زباله‌های کرونایی آینده زمین را تهدید می‌کند / 2.5 برابر شدن زباله‌های عفونی
کد خبر: 3923609
تاریخ انتشار : ۲۸ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۰:۲۰

زباله‌های کرونایی آینده زمین را تهدید می‌کند / 2.5 برابر شدن زباله‌های عفونی

عضو شورای هماهنگی تشکل‌های محیط زیست ضمن هشدار درباره خطرات بازیافت زباله‌ها در دوره کرونا و تأثیر آنها بر آلودگی آب، خاک و هوا، گفت: باید بر دفن زباله‌های کرونایی نظارت بیشتری شود.

حیدر بارانی، عضو شورای هماهنگی تشکل‌های محیط زیست، در گفت‌وگو با ایکنا، به تشریح وضعیت زباله‌های کرونایی و اقدامات ضروری در مدیریت این پسماندهای خطرناک پرداخت و در پاسخ به این سؤال که شیوع کرونا چه تأثیری بر میزان تولید پسماند در جهان داشته است؟ گفت: اگرچه با همه‌گیری ویروس کرونا بعضی از فعالیت‌های اقتصادی و تجاری از جمله صنعت توریسم و گردشگری در جهان کاهش یافت و با تعطیلی مراکز تفریحی، هتل‌ها، رستوران‌ها و ... مقدار پسماند عادی نیز تقلیل پیدا کرد، از نظر نوع و کیفیت پسماند در بخش زباله‌های عفونی و خطرناک، شاهد افزایش تولید پسماند عفونی در جهان هستیم و طبق گزارش‌ها در برخی از مراکز درمانی مقدار زباله عفونی تا دو برابر و نیم افزایش داشته است.

وی ادامه داد: تا قبل از شیوع کرونا در بیمارستان‌ها، پسماندها به سه دسته عادی، عفونی شامل تیز و برنده و شیمیایی و دارویی تفکیک و بخش پسماندهای عادی آن مانند سایر زباله‌های عادی خانگی در محل‌های دفن زباله مدفون می‌شد اما با شیوع کرونا برای پیشگیری از انتشار آلودگی، تمامی زباله‌های بیمارستانی چه عادی و چه عفونی به عنوان پسماند خطرناک طبق دستورالعمل‌های زباله‌های عفونی دفن می‌شود.

بارانی به استفاده انبوه از دستکش‌های یکبارمصرف و ماسک و مخلوط شدن آنها با زباله‌های عادی خانگی نیز اشاره کرد و گفت: با اضافه شدن این پسماندها به پسماندهای عادی خانگی، شرایط مدیریت پسماندهای شهری نیز به مراتب خطرناک و حساس شده و باید شهرداری‌ها در نحوه جمع‌آوری، حمل و دفن پسماندها دقت لازم را داشته باشند.

وی در پاسخ به این سؤال که آیا راهکاری برای کاهش پسماندهای کرونایی وجود دارد؟ بیان کرد: بله وجود دارد؛ استفاده از ماسک قابل شست‌وشو، رعایت فاصله اجتماعی و عدم رفت و آمد غیرضروری می‌تواند در کاهش مصرف اقلام بهداشتی از جمله دستکش و ماسک مؤثر باشد.

زباله‌های کرونایی اینده زمین را تهدید می‌کنند/ دو و نیم برابر شدن زباله‌های عفونی

خطر تفکیک و بازیافت زباله‌های عادی در دوره کرونا

وی در خصوص نحوه بازیافت زباله‌های کرونایی گفت: اکثر اقلام یکبارمصرف بهداشتی غیرقابل بازیافت هستند. همچنین به دلیل پیشگیری از انتشار آلودگی از زمان شیوع بیماری طبق دستورالعمل وزارت بهداشت و درمان تفکیک و بازیافت زباله‌های شهری به طور کل متوقف و ممنوع شده است. اما متأسفانه برخی از سودجویان هنوز در شهرها اقدام به تفکیک و بازیافت پسماندهای عادی می‌کنند که این بسیار خطرناک است.

این فعال محیط زیست درباره بهترین راهکار مواجهه مسئولان شهری با پسماندهای کرونایی تصریح کرد: موضوع مدیریت پسماند به طور خاص در ایام شیوع ویروس کرونا نیاز به مشارکت شهروندان، رسانه‌ها و مسئولان دارد و قطعاً وزارت بهداشت و شهرداری‌ها به تنهایی نمی‌توانند با معضل پسماندهای کرونایی مقابله جدی و اثربخش داشته باشند. ایجاد زیرساخت‌های مناسب و استقرار مخازن و سیستم جمع‌آوری پسماندهای ویژه عفونی و اطلاع‌رسانی به مردم یکی از راهکارهای مناسب جهت جلب مشارکت مردم برای تفکیک پسماندهای عفونی کرونایی و تحویل آن به مراکز درمانی یا محل‌های خاص است. در برخی از شهرها با اختصاص شماره تلفن مخصوص از سوی شهرداری‌ها، شهروندان زباله‌های عفونی خود را تحویل مأموران خاص می‌دهند تا با شرایط ویژه حمل و دفن شود. این اقدامات موجب کاهش مخاطرات زیستی، محیطی و بهداشت محیط شهری می‌شود. در این رابطه آموزش و فرهنگ‌سازی از طریق وزارت آموزش و پرورش و رسانه ملی نیز بسیار مؤثر خواهد بود.

مخاطرات ناشی از زباله‎‌های کرونایی

بارانی در پاسخ به اینکه پسماندهای کرونایی پس از اتمام پاندومی کرونا چه تهدید‌هایی برای محیط زیست خواهند داشت؟  گفت: با توجه به اینکه بیشترین حجم پسماندها مربوط به کرونا، مواد پلاستیکی یکبارمصرفی است که طول زمان مورد نیاز برای تجزیه آن در محیط زیست بسیار طولانی است و ماندگاری زیادی در محیط زیست و طبیعت دارد، در صورت عدم دفن اصولی و صحیح این نوع پسماندها در آینده با مخاطرات زیست محیطی، آلودگی آب، هوا و خاک مواجه خواهیم شد، لذا ضرورت دارد بر دفن زباله‌های کرونایی نظارت بیشتری صورت گیرد.

وی در پایان تصریح کرد: رعایت فاصله اجتماعی و عمل به توصیه‌های وزارت بهداشت و درمان از سوی مردم بهترین اقدام برای کاهش زباله‌هایی کرونایی است. به ویژه اینکه با کاهش تردد در شهر و رعایت فاصله اجتماعی زنجیره انتقال بیماری قطع شده و در نتیجه مصرف اقلام بهداشتی و یکبارمصرف نیز کاهش خواهد یافت.

انتهای پیام
captcha