ظرفیت نگاه بین‌المللی با محوریت دیگر سوره‌ها به رویداد قرآنی هکاتون
کد خبر: 3794305
تاریخ انتشار : ۱۰ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۴:۵۳

ظرفیت نگاه بین‌المللی با محوریت دیگر سوره‌ها به رویداد قرآنی هکاتون

گروه جامعه ــ داوران نخستین رویداد قرآنی هکاتون؛ طراحی مد و لباس و طراحی و ساخت زیورآلات با محوریت سوره کوثر، بر این مسئله تاکید داشتند که این رویداد را می‌توان با محوریت دیگر سوره‌های قرآن، جنبشی بر مبنای حرکت اصیل ایرانی-اسلامی در آینده قرار داد و این رویداد می‌تواند تبدیل به یک فرایند هویت‌ساز فرهنگی در منطقه و جهان شود.

نخستین رویداد قرآنی هکاتون با محوریت سوره کوثر و با هدف تولید لباس و زیورآلات بر اساس محتوای این سوره در هفته‌ای که گذشت به همت مرکز رشد واحد‌های فناور هنر‌های قرآنی سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور در مجتمع شکوفایی شرکت‌های دانش‌بنیان برگزار شد و گروه‌های برتر هر بخش (طراحی لباس و طراحی و ساخت زیورآلات) با رای هیئت داوران معرفی و تقدیر شدند. این مرکز پیش از این رویداد‌های طلوع برکت را برگزار می‌کرد که در آن‌ها موضوعات مختلف هنری، فناورانه، اقتصادی و ... از جنبه اسلامی به عنوان محور مسابقه اعلام می‌شد. در چنین استارتاپ‌هایی هنرمندان و ایده‌پردازان با طیف گسترده‌ای از طرح‌ها در حوزه‌های مختلف باید وارد دنیای عظیم و پر از مفهوم قرآن می‌شدند و از میان این مفاهیم عمیق و گسترده یک مفهوم را انتخاب و برای ایده خود استفاده و دست به تولید محصول می‌زدند. اما ایده برگزاری این چنین رویداد‌هایی با محوریت یک سوره و یا آیه خاص که در این رویداد سوره مبارکه کوثر محوریت داشته، ایده‌ای بود که باعث نگاه تخصصی‌تر شرکت کنندگان به این رویداد و بهتر دیده شدن آثار حول محور سوره مبارکه کوثر با همراه شدن تلاشی مضاعف برای فهم تفسیر‌های متعدد از این سوره شد که در نهایت و در روز اختتامیه با ارائه هر یک از طرح‌های گروه‌های راه یافته به مرحله نهایی و اینکه هر یک از آن‌ها ابتدا تفسیری کوتاه از مفاهیم و المان‌های این سوره قرآنی را شرح می‌دانند، مخاطبان حاضر در مراسم از شنیدن تفاسیر متعدد این سوره استفاده می‌کردند.

اما نکته‌ای که در این رویداد حائز اهمیت بود این است که آیا در برگزاری چنین رویدادی می‌توان دیگر سوره‌های قرآن و یا حتی آیات مشخص و یا احادیث ائمه اطهار (ع) را محور قرار داد. در این مورد با سه تن از داوران این رویداد گفت‌وگویی انجام دادیم که در ادامه از نظر می‌گذرد؛

جمشید امامی، عضو هیئت علمی گروه طراحی صنعتی پردیس هنر‌های زیبای دانشگاه تهران که در این رویداد داور بخش طراحی و ساخت زیورآلات بود، در گفتگو با خبرنگار ایکنا؛ ابتدا درباره نقاط قوت و ضعف این رویداد گفت: آغاز فعالیت این رویداد یک جنبش اصیل در زمینه احیای مفاهیم قرآنی در حوزه طراحی و ساخت زیورآلات بود. البته من در طراحی و ساخت زیورآلات این هکاتون داور بودم و شاهد بودن نتایج این بخش، همان‌طور که اکثر داوران اذعان داشتند، کار‌های بسیار ارزشمندی بود و حتی این امکان وجود دارد که این آثار در عرصه بین‌المللی تولید و عرضه شود.
 
جنبشی بر مبنای حرکت اصیل ایرانی-اسلامی
وی درباره ظرفیت این رویداد در برگزاری حول محور دیگر سوره‌های قرآن کریم افزود: تصور من این است که قرآن بهانه‌ای بود برای اینکه زمینه حضور محتوا در فرم هنر از این طریق فراهم شود. در چنین رویدادی می‌توان حتی یکی از آیات قرآن را ملاک الهام‌گیری در طراحی‌ها قرار داد.
 
امامی ادامه داد: نکته حائز اهمیت در این هکاتون این بود که دست طراحان را باز گذاشته بودیم تا قرائت‌های شخصی و متعدد و زیبایی بر روی مفاهیم داشته باشند و آن را در خلاقیت‌های خود به کار بگیرند و روی فرم در بیاورند. هیچ محدودیتی برای اتفاقات آینده نمی‌بینم و می‌توان این جنبش را مبنای حرکتی اصیل ایرانی-اسلامی در آینده قرار دهیم و ملاکی برای ارائه هویت فرهنگی ما در منطقه و جهان شود.

این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: برای اینکه بتوانیم در عرصه بین‌المللی فعالیت کنیم بایستی برنامه را وسیع‌تر در نظر بگیریم، زمان بیشتری دهیم و در سیاست‌گذاری دقت بیشتری داشته باشیم و از این طریق بتوانیم این تفکر را در سطح جهانی مطرح کنیم. در این زمینه نیاز به تامل بیشتری وجود دارد و این اولین قدمی بود که برداشته شد و امیداورم بتوانیم در مناطقی از جهان که علاقه‌مندی به فعالیت در حوزه طراحی زیورآلات و جواهرات و نیز مد و لباس وجود دارد، خصوصا کشور‌های منطقه خاورمیانه این رویداد را به صورت گسترده با یک هدف اصیل فرهنگی گسترش بدهیم.

