ضرورت ایجاد کارگروه‌های ویژه مسابقات/ استانداردسازی فعالیت‌ها و تدوین آئین‌نامه مدون مالی
کد خبر: 3863565
تاریخ انتشار : ۲۱ آذر ۱۳۹۸ - ۰۹:۴۷
در نشست مهدی قره‌شیخلو با قرآنیان مطرح شد؛

ضرورت ایجاد کارگروه‌های ویژه مسابقات/ استانداردسازی فعالیت‌ها و تدوین آئین‌نامه مدون مالی

گروه مسابقات ــ در نشست هم‌اندیشی رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه با عوامل اجرایی، گروه‌های تواشیح و همسرایی بر ضرورت ایجاد کارگروه‌های ویژه مسابقات و استانداردسازی فعالیت‌ها و تدوین آئین‌نامه مدون مالی تأکید شد.

ضرورت ایجاد کارگروه‌های ویژه مسابقات/ استانداردسازی فعالیت‌ها و تدوین آئین‌نامه مدون مالی

به گزارش خبرنگار ایکنا؛ چهارمین نشست از سلسله نشست‌های مهدی قره‌شیخلو، رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه با جامعه قرآنی ویژه عوامل اجرایی، گروه‌های تواشیح و همسرایی شامگاه روز گذشته، 20 آذرماه با حضور جمعی از اساتید و پیشکسوتان قرآنی کشور برگزار شد.

در ابتدای این نشست و پس از تلاوت آیاتی چند از کلام‌الله مجید، مهدی قره‌شیخلو، رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه در سخنانی با بیان اینکه مأموریت‌های سازمان اوقاف و امور خیریه متنوع و ظرفیت‌های آن نیز فراتر از بحث مسابقات قرآن است، اظهار کرد: با توجه به اینکه مسابقات قرآن سابقه طولانی داشته و به عنوان برند اصلی سازمان اوقاف معرفی شده است، متأسفانه آنطور که باید به جنبه‌های دیگر پرداخته نشده است.

آموزش در مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف

قره‌شیخلو ادامه داد: علاوه بر موضوع مسابقات، ظرفیت‌های دیگری ازجمله موقوفات قرآنی، بقاع متبرکه و بحث آموزش در مجموعه سازمان اوقاف و مرکز امور قرآنی سازمان تعریف شده که تاکنون کمتر بدان‌ها پرداخته شده است. بحث آموزش در مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف خود از موضوعات بسیار مهمی است که در دو مرکز تخصصی (عمومی و تخصصی) تعریف شده و جزء مأموریت‌های سازمان است.

وی با بیان اینکه حوزه اعزام به مسابقات بین‌المللی نیز خود از ظرفیت‌های دیگر مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف است که حوزه بسیار مهمی است، افزود: بنده ضمن تقدیر و تشکر از همه عزیزانی که طی سال‌های گذشته مسئولیت داشته و در این مرکز فعالیت کردند، قطعاً در جمع‌بندی، نقاط قوت و ضعفی خواهد داشت و فردا که ما نیز مسئولیت خود را تحویل دهیم، اگر بخواهند عملکرد ما را نیز نقد کنند، محسنات و معایبی از فعالیت‌هایمان بیان می‌کنند که امیدواریم که محسنات کار ما بر معایب غلبه داشته باشد.

در این هم‌اندیشی و گفت‌وگوها قصد داریم تا از راهبردهایی استفاده کنیم که بیشتر باعث ارتقای سطح کار برای آینده شود. به هر حال ما باید برای مسیر ادامه راه خود یک نقشه راه طراحی و اجرا کنیم و به همین خاطر نیز نیازمند تعامل با قرآنیان عزیز هستیم

رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه تصریح کرد: در این هم‌اندیشی و گفت‌وگوها قصد داریم تا از راهبردهایی استفاده کنیم که بیشتر باعث ارتقای سطح کار برای آینده شود. به هر حال ما باید برای مسیر ادامه راه خود یک نقشه راه طراحی و اجرا کنیم و به همین خاطر نیز نیازمند تعامل با قرآنیان عزیز هستیم.

برگزاری جلسات تخصصی

قره‌شیخلو بیان کرد: تلاش ما بر این است که این جلسات تنها به همین جلسه ختم نشود و در فواصل زمانی جلسات دیگری به صورت تخصصی‌تر و در قالب کارگروه‌های کارشناسی با جمع محدودتر برگزار شود. در این چهار روز تقریباً به طور میانگین هر روز تعداد چهل نفر میهمان داشتیم که با بهره‌مندی از نظرات دوستان فضایی جدید با نگاهی ارتقایی داشته باشیم.

