بی‌برنامگی مدیران، چالش جدی حوزه فرهنگ
کد خبر: 3842151
تاریخ انتشار : ۲۴ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۷:۵۶
اشعری بیان کرد:

بی‌برنامگی مدیران، چالش جدی حوزه فرهنگ

گروه ادب ــ عضو هیئت امنای خانه کتاب گفت: نبود برنامه و مدیریت در امور فرهنگی مهمترین چالش در حوزه فرهنگ است.

بی‌برنامگی مدیران چالش جدی حوزه فرهنگعلی‌اکبر اشعری، عضو هیئت امنای خانه کتاب، در گفت‌وگو با ایکنا درباره چالش جدی در حوزه فرهنگ گفت: نبود برنامه و مدیریت درست در امور فرهنگی مهمترین چالش در حوزه فرهنگ است. متأسفانه مدیران فرهنگی نهاد‌ها و سازمان‌ها بسیار انفعالی عمل می‌کنند و فعال نیستند و همین امر نیز از بی‌برنامگی آن‌ها ناشی می‌شود.

وی افزود: آنچه امروز در عرصه صنعت نشر می‌بینید، با وجود اینکه بخشی از آن سخت‌افزاری است، اما بخشی نیز مربوط به نرم‌افزار است، یعنی مدیریت مناسب می‌تواند مشکلات این عرصه را حل کند. اگر به قوانین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یا وظایف معاونت فرهنگی آن توجه کنید، خواهید دید که عمده مأموریت‌های آن‌ها برنامه‌ریزی و نظارت است، در حالی که بیشتر وقت آن‌ها صرف کار‌های اجرایی نظیر یارانه‌ها، تأمین کاغذ و ... می‌شود.

اشعری ادامه داد: رشد فضائل اخلاقی، استقلال فرهنگی، اعتلای آگاهی‌ عمومی جامعه، رواج فرهنگ و هنر اسلامی، توسعه مناسبات فرهنگی با سایر ملت‌ها و تقویت زمینه وحدت‌آفرین میان مسلمانان از اهداف عمده وزارت ارشاد است، اما باید دید چه اقداماتی برای تحقق آن انجام شده یا چه برنامه‌ریزی‌هایی صورت گرفته است. البته در حوزه دیپلماسی فرهنگی شاهد رشد بوده‌ایم، اما باید گام‌های اساسی‌تری با برنامه مدون برداشته شود.

وی در ادامه بیان کرد: همان طور که در تمام شئون زندگی وقت خود را برای امور گوناگون تقسیم می‌کنیم، نهاد‌ها، سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها نیز باید با برنامه‌ریزی و هماهنگی بتوانند به همه مأموریت‌های خود برسند نه بخشی از آن‌ها. در واقع مدیریت، هماهنگی، برنامه‌ریزی و سنجش کیفی امور و فعالیت‌هاست که متأسفانه نه تنها در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بلکه در کشور وجود ندارد.

وی تصریح کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید به‌ عنوان محور فعالیت‌ها و اقدامات فرهنگی، به ویژه در حوزه کتاب و نشر، در راستای اجرای نقشه جامع مهندسی فرهنگی کشور حرکت کند و برای تحقق اهداف این نقشه به ویژه در رابطه با توسعه کتاب و کتابخوانی، که یکی از مصادیق توسعه فرهنگی است، برنامه‌ریزی کند و از همه ظرفیت‌های موجود بهره بگیرد.

اشعری بیان کرد: برای رسیدن به این هدف در گام نخست باید تحلیل جامع و دقیقی از وضعیت موجود فرهنگی به دست آید تا وزارت ارشاد و سایر نهاد‌ها و سازمان‌های فرهنگی بدانند نقطه شروع فعالیت‌ها و اقدامات فرهنگی کجاست و در این تجزیه و تحلیل‌ها به کاستی‌ها و کمبود‌ها نیز توجه شود تا مانع رسیدن به هدف نشوند.

وی در ادامه درباره فرهنگ در جامعه گفت: این موضوع شامل سه حوزه فرهنگ، عناصر و فعالیت‌های فرهنگی است که تنظیم روابط این حوزه‌ها منجر به تولید آثار فرهنگی خواهد شد و همین آثار فرهنگی می‌تواند زمینه‌های رشد و تعالی اخلاقی و فرهنگی جامعه را فراهم کند که در مجموع باید همه این حوزه‌ها در مهندسی فرهنگی مورد توجه قرار گیرند. اما تاکنون وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی بیش از آنکه به فرهنگ توجه کند، بر تولیدات فرهنگی در زمینه نشر، سینما، مطبوعات و ... متمرکز بوده است.

این عضو هیئت امنای خانه کتاب بار دیگر یادآور شد: در وزارت ارشاد هر فردی با مدرک کارشناسی می‌تواند برای دریافت مجوز‌های فرهنگی اقدام کند، در حالی که در سایر حوزه‌ها این گونه نیست و سخت‌گیری‌هایی وجود دارد. برای مثال بدون مطالعه و کار کارشناسی، مجوز تأسیس کتابفروشی یا پروانه نشر صادر می‌شود و این نشان از همان بی‌برنامگی است.

انتهای پیام

captcha