وی افزود: در رویداد‌های آینده بایستی در سیاست‌گذاری دقت بیشتری شود و مهم‌تر آن‌که این جنبش را تبدیل به یک فرایند هویت‌ساز در عرصه طراحی‌ها کنیم، در این صورت این رویداد نیاز به مبانی و اصول علم خود را دارد و این زمان می‌برد و امیدوارم به این مرحله برسیم.

دیگر داور بخش مد و طراحی لباس در گفتگو با ایکنا، گفت: این رویداد شروع خیلی خوبی بود، اگر چه که همه رویداد‌ها نقاط قوت و ضعفی دارند، اما نقاط قوت این رویداد بسیار بالاتر از نقاط ضعف آن بود. حداقل اثر آن این بود که دانشجویانی که در این رویداد شرکت کرده بودند، یاد گرفتند می‌توانند از آیه‌ها و سوره‌های قرآن هم برای طراحی لباس استفاده کنند، چرا که تا امروز جشنواره‌ها و نمایشگاه‌ها معمولا المان‌هایی غیر از موضوعات قرآنی برای شرکت کنندگان در نظر داشتند.

وی ادامه داد: محور این هکاتون سوره مبارکه کوثر و در گرامیداشت مقام حضرت زهرا(س) انتخاب شده بود و زمان برگزاری آن هم مناسبت خوبی داشت و این انتخاب منجر به این شد که شرکت کنندگان تحقیقات خوبی پیرامون این سوره انجام بدهند، تا هم شناخت خوبی از سوره داشته باشند و هم بتوانند از این سوره المان‌های طراحی خود را در زمینه‌های رنگ، بافت، جنس و حتی برش‌ها الهام بگیرند.

این داور بخش مد و طراحی لباس این رویداد گفت: سوره‌های دیگری در قرآن داریم مثل سوره‌های مبارکه «یس» و «تکویر» که می‌توانند المان‌های زیادی برای طراحان لباس داشته باشند.

وی افزود: برای بهتر برگزار شدن این رویداد لازم است شرکت کنندگان در شروع این رویداد از مشاوره‌ها در زمینه طراحی لباس استفاده کنند تا هم اطلاعات جنبی در مورد محور رویداد به آن‌ها داده شود، اگر چه شرکت کنندگان خودشان تحقیقاتی انجام داده‌اند، اما این نیاز وجود دارد که اطلاعات تکمیلی‌تری در قالب مشاوره به آن‌ها داده شود تا بتوانند با ذهنیت بازتر ایده‌ها و خلاقیت هایشان را بارور کنند.

وی درباره ظرفیت نگاه بین‌المللی به این رویداد هم گفت: با توجه به اینکه استنباط از آیات و سوره‌های قرآن به ویژه در کشور‌های غربی امروز مطرح است و آن‌ها این مسئله را عنوان هم می‌کنند که از سوره‌ها و احادیث ما چه در بحث علمی، پزشکی و ... استفاده می‌کنند، در عرصه فعالیت‌های هنری هم قطعا این قابلیت وجود دارد و می‌توان ثمره آن را به دنیا نشان داد.
ظرفیت نگاه بین‌المللی با محوریت دیگر سوره‌ها به رویداد قرآنی هکاتون
 
تلاش ارزشمند دانشجویان برای فهم و درک سوره مبارکه کوثر
سکینه براتی، کارشناس‌ارشد طراحی پارچه و لباس، دیگر داور حاضر در نخستین هکاتون قرآنی مد و لباس با محوریت سوره کوثر بود که در بخش طراحی لباس داوری می‌کرد، وی در گفتگو با ایکنا اظهار کرد: انتخاب موضوع این رویداد با محوریت سوره کوثر باعث شد همه شرکت کنندگان که شاید بعضی از آن‌ها هم آشنایی کاملی با این سوره نداشتند، به کار تحقیق و پژوهش پیرامون این سوره بپردازند و اغلب اذعان داشتند که مفهوم کوثر برای آن‌ها جالب بوده است. این‌ها مفاهیم ریز این سوره را در آورده بودند و المان‌های ریز را استخراج کرده و در طراحی‌های خود به کار برده بودند. چه خوب است که برای دیگر سوره‌های هم چنین رویدادی برگزار شود.
 
وی افزود: آن چیزی که بیشتر برای من در این رویداد ارزشمند بود تلاش شرکت کنندگان برای درک سوره کوثر بود و بعد از آن طراحی‌ها مهم بودند. این باعث خوشحالی است و جای شکر دارد که افراد در زمینه قرآن کار طراحی را انجام داده‌اند.

براتی با بیان اینکه می‌توان این رویداد را به صورت کشوری برگزار کرد، ادامه داد: نقاط قوت این رویداد زیاد بود، اما یک نکته را نباید فراموش کرد که دانشجویان ترم اول در این رویداد در کنار دانشجویانی رقابت می‌کردند که فارغ‌التحصیل شده و وارد بازار کار شده بودند. باید از آن دانشجویان تازه کاری که با اعتماد به نفس کامل در این رویداد شرکت کردند، قدردانی کنم. برای من این خیلی ارزشمند بود که دانشجوی ترم اول در این رویداد در کنار افرادی که بعضا حتی مزون هم دارند، اگر چه در این‌باره چیزی نمی‌گفتند، قرار داشتند. درست است این مسئله کار داوری را سخت می‌کرد، اما ما این‌ها را با هم سنجیدیم و این نکته را هم در نظر داشتیم.

انتهای پیام
captcha