وی اظهار کرد: این مشاوره‌ها و جلسات بدین معنا نیست که ما قابلیت اجرایی کردن تمام نکاتی که اینجا مطرح می‌شود را داشته باشیم ولی اعتقاد دارم که باید ببا هم به صورت خیلی شفاف مباحثه داشته باشیم. شاید در این جلسه صد نکته از طرف عزیزان مطرح شود که بنده نیز همه آن‌ها را تأیید کنم ولی به صد دلیل، امکان و زیرساخت‌های لازم برای اجرای پنجاه مورد آن‌ها وجود نداشته باشد. باید به این سمت حرکت کنیم که ابتدا زیرساخت‌های لازم را فراهم کرده و سپس، به سمت اجرای موارد گام برداریم.

رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه در ادامه سخنان خود گفت: ظرفیت ما در مرکز امور قرآنی ظرفیت محدودی است و علیرغم اینکه اوقاف سازمانی است که هنگامی که نام آن به میان می‌آید، همگان به این موضوع فکر می‌کنند که منابع مالی در آن به وفور وجود دارد، واقعیت اینطور نیست. یعنی پول و منابع مالی وجود دارد ولی با قیود خیلی سخت که کار ما را نیز مقداری با مشکل مواجه می‌کند.

بودجه قرآنی مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف حدود 17 میلیارد تومان بوده است

قره‌شیخلو تصریح کرد: البته بنده دوره طولانی در جایی کار کردم که منابع آن نسبت به اوقاف بسیار محدودتر بوده است. امسال بودجه قرآنی مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف حدود 17 میلیارد تومان بوده که 10 میلیارد آن برای مسابقات بین‌المللی و هفت میلیارد نیز برای امور جاری مرکز درنظر گرفته شده بوده است. کل اعتبار سازمان دارالقرآن در سال 97 مبلغ هفت میلیارد و صد میلیون تومان بود که بودجه مرکز بسیار بیشتر از سازمان دارالقرآن بوده و می‌توان فعالیت‌های خوبی در آن انجام داد. البته باید در مصرف منابع مالی صرفه‌جویی کرده و آن را به صورت بهینه مصرف و مدیریت کنیم و تلاش کنیم تا با پول کمتر، کار بهتر و کیفی‌تر ارائه کنیم.

امسال بودجه قرآنی مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف حدود 17 میلیارد تومان بوده که 10 میلیارد آن برای مسابقات بین‌المللی و هفت میلیارد نیز برای امور جاری مرکز درنظر گرفته شده بوده است. کل اعتبار سازمان دارالقرآن در سال 97 مبلغ هفت میلیارد و صد میلیون تومان بود که بودجه مرکز بسیار بیشتر از سازمان دارالقرآن بوده و می‌توان فعالیت‌های خوبی در آن انجام داد

وی بیان کرد: استانداردسازی فعالیت‌ها و تدوین آئین‌نامه مدون در زمینه مسائل مالی مرکز دو نکته بسیار مهم است که باید انجام شود. همچنین، تدوین آئین‌نامه نیز باید به گونه‌ای باشد که منحصر به افراد خاص نباشد و از انحصار بیرون آمده و همیشه تنها یک تیم خاص برای موضوعات مختلف تصمیم نگیرند. باید نظر همه را در این رابطه اعمال کنیم؛ زیرا عقل نیز حکم می‌کند تا از نظر اکثر اعضا در این زمینه بهره ببریم.

هزینه‌های اضافی باید حذف شود

رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه با بیان اینکه بنایمان در مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف بر شفافیت است، گفت: در بعد هزینه‌ها نیز باید تکلیف را روشن کنیم و برای مراتب مختلف هزینه برگزاری مسابقات از ابتدا تا انتها اولویت‌بندی انجام دهیم. هزینه‌های اضافی باید حذف شود و از همه عزیزان نیز درخواست داریم تا با ارائه نظرات و پیشنهادات خود ما را در این راه یاری رسانند.

وی در ادامه با بیان اینکه قصد نداریم تا در این جلسات کسی را قضاوت کنیم، افزود: اگر اشکالاتی وجود دارد، باید با نگاه برطرف کردن این عیوب نظر دهیم؛ زیرا نقد کردن خوب است ولی باید ابتدا خود را در جایگاه طرف مقابل قرار داده وسپس، به نقد آن بپردازیم. بنابراین نباید همواره به این اعتقاد داشته باشیم که نظر ما بهترین نظر است. هر نظری که از طرف کسی ارائه می‌شود، محترم است.

