نتیجه انگیزه خوب زیستن و بازدارنگی امید نسبت به انحرافات از بین می رود. نتیجه اینکه اگر برای آنچه امیدداریم مبارزه نکنیم، زمینههای انحراف در خودمان تقویت می شود.
عضو فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران با اشاره به انقلاب اسلامی و ارتباط آن با فلسفه انتظار بیان کرد: این انقلاب و حرکت عظیمی که شکل گرفت یک گام بلند در جهت آرمان مهدوی و امید به ظهور منجی عالم بود. این حرکت موجب شد که آرمان انتظار به ما نزدیکتر و برای ما واقعی تر شود. در واقع انقلاب اسلامی نشان امید واقعی به آرمان مهدوی در بین مردم ما بود. ولی اگر این انقلاب از آرمانهای اولیه خود زاویه پیدا کند و فاصله بگیرد، امید و آروزیی که در اثر پیروزی انقلاب تقویت شد، رو به ضعف خواهد رفت. با تضعیف امید به آینده جهان و آرمان مهدویت، انگیزه های نیکخواهی در مردم کاهش یافته و زمینههای انحراف تقویت می شود. بنابراین یکی از عوامل گسترش مفاسد و آسیبهای اجتماعی سستی در آرمان مهدویت و واهی شدن این امید سازنده است.
مظاهری با بیان اینکه اگر مفهوم انتظار از انسان گرفته شود، چشم انداز مثبتی برای آینده جهان وجود نخواهد داشت، عنوان کرد: کار مهمی که باید انجام شود، تلاش برای تقویت آرمان مهدوی و امید به ظهور منجی است و این کار با حرف زدن درباره امام زمان انجام نمی شود. در درجه اول مسئولان نظام باید در جهت حمایت از مستضعفان و مبارزه با مستکبران و مفسدان در عرصه داخلی و بین المللی تلاش کنند. به این ترتیب مردم آرمان مهدویت را باور می کنند. و ایمان و امیدشان تقویت میشود و نتیجه این خواهد شد که نیروی عظیم درونی ملت فعال می شود و آنگاه روی دادن معجزات بزرگ هیچ تعجبی ندارد.
مظاهری بیان کرد: اگر مردم ببیند که مسئولان نظام اسلامی از آرمان ها فاصله گرفته اند، مستضعفان را رها کرده و با مستکبران و مفسدان دوست و همدست شده اند، امیدشان از بین می رود و دچار افسردگی معنوی می شوند و ارزشهای والا را با هوسهای واهی جایگزین می کنند. و صد البته که این دگرگونی ارزشها هرگز موجب شادی و رضایت بیشتر در زندگی نخواهد شد. چرخه افسردگی و پوچی با سرعت بیشتر به حرکت در میآید.