قره‌شیخلو گفت: یکی از مشکلات ما در حوزه فعالیت‌های قرآنی این است که خود را مبنا در نظر می‌گیریم. اگر شخصی در عین اینکه در موضوعی محق است ولی به خاطر قرآن از حق خود بگذرد، خداوند متعال هزار برابر بیشتر از آن حق به وی برکت عطا خواهد کرد. بنابراین باید در نقد و ارائه نظر احتیاط کنیم و گرفتاری‌ها را به گردن گذشتگان نیندازیم. امروز باید به این فکر کنیم که در دوره جدید با سبک و سیاقی نو به سمت اهداف قرآنی حرکت کنیم.

استفاده احسن از ظرفیت رسانه

رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه تصریح کرد: از عزیزان قرآنی درخواست داریم تا بر روی ارائه راهکار برای نکاتی که در جلسه مطرح می‌شود، سرمایه‌گذاری کنند که برای مثال چه راهکارهایی وجود دارد تا بتوان از ظرفیت رسانه به نحو احسن برای جذب مردم بهره‌گیری کرد. در رابطه با حضور پرشور مردم در جریان مسابقات نیز قیاس دهه‌های 60 و 90 با هم درست نیست؛ زیرا امروز با وجود ابزارهایی مانند اینترنت، فضای مجازی و ... نمی‌توان مردم را به راحتی پای کار آورد.

وی در ادامه سخنان خود افزود: همچنین، هر موضوعی برای خود ظرفیتی دارد. اینطور نیست که مسابقات قرآنی باید متسابقان و افراد مختلف را تربیت کند؛ چون کار تربیت به مسابقات بازنمی‌گردد. ما باید مسابقات را به گونه‌ای برگزار کنیم که جوانان را به جلسات قرآن جذب کند. باید انتظاراتمان را برای هر فعالیتی تعریف کنیم.

قره‌شیخلو بیان کرد: اختیارات ما در حوزه اداری محدود است و در نهایت می‌توانیم پیشنهادات خود را برای تأیید و اجرا به رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه ارائه دهیم. همچنین، بنیاد مسابقات نیز باید اشاره کنم که نگاه بنده این است که باید از تمامی ظرفیت‌های موجود بهره ببریم، ولی در عین حال نیز باید خط‌کشی‌ها را رعایت کنیم. در این زمینه باید مطالعه و بررسی شود که آیا محاسن این بنیاد که به عنوان یک تشکیلات مشغول به کار شده، بر معایب احتمالی آن غلبه دارد یا خیر که این کار نیز احتمالاً تا پایان سال به سرانجام خواهد رسید.

همچنین، کریم دولتی، رئیس بنیاد مسابقات قرآن کشور، نیز طی سخنانی در این جلسه بیان کرد: سخنان بسیار خوبی در این جلسات مطرح می‌شود اما اگر این سخنان با همه شیرینی‌ها و همه اثراتی که می‌توانند داشته باشند، بعداً پیگیری نشود و به همین جلسه بسنده شود و عزیزان نظرات خود را به صورت کامل و مبسوط و مشروح مطرح نکنند، هر چقدر هم که همت کنیم، ممکن است که تنها تعداد بسیار محدودی از این نکات قابلیت عملیاتی شدن داشته باشد.

رئیس بنیاد مسابقات قرآن کشور تصریح کرد: نکته دیگری که مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف بنا دارد تا آن را به شکل جدی در دستور کار قرار دهد و برگزاری این جلسات نیز نشان‌دهنده این است که ارتباط مرکز با رسانه‌ها، خبرگزاری‌ها و شبکه‌های قرآنی بیشتر شود. پاسخ خیلی از ابهامات و سؤالات دوستان نزد ما روشن است ولی گاهی ممکن است به دلیل کثرت کارها از اطلاع‌رسانی به موقع غفلت شود که امیدواریم این نقیصه نیز در آینده نزدیک رفع شود.

بهره‌گیری از ظرفیت موقوفات

بر اساس گزارش ایکنا، در ادامه این نشست که بیش از پنج ساعت به طول انجامید، هر کدام از حاضران به ترتیب به بیان دیدگاه‌های خود در مورد فعالیت‌های قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه پرداختند. در این بخش بیشترین موضوعی که اکثر حاضران در جلسه بر آن تأکید داشتند، بحث بهره‌گیری از ظرفیت موقوفات، بکارگیری داوران جدید، تهیه نقشه راه جدید برای مسابقات، تشکیل کارگروه‌های تخصصی ویژه مسابقات، اصلاح آئین‌نامه مسابقات تواشیح، انتخاب شعار عملیاتی برای هر سال، سرمایه‌گذاری بیشتر در فعالیت‌های قرآنی و ... از جمله مهم ترین مباحثی بود که حضار به بحث در مورد آن پرداختند.

در این بخش به ترتیب منصور آقامحمدی، محمود بیژنی، محمدرضا پورمعین، احمد خالدی، محمد خاکساری، محسن یاراحمدی، حجت‌الاسلام والمسلمین محمودرضا ذکاوت، هادی آرزم، ذبیح‌الله روحی، حسن خانچی، صیادی، مجید زکی‌لو، بهزاد احمدی، عباس انجام، اصغر برومندی، سیدعلی حمیدی، هوشنگ محمدیون، اسماعیل شادالویی، محمد مکرمی، محمدرضا رحمانی، حمید مجیدی‌مهر، سیدمحمد موجانی، محمد بادپا، داود جعفری، حیدر جاویدان، محمدرضا جنتی، سعید زکی‌لو، محمدهادی صلحجو، مهدی صفری حسین شریفیان، محمد پردل و نجفی به بیان مطالبی پرداختند که تیتروار در ذیل به مهمترین آن‌ها اشاره شده است:

- بهره‌گیری از ظرفیت‌های مختلف مرکز امور قرآنی همچون موقوفات و بقاع متبرکه
- فعالیت مستمر و فعال ستاد برگزاری مسابقات و سپردن مراحل شهرستانی و استانی به خود استان‌ها
- داوری مسابقات رتبه‌بندی و درجه‌بندی شود و جایگاه قرآنیان در مراسم مختلف ویژه مسابقات همچون تجلیل از برترین‌ها و ... مقدم بر دیگران باشد
- کاهش تشریفات در مسابقات، احیای بانک اطلاعاتی در مرکز امور قرآنی و تشکیل مرکز هم‌اندیشی به صورت تخصصی
- تهیه نقشه راه و چشم‌انداز برای قاریان و حافظان و ارزیابی فعالیت‌های مختلف مرکز
- معنامحوری و عمل‌گرایی قرآنی در سطح جامعه به طوری که قاری‌سوزی نکرده و به سمت قاری‌سازی حرکت کنیم
- سروسامان دادن به برنامه‌ها و نحوه هزینه بودجه‌های مرکز قرآنی اوقاف و تشکیل جلسات مداوم با قرآنیان
- ضرورت اعلام برنامه‌های مرکز امور قرآنی و انتخاب شعار عملیاتی برای هر سال از فعالیت مرکز و نیز سرمایه‌گذاری بیشتر در فعالیت‌های قرآنی
- ارزشیابی از اثرگذاری مسابقات بین‌المللی و عدم تکیه بر مسئله تجلیل از دو یا سه نفر اول مسابقات به طوری که به رتبه‌های پایین‌تر نیز بها داده شود
- احیای مسابقات شکوفه‌ها در اوقاف، بهره‌گیری از تجربه اساتید و برگزاری مسابقات به صورت حضوری
- رعایت اخلاق قرآنی، توجه هرچه بیشتر به مسابقات تواشیح و احیای آن، تقویت جلسات قرآنی و تجلیل از اساتید و بزرگان قرآنی در زمان حیات ایشان
- هدایت بودجه به سمت آموزش و توجه به کیفیت و درنظر گرفتن امتیاز برای کسانی که در جلسات قرآنی شرکت می‌کنند جهت حضور ایشان در مسابقات
- فرهنگ‌سازی برای وقف قرآنی، پوشش رسانه‌ای قوی مسابقات قرآنی، تبلیغات صحیح و مناسب برای مسابقات و ضرورت اصلاح آئین‌نامه مسابقات تواشیح
- تقویت برنامه‌‎های مربوط به تواشیح برای جذب بیشتر جوانان، ضرورت تدوین طرح جامع برای تواشیح و توجه به جوان‌گرایی در تیم داوری مسابقات
- برگزاری دوره‌های آموزشی ویژه گروه‌های تواشیح شامل نفرات گروه‌ها، داوران، سرپرستان و آهنگسازان
- پیش‌قدم شدن مسئولان برای ایجاد وقف قرآنی، برگزاری نمایشگاه‌های دستاوردهای انقلاب در کنار مسابقات، دعوت از وابستگان خارجی برای حضور در مسابقات و فعالیت قوی در فضای مجازی
- برگزاری جلسات با مدیران شبکه‌های رسانه‌ای برای پوشش مسابقات، معرفی موقوفات قرآنی در مسابقات و ارائه بیلان کارفعالیت‌های صورت گرفته
- ضرورت کاهش هزینه مسابقات، کاهش تعداد روزهای برگزاری مسابقات جهت بهینه‌سازی فعالیت‌ها و تشکیل کمیته پیشکسوتان در اوقاف
- انتخاب مناسب محل برگزاری مسابقات، ایجاد جذابیت و تبلیغات مناسب برای حضور مردم، تدوین سازوکار مشخص و بکارگیری داوران سطح بالا
- بهره‌مندی از تجربیات مدیران قبلی، هدف‌گذاری جهت اجرای برنامه‌ها و مسابقات، به‌کارگیری افراد متخصص، قوی و امین
- ارتقای اشل حق‌الزحمه اساتید آموزش قرآن، ضرورت شایسته‌سالاری در انتخاب داوران و عدم دخیل کردن روابط در این مسئله
- ممانعت از نفوذ مافیای قرآنی در تمامی زمینه‌ها، گسترش مراکز تدبر در قرآن و بیان معارف قرآنی و تشکیل گروه همفکری مسئولان مرکز امور قرآنی و قرآنیان
- ایجاد کارگروه ویژه داوران، گشایش در دایره تنگ انتخاب مجریان مسابقات (ایجاد کارگروه مجریان) و ایجاد سامانه ویژه قرائت، حفظ، اذان، ابتهال و تواشیح
- استفاده از ظرفیت فراوان اتحادیه رادیو تلویزیون‌های اسلامی جهت پوشش رسانه‌ای مسابقات و ارتباط مستقیم گروه‌های تواشیح با اساتید از طریق آموزش
- برگزاری مسابقات بین‌المللی تواشیح با حضور کشورهای مختلف، کاهش شاخه‌های مختلف مسابقات و برگزاری آن در طول ایام سال
- بازنگری در شیوه دعوت از متسابقان خارجی، تقویت حوزه بین‌الملل مسابقات، ارتباط با ستاد برگزاری مسابقات در کشورهای مختلف و پیگیری اعزام داوران ایرانی به مسابقات بین‌المللی
- استفاده از مکان مناسب برای برگزاری مسابقات و برنامه‌ریزی برای حضور تشکیل‌دهندگان جلسات سنتی قرآن در مسابقات
- بهره‌گیری از داوران اخلاق‌محور و متخلق، زمان‌بندی مناسب جهت برگزاری مسابقات و ارتقای کیفیت
- پیشنهاد ایجاد اثری بین‌المللی و ماندگار با محوریت همه گروه‌های تواشیح و با حضور تعداد 114 نفر نفر از ملیت‌های مختلف
- آموزش گروه‌های تواشیح و تفهیم آئین‌نامه مسابقات به آن‌‎ها و عدم برون‌سپاری مسابقات به عنوان یک آفت جدی
- پیشنهاد به حضار در جلسه جهت وقف قرآنی خود در 15 روز از سال و فعالیت بدون دریافت پول و نیز توقف یک ساله مسابقات برای دریافت نظرات مردم و اساتید و بررسی نقاط قوت و ضعف آن
- ضرورت تولید ثروت و سرمایه از برگزاری مسابقات، بکارگیری نظرات آحاد جامعه ازجمله هنرمندان در رشته‌های مختلف و ...
- درگیر کردن تمامی شئون نظام در برگزاری مسابقات قرآن، ضرورت ساخت سالن مناسب برای مسابقات، ایجاد فروشگاه‌های محصولات قرآنی و فرهنگی در حین مسابقات
- استفاده از روش‌های جدید در برگزاری مسابقات با مشورت اساتید و پیشکسوتان، ایجاد گروهی برای پیگیری برنامه‌ای مدون جهت ایجاد موقوفات قرآنی
- پایش علمی و برنامه‌ریزی شده مسابقات، عدم افزایش رشته‌های قشری و هویتی به مجموعه رشته‌های موجود در مسابقات
- عدم غفلت از ظرفیت رسانه برای پوشش گسترده مسابقات و ضرورت تشکیل ‌گروهی از پیشکسوتان قرآنی برای مشخص شدن متولی امور قرآنی کشور
- پرهیز از اشتباهات استراتژیک و ساختاری در برگزاری مسابقات، برگزاری جلسات ارزیابی پس از پایان رقابت‌ها و برطرف شدن مشکلات اعزام نمایندگان جمهوری اسلامی به خارج
- بکارگیری از ظرفیت اساتید، پیشکسوتان و داوران دیگر استان‌های کشور و آسیب‌شناسی مسابقات گذشته با نگاه نقدگونه
- استفاده از ظرفیت‌های نهادهای مردمی، ایجاد بانک ایده و اعلام فراخوان جهت دریافت ایده‌های مردمی

انتهای پیام
captcha